ΕΘΝΙΚΑ

«Έπεσαν» οι υπογραφές Ελλάδας – Ισραήλ για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην Καλαμάτα

Συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ
ΥΕΘΑ

Μια ακόμα κίνηση στρατηγικής συμμαχίας για την Ελλάδα, καθώς υπεγράφη η Αμυντική Διακρατική συμφωνία με το Ισραήλ, για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος στην Καλαμάτα.

Ένα από τα πιο αποφασιστικά βήματα, για την περαιτέρω σύσφιξη των ήδη εξαιρετικών σχέσεων που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και Ισραήλ έγινε την Παρασκευή (16.04). Αυτό δεν είναι άλλο από την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ, για τη δημιουργία του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα.

Μια επένδυση που θα ανοιχτεί σε βάθος 22 ετών και που αναμένεται να φτάσει ως τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, με πολλαπλά οφέλη τόσο για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία όσο και για την περιοχή. Θυμίζουμε πως το Newsbomb.gr έχει αναλύσει διεξοδικά την αμυντική συνεργασία και τη στρατηγική σχέση που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα σε όλα τα επίπεδα Αθήνα και Ιερουσαλήμ.

Μια σχέση που έρχεται να εδραιώσει τη θέση της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο και να βάλει νέα δεδομένα στα ισχύοντα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, την ώρα που η Τουρκία διαρκώς προσβλέπει στην αποσταθεροποίηση και στην προώθηση των δικών της συμφερόντων.

Την Παρασκευή (16.04), λοιπόν, «έπεσαν» και οι υπογραφές για τη δημιουργία του διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, ένα έργο που θα δώσει πνοή συνολικά στην ευρύτερη περιοχή σε πολλά επίπεδα. Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, Απτχος (Ι) Θεόδωρος Λάγιος (ε.α), έχοντας την εξουσιοδότηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, μαζί με τον Διευθυντή Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), Ταξίαρχο ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Yair Kulas) υπέγραψαν την Αμυντική Διακρατική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και του Κράτους του Ισραήλ για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η συμφωνία δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ.

Παρόντες στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν ο Ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, Σμήναρχος Γιόσι Πίντο (Υossi Pinto), o Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της “Elbit Systems” κ. Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς [Benhalel (Butzi) Machlis] και Ισραηλινή Αντιπροσωπία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: «Το φυσάει και δεν κρυώνει» ο Τσαβούσογλου – Νέες προκλήσεις από τα Κατεχόμενα