ΕΘΝΙΚΑ

Επαφές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Γάλλο ομόλογό του - Στην Ανδραβίδα για τον «ΗΝΙΟΧΟ 2021» ο Κ. Φλώρος

ΗΝΙΟΧΟΣ 2021
InTime

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, να επισκέπτεται την 117 Πτέρυγα Μάχης. Επαφές με τον αρχηγό των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων και με αξιωματούχους από την ίδια χώρα είχε ο Έλληνας Στρατηγός.

Τη στιγμή που οι Τούρκοι προσπάθησαν να στήσουν «παγίδα» και να οδηγήσουν σε μια συζήτηση προπαγανδιστικής ρητορικής των υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, συνεχίζεται στην Ελλάδα η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε όπως έπρεπε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και έβαλε τους Τούρκους στη θέση τους, την ώρα που οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ευθύνης, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, επισκέφθηκε την Πέμπτη (15.04) την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, όπου επιθεώρησε την πορεία της άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021», με τις εικόνες είναι εντυπωσιακές και να προκαλούν δεδομένα εκνευρισμό στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Μπαράζ επαφών με ανώτατους Γάλλους αξιωματικούς

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Φλώρος είχε συνάντηση στο γραφείο του με ανώτατους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Στρατηγό Τhierry Carlier, Διευθυντή της Γαλλικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και τον Υποναύαρχο Nicolas Vaujour, Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του Γαλλικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία και στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα οι δύο Χώρες μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δράσεων και συνεργασιών.

Συνάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Γάλλους αξιωματικούς
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ δέχθηκε στο γραφείο του Γάλλους αξιωματικούς.ΓΕΕΘΑ

Επικοινωνία με τον επικεφαλής των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων

Την ίδια ημέρα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο ομόλογό του Στρατηγό Francois Lecointre.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στις τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθώς και στις επιπτώσεις τους στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν η Ελλάδα και η Γαλλία σε αυτή ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε ιδιαίτερη μνεία στις στενές σχέσεις που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια οι δύο χώρες μέσα από ένα ευρύ πλέγμα συνεκπαιδεύσεων, επιχειρήσεων και συνεργασιών.

Επίσης συζητήθηκαν θέματα σχετικά με το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα καθώς και με την εξέλιξη των διαδικασιών πρόσκτησης των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE.

Η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021»

Θα μπορούσαμε να πούμε πως ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι απολύτως λογικός. Από τη Δευτέρα (12.04) που ξεκίνησε ο «ΗΝΙΟΧΟΣ», το FIR Αθηνών γέμισε με μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, ακόμα και UAV, με τις συμμετέχουσες χώρες να πετούν πάνω από το Αιγαίο, το Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα.

Υπενθυμίζεται πως στην άσκηση συμμετέχουν η Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Rafale και Mirage, οι ΗΠΑ με F-16, MQ-9, KC-135, το Ισραήλ με F-15 και F-16, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F-16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers - GCI, η Ισπανία με F/A - 18 Hornet καθώς και η Κύπρος με ελικόπτερο τύπου AW 139. Η Πολεμική μας Αεροπορία συμμετέχει με το σύνολο των τύπων μαχητικών αεροσκαφών (F-16, Mirage 2000, Mirage 2000-5, F-4) που διαθέτει καθώς και με μέσα αντιαεροπορικής προστασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και μη επανδρωμένα αεροχήματα. Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των Ειδικών Δυνάμεων, προσθέτει ειδικό βάρος στην σπουδαία διακλαδική άσκηση που φιλοδοξεί να αποτελέσει μία από τις κορυφαίες και πιο απαιτητικές του ΝΑΤΟ.

Τα σενάρια της μεγαλύτερης αεροπορικής άσκησης στη Μεσόγειο για το 2021, έχουν σχεδιαστεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, με τον Αρχηγό, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να βάζει… δύσκολα στους πιλότους όλων των χωρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνικά και ξένα μαχητικά εκπαιδεύονται σε μεικτά σχήματα, με τις δύο ομάδες να χωρίζονται σε εχθρικά και φίλια αεροσκάφη.

Όσο για τις περιοχές που πετούν… όλος ο ελληνικός εναέριος χώρος. Από το Ιόνιο και την Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη, την Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά το Ανατολικό Αιγαίο, όπου οι Τούρκοι βλέπουν τα ελληνικά φτερά μαζί με τα συμμαχικά να περνούν μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια.

Πώς λοιπόν να μην «ζορίζονται» οι Τούρκοι όταν βλέπουν ακόμα και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη να συμμετέχει στον «ΗΝΙΟΧΟ», την ώρα που η τουρκική πολεμική αεροπορία αδυνατεί να στείλει αεροσκάφη ακόμα και σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ;

Είναι αναμφισβήτητα ένα μήνυμα ισχύος, ένα μήνυμα αποτροπής, ένα μήνυμα κυριαρχίας της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αρχιπέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι Τούρκοι βλέπουν πανίσχυρες στρατιωτικά χώρες να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και να σέβονται απόλυτα ελληνικά «γεράκια», καθιστώντας τον «ΗΝΙΟΧΟ» μία από τις κορυφαίες ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Αυτό όμως που τους πονάει περισσότερο, είναι πως ελληνικά και συμμαχικά μαχητικά σαρώνουν τις περιοχές τις οποίες εκείνοι αμφισβητούν. Όλο δηλαδή το ανατολικό Αιγαίο.

Η Χώρα μας κατάφερε μέχρι σήμερα να μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές διαφορές σε ένα πρόβλημα που απασχολεί όλη την Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς έχουμε οικοδομήσει και άλλες συμμαχίες με ισχυρές περιφερειακές δυνάμεις, όπως το Ισραήλ και πανίσχυρες χώρες του αραβικού κόσμου. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί πλέον ένα ευρωτουρκικό θέμα συζήτησης και είναι δεδομένο πως όσο ο Ερντογάν θα υποστηρίζει ανοικτά ακραία κινήματα, όπως τους «Γκρίζους Λύκους», τόσο θα απομονώνεται και θα βοηθάει με αυτό τον τρόπο την Ελλάδα να αναδείξει την αμετροέπεια της στάσης της, τα ανεδαφικά επιχειρήματα της και τις ανιστόρητες αιτιάσεις της, αναγκάζοντας φίλους, εταίρους και συμμάχους να αντιδράσουν έμπρακτα κατ’ αρχήν, με την συσπείρωση τους. Γιατί, ως γνωστόν, η Τουρκία μόνο με πράξεις καταλαβαίνει!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.