ΕΘΝΙΚΑ

Προειδοποίση State Department στον Ερντογάν: Αν αγοράσεις τους S-400... νέες κυρώσεις!

Προειδοποίση State Department στον Ερντογάν: Αν αγοράσεις τους S-400... νέες κυρώσεις!

Σαφές μήνυμα της αμερικανικής διπλωματίας στον Τούρκο πρόεδρο, μετά τις δηλώσεις για αγορά κι άλλου αντιαεροπορικού συστήματος S-400. 

Mε την επιβολή νέων κυρώσεων προειδοποιεί την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε περίπτωση που προχωρήσει σε αγορά και νέας παρτίδας ρωσικών S-400.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο και την αναφορά του περί επικείμενης αγοράς δεύτερου πακέτου S-400 από την Μόσχα, τόνισε: «γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις και καλούμε την Τουρκία με κάθε ευκαιρία και σε κάθε επίπεδο να μην κρατήσει τους S-400 που ήδη έχει αγοράσει και να μην προχωρήσει σε άλλη αγορά ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού.

Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε στην Τουρκία ότι οποιαδήποτε νέα σημαντική αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού θα επιφέρει νέες κυρώσεις βάσει του νόμου ΚΑΑΤΣΑ 231. Αυτές οι κυρώσεις θα είναι ξεχωριστές και επιπρόσθετες σε αυτές που ήδη επιβλήθηκαν τον Δεκέμβρη του 2020. Οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χώρα και συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούμε».

Ερντογάν: Δεν δέχομαι υποδείξεις από κανέναν

Δύο μέρες μετά τις δηλώσεις δυσαρέσκειας για τις ΗΠΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μήνυμα πως η χώρα του προτίθεται να αγοράσει νέα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

«Η Τουρκία προτίθεται να προχωρήσει στην αγορά αμυντικών συστημάτων της επιλογής της», όπως προανήγγειλε με συνέντευξή του στο αμερικανικό CBS ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος “φωτογράφισε” τη Ρωσία στο φόντο της επικείμενης συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο στο Σότσι.

Ο Ερντογάν στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί αργότερα σήμερα, τόνισε ότι μετά τη μη παράδοση των πυραύλων Patriot και τη μη παράδοση των F-35 από τις ΗΠΑ, η Τουρκία στράφηκε αλλού και «κανείς δεν θα είναι σε θέση να εμπλακεί στους όρους και το είδος του αμυντικού συστήματος που θα αποκτήσουμε, από ποια χώρα θα είναι και σε τι επίπεδο θα είναι η προμήθεια μας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζει η Αριάδνη Γερασιμίδου: «Έχω καρκίνο, δεν υπάρχει τρόπος να σωθώ» (video)

The Voice: Ο διαγωνιζόμενος που έκανε την Έλενα Παπαρίζου να γυρίσει σε 3 δευτερόλεπτα

Κρίσιμα 24ωρα στο Αιγαίο: Εμπλοκές στον αέρα, προκλήσεις στη θάλασσα –Πανέτοιμες οι Ένοπλες Δυνάμεις