ΕΘΝΙΚΑ

Ταξίδι Δένδια στην Τουρκία: Πυρετώδεις οι προετοιμασίες - Σύσκεψη με Μητσοτάκη, συνάντηση με Πάιατ

Νίκος Δένδιας Τζέφρι Πάιατ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ
INTIME

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες της ελληνικής πλευράς για το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Τουρκία με τον υπουργό Εξωτερικών να έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τζέφρι Πάιατ.

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το ταξίδι του Νίκου Δένδια στην Τουρκία, την Τετάρτη, και τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε στο πλαίσιο αυτό δύο σημαντικές συναντήσεις το πρωί της Τρίτης.

Η μια ήταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την επίσκεψη Δένδια σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

Η δεύτερη συνάντηση του Νίκου Δένδια ήταν με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.

Στο επίκεντρο της δεύτερης συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και περιφερειακά θέματα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Εξαιρετική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια σήμερα», ανέφερε σε δική του ανάρτησή στο twitter ο κ. Πάιατ και υπογράμμισε:

«Υποστηρίζουμε σθεναρά τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω των συνεχιζόμενων διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, της στήριξης μίας κυρίαρχης και ευημερούσας Λιβύης και της ενισχυμένης εμπλοκής της στα Δυτικά Βαλκάνια».

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιείται ενώ είναι έντονες οι διεργασίες τόσο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όσο και στο Κυπριακό – ενόψει της πενταμερούς της Γενεύης – αλλά και για το θέμα της Λιβύης.

Η Τουρκία, πάντως, έχει δείξει και με τη στάση στενών συνεργατών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα προηγούμενα 24ωρα, ότι δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει την εμπρηστική ρητορική με ανυπόστατες επιθέσεις και ανιστόρητα αιτήματα προς την Ελλάδα.

Το μπρα-ντε-φερ της Λιβύης

Η Αθήνα επιχειρεί να «τορπιλίσει» τις τουρκολιβυκές σχέσεις στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, επιχειρώντας στην πράξη να κάνει μια νέα αρχή στις ελληνολιβυκές σχέσεις.

Η Άγκυρα, από πλευράς της, να επιχειρεί να διασφαλίσει πως θα συνεχίσει να παίζει καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στη βορειοαφρικανική χώρα και να «διασώσει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν ότι επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ανατολική Λιβύη τη Δευτέρα αποσκοπούσε στην εμπέδωση τριών βασικών μηνυμάτων:

  • να μην αναληφθεί σε πρώτη φάση οποιαδήποτε πρωτοβουλία όσον αφορά το παράνομο και ανυπόστατο «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» που θα δυσχέρανε τις σχέσεις της Λιβύης τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • η εμπέδωση της ελληνικής παρουσίας με την ίδρυση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη και
  • η συνεισφορά στη χώρα για την ανοικοδόμηση της Λιβύης

Από πλευράς του, ο κ. Μητσοτάκης, στην προ ημερών επίσκεψη και συνάντησή του με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της χώρας, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά- ο οποίος οδηγεί τη χώρα στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου- στην Τρίπολη έκανε λόγο για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων είχε διαβεβαιώσει πως η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στη Λιβύη στον δρόμο για ελεύθερες εκλογές, μακριά από ξένα στρατεύματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πάσχα στο χωριό: Σχέδιο με self test από την κυβέρνηση - Πού θα κριθούν οι αποφάσεις