ΕΘΝΙΚΑ

ΓΕΕΘΑ: Το όραμα του Στρατηγού Φλώρου έγινε πραγματικότητα - Αυτή είναι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

ΓΕΕΘΑ: Το όραμα του Στρατηγού Φλώρου έγινε πραγματικότητα - Αυτή είναι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Οι Ειδικές Δυνάμεις αποκτούν πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα - Πολλαπλασιαστής ισχύος η διακλαδικότητα.

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού γυρίζουν και επίσημα πλέον σελίδα περνώντας στη νέα εποχή.

Παρουσία του αρχηγού του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Δευτέρας (28/06), η τελετή συγκρότησης και ενεργοποίησης της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).

Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του στρατοπέδου «Υποστράτηγου Χριστόδουλου Τσιγάντε» και των εγκαταστάσεων της ΔΔΕΕ στη βόρεια πλευρά του στρατοπέδου «Φακίνου» στη Λεωφόρο Κατεχάκη.

Τι είναι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

H αναδιοργάνωση της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων και του μετασχηματισμού της σε Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, αποτελεούσε ένα όραμα του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ο μετασχηματισμός αυτός δημιουργεί έναν οργανισμό που συγκεντρώνει την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων και των τριών Κλάδων, υπό ευέλικτο σχήμα διοίκησης, αποτελώντας έτσι την αιχμή του δόρατος των Ενόπλων Δυνάμεων σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.

Η ΔΕΠ είναι μία αυτόνομη Διοίκηση με διοικητή τον αντιστράτηγο Γιώργο Τσιτσικώστα, που ασκεί τη διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς.

Βασικός στόχος του ΓΕΕΘΑ, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με ταχύτατες διαδικασίες τη δημιουργία του... τέταρτου πλέον Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων, είναι η ενίσχυση της διακλαδικότητας, της απόλυτης δηλαδή συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς. Ταυτόχρονα, ζητούμενο είναι η απόλυτη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα - τόσο πλωτά όσο και εναέρια- ώστε οι αποστολές να εκτελούνται με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα από τα πλέον εξειδικευμένα στελέχη.

Αναφερόμενος στη ΔΕΠ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε ότι με τη ανασυγκρότηση των ειδικών δυνάμεων διευρύνεται το πεδίο δυνατοτήτων τους και ενισχύεται η διακλαδικότητα. Όπως είπε, επιτυγχάνεται «ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων, αυτοδυναμία σε επίγεια, αμφίβια και εναέρια μέσα με οικονομία κλίμακος».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι καθίσταται εφικτή «η τυποποίηση στην εκπαίδευση και τις διαδικασίες με προφανή οφέλη» ενώ αποκτώνται «κοινή διακλαδική αντίληψη, κοινή κουλτούρα και ενισχύμενη αλληλεγγύη που αποτελεί πολλαπλασιαστή ισχύος» για τις ειδικές δυνάμεις.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου θα είναι χωρισμένη στα εξής τμήματα:

  1. Μεραρχία των ειδικών δυνάμεων με το σύνολο των δυνάμεων καταδρομών – αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών.
  2. Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ), στην οποία θα ενσωματωθεί η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (που παύει να υφίσταται), καθώς επίσης το Τμήμα Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και η Μονάδα Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΥΕΕ).
  3. Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ). Σε αυτήν θα υπάγονται τα παλαιότερα ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς τύπου Σινούκ (CH-47D) αλλά και τα γαλλικά NH-90. Οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Η έδρα της ΜΑΕΕ θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο των Μεγάρων, όπου οι εργασίες για τις νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Παράλληλα, το στρατόπεδο «Υποστρατήγου Ανδρέα Καλλίνσκη» στη Νέα Πέραμο (Μεγάλο Πεύκο) διαμορφώνεται σε πρότυπο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών επιχειρήσεων – ειδικών δυνάμεων.

«Βήμα Προσθές», θα είναι το έμβλημα της ΔΕΠ. «Προχωράμε μπροστά ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις του παρόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος», ανέφερε ο Στρατηγός Φλώρος.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο διοικητής της ΔΕΠ, αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, καθώς και ο διοικητής της ΔΔΕΕ, υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης.

Την Τρίτη (29/06) θα πραγματοποιηθεί στο Αεροδρόμιο Μεγάρων, επίδειξη επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) στο πλαίσιο συγκρότησης και ενεργοποίησης της. To Newsbomb.gr θα είναι εκεί και θα σας μεταφέρει Live εικόνα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Freedom Pass - Εμβόλιο: Πώς θα λειτουργεί η προπληρωμένη κάρτα και πού θα χρησιμοποιείται