ΕΘΝΙΚΑ

Μητσοτάκης: Άψογη η στάση Δένδια στην Τουρκία – Δεν θα αργήσει η συνάντηση με τον Ερντογάν

Μητσοτάκης - Ερντογάν
InTime

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα αλλά και στην πιθανότητα να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί για τα ελληνοτουρκικά.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως η στάση του υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Δένδια, ήταν άψογη κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα επισημαίνοντας πως η πλευρά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν αυτή που «πυροδότησε» τη μεταξύ τους ένταση.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ελλάδα έχει κάνει σαφές πως κάθε διαφορά με την Τουρκία θα επιλυθεί μόνο μέσω του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη σε κάθε περίπτωση να υπερασπιστεί με όλες τις δυνάμεις της τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα, υπογράμμισε πως μια συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι τόσο μακρινή, σχολιάζοντας πως πρόθεση της Αθήνας είναι να τείνει ακόμα και χείρα φιλίας προς την Άγκυρα αν αυτή αφήσει κατά μέρος την τακτική της όξυνσης και της προκλητικότητας στο Αιγαίο, την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα μου επιτρέψετε να μην μπω στις λεπτομέρειες των συζητήσεων που είχα με τον υπουργό Εξωτερικών και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Άγκυρα. Ο χειρισμός του κ. Δένδια ήταν άψογος. Μην στέκεστε στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε από την επιλογή του κ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Δένδιας με ευπρέπεια και ευγένεια έθεσε όλο το πλαίσιο, βάζοντας τους κανόνες που πρέπει να διέπουν την επίλυση των ζητημάτων. Ποιοι είναι οι κανόνες αυτοί; Ποιο το γήπεδο που θέλουμε να παίξουμε; Είναι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας. Και συνοδεύτηκαν κι από μια θετική ατζέντα προς την Άγκυρα. Τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά καταδεικνύουν τελικά ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν ήταν πρόθεση κανενός να τσακωθεί. Η εντολή που είχα δώσει στον υπουργό Εξωτερικών, ήταν ότι δεν θα αφήσεις καμία πρόκληση αναπάντητη. Τα θέματα τέθηκαν με ειλικρίνεια, με ευκρίνεια, ως προς το επίπεδο των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ακούστηκαν κι εδώ και στην Ευρώπη και είναι επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής ότι πλέον είναι και Ευρωτουρκικές αυτές οι σχέσεις. Η Ευρώπη έχει ζωτικά συμφέρονται στη γειτονιά της. Το πλαίσιο του διαλόγου υπάρχει, οι διερευνητικές υπάρχουν και ο διάλογος δεν διακόπτεται με την Τουρκία», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Έχω αποφύγει συστηματικά να απαντώ σε τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων που έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Δεν το κάνω και δεν θα το κάνω και τώρα. Το πλαίσιο που κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν απολύτως σωστό. Ξέρουμε ποιες είναι οι διαφορές μας και που μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης. Η Ελλάδα πάντα θα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά με την ίδια αυτοπεποίθηση θα τείνει και χείρα φιλίας. Από την πρώτη στιγμή έχω πει και με τον Τούρκο πρόεδρο πως θέλουμε να βρούμε ένα Modus Vivendi με την Τουρκία. Αυτό δεν έχει γίνει εφικτό. Υπήρξε και πολύ τεταμένο κλίμα», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για το αν του έστειλε κάποιο μήνυμα ο Ερντογάν και αν θα γίνει συνάντηση, σχολίασε: «Και να μου έστελνε δεν θα σας το έλεγα. Πάντα έχει νόημα μια συνάντηση. Θα γίνει μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Πάντα πρέπει να μιλάμε. Ακόμα και να διαφωνήσουμε δεν είναι κακό. Πρέπει να ξέρει ο ένας που είναι τα όρια του άλλου. Δεν πιστεύω ότι θα αργήσει ιδιαίτερα αυτή η συνάντηση. Δεν θα έπρεπε να είναι και είδηση μια τέτοια συνάντηση. Τώρα θα είναι γιατί μεσολάβησε μια περίοδος μεγάλης έντασης αλλά κανονικά δεν θα έπρεπε. Το γεγονός ότι η Ελλάδα με αυτοπεποίθηση προβάλει τις θέσεις της, βάζει το πλαίσιο και αποδεικνύει πως μόνο το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να λύσει διαφορές, αποδεικνύει πως η Ελλάδα είναι με την πλευρά της Διεθνούς Νομιμότητας και μια δύναμη της ειρήνης».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συντασσόμαστε με την Επιτροπή - Αισιόδοξος για ανάκαμψη μετά την πανδημία