ΕΘΝΙΚΑ

Αναστασιάδης: Η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η Τουρκία δεν επέτρεψαν θετικά αποτελέσματα στη Γενεύη

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης
AP

«Θα επιδοθούμε σε διεθνή εκστρατεία για την ανάγκη σεβασμού και υλοποίησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ», δηλώνει στο τηλεοπτικό πασχαλινό του μήνυμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι θα ευχόταν να ήταν σε θέση να εξέφραζε ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου, αλλά η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε.

«Μόλις προ μερικών 24ώρων βιώσαμε για άλλη μια φορά την τουρκική αδιαλλαξία. Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της υπεροψίας όσων οραματίζονται μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία. Κατά την άτυπη σύνοδο της Γενεύης, η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία κατέγραψαν μια νέα “ιστορική”, όπως την αποκάλεσαν, επίδοση. Περιφρονώντας τον Καταστατικό Χάρτη, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, περιφρονώντας την ΕΕ ζήτησαν από τον ΓΓ των ΗΕ να γίνει συνεργός στις δικές τους έκνομες ενέργειες αξιώνοντας αναγνώριση κυριαρχίας του υποτελούς στην Τουρκία μορφώματος. Μια αξίωση που δεν είναι μόνο ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τους όρους εντολής του ΓΓ, αλλά και ξεκάθαρα αντίθετη στη βούληση της πλειοψηφίας του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» δήλωσε σχετικά.

«Με αποφασιστικότητα και τεκμηρίωση απαντήσαμε στα όσα διαστρεβλωτικά επιχείρησε να παρουσιάσει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αποδεικνύοντας πως διαθέτουμε όχι μόνο την πολιτική βούληση, αλλά και τη θέληση να εργαστούμε προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα φέρει, επιτέλους, την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο και την περιοχή» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

«Μετά το τέλος της διάσκεψης δήλωσα ικανοποίηση για την επιτυχή διαχείριση της νέας κρίσης. Θα ευχόμουν να ήμουν σε θέση να εξέφραζα ικανοποίησή για τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου. Δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή ηγεσία, καθοδηγούμενη από την Τουρκία δεν το επέτρεψε. Τα όσα απαράδεκτα κατέθεσε γραπτώς ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τους πραγματικούς στόχους της Τουρκίας, στόχοι που είναι διαχρονικοί και σκοπό έχουν είτε τη διχοτόμηση της Κύπρου είτε τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Θέλω με έμφαση να καταστήσω σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως όσο επιθυμούμε ένα έντιμο συμβιβασμό, άλλο τόσο είμαστε αποφασισμένοι να απορρίψουμε κάθε πρόταση ή προσπάθεια νομιμοποίησης των νέων εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας» τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας πως «δεν παραγνωρίζω τις προκλήσεις και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως, όμως, και δεν αγνοώ τι το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσφέρουν ως ασπίδα προστασίας.Προς ενεργοποίηση της ειρηνικής επιλογής που μας προσφέρεται θα αξιοποιήσουμε κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα, θα κινητοποιήσουμε κάθε φιλική χώρα».

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε πως «η ελάχιστη απόσταση που μας χωρίζει από την απαλλαγή από την πανδημία, δεν επιτρέπει εφησυχασμό.Για αυτό καλώ όλες και όλους να επιδείξουν το ίδιο αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης που επέτρεψε στη χώρα μας, σε σχέση με άλλες, να αντιμετωπίσει την κρίση με ελάχιστες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Ένα αίσθημα αλληλεγγύης που υπαγορεύει να τηρούμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και, εξίσου σημαντικό, να αξιοποιήσουμε το δώρο της επιστήμης: τον εμβολιασμό. Είναι πια παγκόσμια παραδεκτό πως ο εμβολιασμός είναι το όπλο αποτελεσματικής αντιμετώπισης της πανδημίας. Ο εμβολιασμός, όχι μόνο προστατεύει ζωές και την υγεία μας, αλλά και διασφαλίζει τον σύντομο τερματισμό των δοκιμασιών που περάσαμε και περνούμε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αιτωλοακαρνανία:«Πάρε με να ξανά είμαστε μαζί» - Συγκλονίζει ο άνδρας της 30χρονης εγκύου που πέθανε