ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκικές προκλήσεις σε ελληνικό έδαφος από τον υφΥΠΕΞ: Εξαπέλυσε κατηγορίες προς την Ελλάδα

Σελίμ Κιράν
@yavuzselimkiran

Τη στρατηγική των προκλήσεων της Άγκυρας συνέχισε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψής του στην Ελλάδα.  

Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε την Τετάρτη σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και επίσης το Γενί Τζαμί. Σε ανάρτησή του στο twitter, από τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη, ο Γιαβούζ Σελίμ Κιράν είπε πως «πιέσεις περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας» κατά των ανθρώπων της «Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης» είναι «απαράδεκτες»:

«Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθεριά της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο "ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο"».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ της βόρειας Ελλάδας ο Τούρκος υφυπουργός έδωσε επιλεκτική συνέντευξη Τύπου στη Θράκη, για την οποία πρόσκληση έλαβαν μόνο οι ανταποκριτές του TRT, του κρατικού πρακτορείο Anadolu και των μειονοτικών ΜΜΕ της Θράκης.

Ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τούρκου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, υποστήριξε πως ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’».

Ο ίδιος κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας. Επίσης χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας συστάσεις στη χώρα μας να επιληφθεί του θέματος.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Απεργία 6 Μαΐου: «Black out» σε όλη τη χώρα - Ποιοι απεργούν - Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ