ΕΘΝΙΚΑ

Τι είπαν Παπανδρέου-Ερντογάν για τα πετρέλαια του Αιγαίου

Τι είπαν Παπανδρέου-Ερντογάν για τα πετρέλαια του Αιγαίου

Τη συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου είχαν συζητήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στην Αθήνα το 2010.

Ούτε ένα μήνα πριν, ο κ. Παπανδρέου, ως τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανακοίνωνε από το Καστελλόριζο την προσφυγή της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραδίδοντας την εθνική κυριαρχία στους ξένους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε πραγματοποιήσει στη συνέχεια, στα μέσα Μαΐου, διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα.

Δύο χρόνια μετά, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ερωτώμενος από δημοσιογράφους στην Αττάλεια αν θα μπορούσε να τεθεί θέμα κοινών ερευνών πετρελαίου της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο, δήλωσε:

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, είχε συζητηθεί το θέμα το θέμα αυτό. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες προτάσεις αν υπάρξουν κοινά σχέδια». Πρόκειται για την πρώτη φορά, που αξιωματούχος παραδέχεται δημοσίως την ύπαρξη αυτών των συζητήσεων.

Ο Τούρκος υπουργός, με αφορμή τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, τόνισε ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τουρκία ως προς τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη».

Ως προς το Ισραήλ επανέφερε τη θέση της Τουρκίας, η οποία απαιτεί τη «συγγνώμη» του εβραϊκού κράτους για τα γεγονότα στο Μαβί Μαρμαρά.

«Εάν δεν είχε συμβεί το επεισόδιο στο Μαβί Μαρμαρά, θα στηρίζαμε κι εμείς το σχέδιο αυτό», είπε ο Γιλντίζ, εννοώντας τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κύπρου και του Ισράηλ.