ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία όπως… Ιράν! Ο Ερντογάν απαγόρευσε το αλκοόλ – Οργή των Τούρκων που μιλούν για επιβολή Σαρία

Τουρκία όπως… Ιράν! Ο Ερντογάν απαγόρευσε το αλκοόλ – Οργή των Τούρκων που μιλούν για επιβολή Σαρία

Ακραίες μουσουλμανικές πρακτικές από τον Τούρκο πρόεδρο – Εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιβάλει τον νόμο των φανατικών ισλαμιστών – Έντονες αντιδράσεις από τους πολίτες που δεν μπορούν χωρίς ούζο και ρακή.

Έχουμε τονίσει αρκετές φορές πως η Τουρκία, από την ανάρρηση του Ερντογάν και μετά, βαθμιαία αλλά σταθερά, βαδίζει προς την πλήρη ισλαμοποίησή της, απεκδυόμενη το χαρακτήρα του κοσμικού κράτους που της κληροδότησε ο Κεμάλ Ατατούρκ.

Αποκήρυξη του «δυτικού» τρόπου ζωής, σημαντική οικονομική ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, σχολικά βιβλία που εξυμνούν το jihad ως θρησκευτικό καθήκον του κάθε Τούρκου μουσουλμάνου πολίτη που αγαπάει την πατρίδα του, είναι μερικές από τις αλλαγές που η τουρκική κοινωνία βιώνει στα χρόνια του Ερντογάν.

Η στροφή της Τουρκίας προς το βαθύ και ριζοσπαστικό Ισλάμ βεβαίως δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Αν κάποιος παρακολουθήσει την πολιτική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος, θα καταλάβει ότι αντί το γειτονικό κράτος να κάνει βήματα προς τα εμπρός, πλησιάζοντας προς τη Δύση, αυτό κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, θυμίζοντας… Ιράν.

Είναι γνωστό πως ο τουρκικός λαός αγαπάει το αλκοόλ και ειδικά το ούζο και τη ρακή. Άλλωστε θυμίζουμε πως μόνο αυτά επιτρέπονται στην Τουρκία, μιας και ο Ερντογάν έχει απαγορεύσει την κατανάλωση μπύρας, ενώ το κρασί το απαγορεύει η μουσουλμανική θρησκεία.

Τα… κακά μαντάτα για τους Τούρκους ήρθαν τη Μεγάλη Τρίτη. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, η χώρα θα μπει σε σκληρό lockdown από τις 29 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου.

Αυτό όμως που εξόργισε τους Τούρκους δεν είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους. Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα καταστήματα τροφίμων θα είναι ανοιχτά μόνο για επτά ώρες την ημέρα, ενώ θα απαγορευτεί και η πώληση οποιουδήποτε αλκοολούχου ποτού.

Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο για προσπάθεια εξισλαμοποίησης της χώρας. Όπως τονίζουν, ο Ερντογάν επιχειρεί για άλλη μια φορά να επιβάλει τις ισλαμικές αξίες που ο ίδιος ασπάζεται στα 83 εκατομμύρια πολιτών της χώρας.

Η… δικαιολογία που επικαλέστηκε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών είναι πως οι περιορισμοί αυτοί εναρμονίζονται με τα μέτρα που εφαρμόζονται τα Σαββατοκύριακα και αποτρέπουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό για τα μικρά καταστήματα που πωλούν οινοπνευματώδη ποτά και δεν θα μπορούν να ανοίξουν τη συγκεκριμένη περίοδο όπως εκείνα που πωλούν βασικά αγαθά.

Μέλη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, υποστηρίζουν ότι το νέο μέτρο συντάσσεται με τις επιθυμίες του Ερντογάν και του κόμματός του (AKP) να επιβάλουν έναν πιο συντηρητικό και ισλαμικό τρόπο ζωής στην Τουρκία και αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πανδημία. Είναι καθαρά ιδεολογικό μέτρο», δήλωσε ο Veli Agbaba, βουλευτής του CHP προσθέτοντας ότι «είναι το τελευταίο παράδειγμα της απόπειρας παρέμβασης στον τρόπο ζωής των ανθρώπων» από τον Ερντογάν.

Το μέτρο της απαγόρευσης αλκοόλ ήταν το κορυφαίο trend στο Twitter στην Τουρκία, με χιλιάδες Τούρκους να χρησιμοποιούν το hashtag #alkolumedokunma που μεταφράζεται σε «κάτω τα χέρια από το αλκοόλ μου».

Οι αρχές στην Τουρκία ανακοίνωσαν την Μεγάλη Τρίτη 37.312 νέα κρούσματα και 353 θανάτους, με την αντιπολίτευση να ασκεί επίσης κριτική στον Ερντογάν για τη διεξαγωγή δεκάδων εκδηλώσεων σε κλειστές αθλητικές αίθουσες, τις οποίες παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη χώρα, προκαλώντας έτσι τεράστια διασπορά του κορονοϊού.

Όσο κι αν το καθεστώς Ερντογάν ποτίζει τον τουρκικό λαό με εθνικισμό, θρησκευτικό φανατισμό και ακραία μισαλλοδοξία, ώστε να τον κρατά μεθυσμένο- μη νηφάλιο, όσο κι αν το βολεύει να τον έχει αλυσοδεμένο με τα δεσμά της άγνοιας και του φανατισμού του Μεσαίωνα, ο πλανήτης έχει περάσει εδώ και δύο δεκαετίες στον 21ο αιώνα και αυτό είναι κάτι που η τουρκική λογοκρισία δεν μπορεί να το αλλάξει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα από την κατάργηση του SMS στο 13033 – Κρίσιμη συνεδρίαση στο υπουργείο Υγείας