ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκία: Με προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών και θέτει ζήτημα ΑΟΖ

Τουρκία: Με προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών και θέτει ζήτημα ΑΟΖ

Προκλητική επιστολή στον ΟΗΕ κοινοποίησε η Άγκυρα, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων την Ελλάδα πως παραβιάζει το καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κοινοποίησε η Άγκυρα, μέσω του μόνιμου εκπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία κατηγορεί την Ελλάδα πως«παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες με τη στρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως αναφέρεται, η Άγκυρα τα θεωρεί απειλή για την ασφάλεια της και δηλώνει πως μπορεί να προκύψει ένταση που να απειλήσει την ειρήνη.

«Θέλουμε για άλλη μια φορά να σας επισημάνουμε πως η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της με βάση τις σχετικές συνθήκες για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών σε Αιγαίο και Μεσόγειο» αναφέρεται αρχικά στην επιστολή, στην οποιά δίνεται έμφαση στην εγγύτητα των συγκεκριμένων νησιών - μεταξύ τους και το Καστελλόριζο με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας με αυτή τη συμπεριφορά. Οι παραβιάσεις αυτές μπορεί να φέρουν κλιμάκωση της έντασης, η οποία θα έχει συνέπειες στην ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή» προσθέτουν οι Τούρκοι στην επιστολή τους.

Η Τουρκία κοινοποίησε την επιστολή στον ΟΗΕ μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της στον Οργανισμό, Φεριντούν Σινιρλίογλου

Ακόμη, αναφέρει πως έχει επανειλημμένα αναφέρει τις παραβιάσεις της Ελλάδας μέσω διπλωματικών καναλιών και θέτει και ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ.

«Αν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από αυτές τις συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών».

Πρόσφατα, και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις, κατηγορώντας την χώρα μας για προβοκάτσιες και παράνομες ενέργειες.

"Η Ελλάδα έχει πάθος για εξοπλισμούς, ωστόσο, πρέπει να γίνει αντιληπτό και γνωστό ότι πρόκειται για μια καθαρή φαντασία και μια μάταιη προσπάθεια, μακριά από τα μαθηματικά, και ότι η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι για τον ελληνικό λαό''.

Ο Ακάρ δήλωσε ακόμη πως «"παρά τη θετική και εποικοδομητική στάση που τηρεί η Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκατόρικη, ανένδοτη στάση της που αυξάνει την ένταση και δεν τηρεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψε".

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Ζέστη τέλος, έρχονται καταιγίδες - Προειδοποίηση για Ωμέγα Εμποδιστή και «Ψυχρή Λίμνη»