ΕΘΝΙΚΑ

Επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι - Σε επιφυλακή Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις

Φαρμακονήσι επεισόδιο Τουρκία ακταιωρός φρεγατά
Εξακολουθούν οι τουρκικές προκλήσεις
INTIME/Α/Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ

Οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται, με νέο επεισόδιο να σημειώνεται το βράδυ της Κυριακής στο Φαρμακονήσι.

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ το βράδυ της Κυριακής 19 Σεπτεμβρίου έλαβε χωρά επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό στο Φαρμακονήσι.

Όπως μετέδωσε το OPEN, λίγες ώρες πριν το διάβημα του υπουργού Εξωτερικών, και συγκεκριμένα στις 23:30, στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι τουρκική ακταιωρός έκανε και πάλι την εμφάνισή της.

Ακριβώς στα όρια της οριογραμμής, τουρκική ακταιωρός βρισκόταν εκεί για 13' ενώ στην περιοχή βρισκόταν και σκάφος του Λιμενικού Σώματος, το οποίο περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή.

Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι Τούρκοι είχαν στα χέρια τους και όπλα, έμειναν εκεί για 13' και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Δεδομένης της έντασης τόσο το Λιμενικό Σώμα όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα.

Η απάντηση του καπετάνιου του Nautical Geo στην τουρκική φρεγάτα

Την απάντηση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» όταν η τουρκική φρεγάτα το προσέγγισε ανατολικά της Κρήτης και απαίτησε να σταματήσει τις έρευνες στο πλαίσιο της χαρτογράφησης για την πορεία του αγωγού EAST MED και να αποχωρήσει, αποκάλυψε το OPEN.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, όταν η τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε το γαλλικό ερευνητικό πλοίο η απάντηση του Γάλλου καπετάνιου σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η εξής: «Πραγματοποιούμε γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας σύμφωνα με τις οδηγίες πλοήγησης των ελληνικών αρχών. Έχουμε πάρει όλες τις απαραίτητες άδειες από την Ελλάδα».

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία για την παράνομη αλιεία τουρκικών σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Την επικίνδυνη και προκλητική στάση της Τουρκίας έχει αναδείξει με επανειλημμένα ρεπορτάζ του το Newsbomb.gr μεταφέροντας τις καταγγελίες Ελλήνων ψαράδων κατά μήκος των συνόρων με την γείτονα χώρα ξεκινώντας από τη Θράκη και φτάνοντας μέχρι τη Λέρο.

Στα βίντεο, μάλιστα, που έφερε στη δημοσιότητα το Newsbomb.gr φαίνονται οι Τούρκοι ψαράδες να φτάνουν μέχρι την Αγία Μαρίνα της Λέρου. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα πλέον καθώς οι Τούρκοι δεν περιορίζονται στο να ψαρεύουν -παράνομα φυσικά- στα ελληνικά νερά και μέσα στη Λέρο, αλλά κλέβουν και τα παραγάδια των Ελλήνων ψαράδων, οι οποίοι όχι μόνο είναι έξαλλοι με την απάθεια του Λιμενικού, αλλά εμφανίζονται πλέον και αποφασισμένοι αν δεν δουν άμεσα αλλαγή στάσης για την προστασία τους από την ελληνική κυβέρνηση, να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Σαρίκας, έκανε λόγο για ενδεχόμενο ακόμη και «θερμού» επεισοδίου αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αλιέων στο Θρακικό Πέλαγος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι Τούρκοι αλιείς μπαίνουν «στα 6 ναυτικά μίλια (της Ελλάδας) και όπου τους δίνεται η ευκαιρία -και τους δίνεται σε καθημερινή βάση σχεδόν- έχουν κατέβει μέχρι και τα 2 ναυτικά μίλια από τις ακτές των νησιών μας, Σαμοθράκης ή Λήμνου». Το φαινόμενο, όπως σημείωσε, έχει παρατηρηθεί και στις εκβολές του Έβρου, όπως και νοτιότερα στο Αιγαίο από τον Άη Στρατή μέχρι τη Λέσβο.

H ανάρτηση του Νίκου Δένδια για το διάβημα προς την Τουρκία

Η ανακοίνωση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για το διάβημα προς την Τουρκία

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.

Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.

Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση: «Πράσινο φως» για ηλικιωμένους σε δομές φροντίδας, άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Πέτρος Φιλιππίδης: Ολόκληρη η απολογία του - «Εμμονική η καταγγέλουσα», «είχα έρθει σε δύσκολη θέση»

Mad Clip: Τι έδειξε η αυτοψία στην Πόρσε - Καταστράφηκε ο «εγκέφαλος»