ΕΘΝΙΚΑ

Στρατηγός Φλώρος: Στη «φωλιά» των... ιπτάμενων κατασκόπων - Έτοιμα για δράση τα UAV HERON στη Σκύρο

Στρατηγός Φλώρος: Στη «φωλιά» των... ιπτάμενων κατασκόπων - Έτοιμα για δράση τα UAV HERON στη Σκύρο

Αυτοψία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην 135 Σμηναρχία Μάχης - Το μήνυμα στους πιλότους στα «Readiness» και η ικανοποίηση για τα νέα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπαίνουν σταδιακά σε πλήρη επιχειρησιακή δραστηριότητα

Στο λεγόμενο «αεροπλανοφόρο του Αιγαίου» και την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο βρέθηκε την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, στο πλαίσιο προγραμματισμένης ενημέρωσής του για τις δραστηριότητες των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η 18η Ιουνίου δεν είναι μια απλή μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ημέρα μνήμης και τιμής στον ήρωα Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1992, στον Αη Στράτη, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών.

Την ημέρα αυτή επέλεξε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος για να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 52+ πάνω από το Αιγαίο και να αποτίσει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, όχι μόνο στον Νικόλαο Σιαλμά, αλλά και σε όλους εκείνους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν μακριά από το Αρχιπέλαγος τους Τούρκους, που μέχρι σήμερα συνεχίζουν τις επικίνδυνες και πέρα από κάθε λογική παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

Η πτήση του πρασινοσκούφη Στρατηγού πάνω από το Αιγαίο, μαζί με τον Αρχηγό του ΑΤΑ, Αντιπτέραρχο Θεμοστοκλή Μπουρολιά, αποτέλεσε και την αφορμή για την αυτοψία του κ. Φλώρου στην 135 Σμνηναρχία Μάχης στη Σκύρο, στην καρδιά της ελληνικής αναχαίτισης.

Ο Στρατηγός Φλώρος στα «readiness» της 135 ΣΜ στη Σκύρο

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη στα «Readiness», στην Μοίρα δηλαδή που είναι σε ετοιμότητα... πενταλέπτου ώστε τα αεροσκάφη να απογειωθούν για αναγνώριση και αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών. Οι ιπτάμενοι και οι τεχνικοί της 336 Μοίρας περιμένουν έτοιμοι την εντολή απογείωσης. Στο άκουσμα της λέξης «scramble» δίνουν μια σκληρή «μάχη» με το χρόνο. Μία «μάχη» που θα τους δώσει τη δυνατότητα να βρεθούν σε λίγα λεπτά στον ουρανό του Αιγαίου για να προστατέψουν την πατρίδα μας... 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Ο Στρατηγός Φλώρος είχε την ευκαιρία την Παρασκευή 18 Ιουνίου να συνομιλήσει με το προσωπικό των μαχητικών αεροσκαφών που εκτελούν καθήκοντα επιφυλακής, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της αποστολής τους σε ό,τι αφορά στην προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

20_jun_005.jpeg
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε επίσης τη νεο-συσταθείσα Διακλαδική Μονάδα Medium Altitude - Long Endurance UAV (MALE UAV), η οποία υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ μέσω του ΓΕΑ, όπου είδε από κοντά το μη επανδρωμένο UAV Heron, το οποίο όπως αναφέραμε πριν μερικές μέρες βρίσκεται πλέον στη 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο και εχει ενταχθεί επιχειρησιακά στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάνοντας τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις επιτήρησης. Ο κ. Φλώρος, μαζί με τον Αρχηγό ΑΤΑ, δεν πήγαν απλά να δουν από κοντά τα νέα πανίσχυρα ελληνικά UAV HERON, αλλά μπήκαν μέσα στον ειδικό κλωβό χειρισμού του UAV, όπου ενημερώθηκαν από τους αξιωματικούς, ενώ πήραν για λίγη ώρα και τα χειριστήρια. Εκείνη την ώρα το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε πάνω από το κεντρικό Αιγαίο. Αξίζει να σημειώσουμε πως μέσα στον ειδικό κλωβό, μαζί τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΑΤΑ, βρίσκονταν τρεις αξιωματικοί, ένας της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας του Ναυτικού και ένας της Αεροπορίας Στρατού, γεγονός που δείχνει την Διακλαδικότητα της MALE UAV.

Οι κκ Φλώρος και Μπουρολιάς διαπίστωσαν πως το UAV HERON μπορεί πλέον να ενταχθεί πλήρως στις επιχειρησιακές αποστολές και να δίνει συνεχή εικόνα και δεδομένα τόσο στη Σκύρο όσο κυρίως στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, αλλά και το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. Ήδη οι πρώτες πτήσης του Heron κατέδειξαν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά χρήσιμο «όπλο» στα χέρια των Ενόπλων Δυνάμεων για τον πλήρη έλεγχο του Αιγαίου.

Οι Ισραηλινοί που βρίσκονται στη Σκύρο προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες αξιωματικούς έχουν εντυπωσιαστεί από τις ικανότητές τους, έχοντας αφομοιώσει σχεδόν πλήρως τις λειτουργίες και τις δυνατότητες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η 22η Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων (22 ΜΚΒ) PATRIOT PAC III, όπου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την ετοιμότητα του προσωπικού και την υψηλή διαθεσιμότητα των μέσων, για ανάληψη και επιτυχή διεξαγωγή αμυντικών επιχειρήσεων με την εκτέλεση αποστολών ενεργού αεράμυνας και καταστάσεων ανάγκης οποτεδήποτε απαιτηθεί, σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό έδωσε κατευθύνσεις για συνεχή επαγρύπνηση και εξήρε τον επαγγελματισμό, την αποφασιστικότητα, την διακλαδική λειτουργία και την ευελιξία που επιδεικνύουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτηριστικά που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των υβριδικών και μη απειλών του προηγούμενου έτους, προτρέποντάς τους να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Τι υποστήριζε ο δολοφόνος πριν την ομολογία - Το οικόπεδο και η «χαρούμενη οικογένεια»