ΕΘΝΙΚΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια στο Μαξίμου: Εύσημα γιατί χειρίστηκες μια δύσκολη συζήτηση

Νίκος Δένδιας Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια είχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη «δύσκολη συζήτηση» που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τον ομόλογό του της Τουρκίας την Πέμπτη στην Άγκυρα.

Σε αποτίμηση της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα προχώρησαν σήμερα, Παρασκευή 16/04, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε συνάντηση διάρκειας μιας ώρας που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αναλυτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας.

Κατά τις ίδιες πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Νίκο Δένδια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μια δύσκολη συζήτηση αναφερόμενος στην επεισοδιακή συνέντευξη τύπου με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο Νίκος Δένδιας, εξάλλου, ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσία του στην Άγκυρα και είχαν εκτενείς συνομιλίες τόσο μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως εξηγούσαν, μάλιστα, κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας «είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως».

Ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε, μάλιστα, σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνάντησή του με το Λιβανέζο ομόλογό του Σάρμπελ Γουάχμπι ότι «κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως η ειρηνική επίλυση των διαφορών».

Η αποτίμηση της επόμενης ημέρας

Αυτό που ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές στο Newsbomb.gr είναι ότι «δεν αλλάζει κάτι στη στρατηγική της κυβέρνησης».

Η Ελλάδα προχωρά βασιζόμενη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και δεν δέχεται καμία συζήτηση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Όπως λένε από την κυβέρνηση αυτό που συνέβη με τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια και τις απαντήσεις που έδωσε σε όποιες προκλήσεις εκστόμισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε τις «κόκκινες γραμμές» της.

Δείτε τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας

Η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν δέχεται καμία συζήτηση για μια σειρά από θέματα που επιχείρησε να θέσει on air ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως αυτό της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη ή της αποστρατικοποίησης των νησιών και συζητά μόνο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, τονίζουν στο Newsbomb.gr οι κυβερνητικές πηγές.

Όπως τονίζουν, μάλιστα, ο τρόπος που έγινε αυτό, με τις δηλώσεις και τις απαντήσεις Δένδια μπροστά στις κάμερες, ξεκαθάρισε και στο διεθνές ακροατήριο ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω από αυτή τη θέση.

Η Ελλάδα θα απαντά στις προκλήσεις

«Η Ελλάδα θα απαντάει πάντα στις προκλήσεις αλλά θέλει και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία» προσθέτουν απο την κυβέρνηση.

Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας, συμπληρώνουν.

Όπως εξηγούν παρά τις διαφωνίες που προφανώς υπάρχουν με την Τουρκία, υπάρχουν και πεδία συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου συζητήθηκαν επιμέρους οικονομικά θέματα στα οποία θα μπορούσε να βρεθεί κοινός τόπος

Η εκτίμηση που γίνεται από την Αθήνα είναι ότι η διατύπωση δημοσίως και με ειλικρίνεια των διαφωνιών «θα μπορούσε να λειτουργήσει και εκτονωτικά» επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα προσέρχεται πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες, όταν, όμως, γίνονται συνομιλίες -και αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία- η Ελλάδα προβάλλει τις θέσεις της.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι η Ελλάδα έχει δείξει δείγματα καλής θέλησης απέναντι στην Τουρκία, όπως το τζαμί στον Βοτανικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει σε άλλα θέματα που αφορούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον, λένε οι κυβερνητικές πηγές, είναι ότι η κυβέρνηση θα απαντά σε κάθε πρόκληση της Τουρκίας προσθέτοντας ότι αυτό που διεφάνη την Πέμπτη ήταν ότι οι διαφωνίες είναι ευρωτουρκικές και όχι διμερείς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συνεχίζει τις κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα με την παρουσία Δένδια στην Κύπρο σήμερα και την επίσκεψή του τις επόμενες ημέρες στη Σαουδική Αραβία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης