ΕΘΝΙΚΑ

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
Κράτησαν περίπου 2 ώρες
Intime News

Ολοκληρώθηκε ο 63ος γύρος των διερευνητικών επαφών στην Άγκυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο 63ος γύρος των Διερευνητικών Επαφών διεξήχθη ενώ έχει δημιουργηθεί τεταμένο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με την Τουρκία να έχει βγάλει ενόχληση μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες Belh@rra και την αμυντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Η ελληνική πλευρά έθεσε το ένα και μόνο δικό θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών. Η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι κι αλλά θέματα, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και η «τουρκική μειονότητα» της Θράκης. Το κλίμα ήταν θετικό αλλά δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος.

Ο επόμενος γύρος διερευνητικών επαφών αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε 5 μήνες.

Η Τουρκία ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών με επιστολή στον ΟΗΕ

Σε νέα μονομερής πράξη αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, επαναφέροντας το αίτημα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, προχώρησε η Τουρκία. Στην Άγκυρα σκόπιμα παραβλέπουν πως η Τουρκία είναι αυτή που διατηρεί το casus belli απέναντι στην Ελλάδα.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου έστειλε επιστολή με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες προβάλλοντας τα νέα προκλητικά επιχειρήματα της Άγκυρας.

Στην επιστολή, που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» ότι «η Τουρκία καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Μάλιστα τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι' αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ κάνει ονομαστική αναφορά για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Ικαρία προσθέτοντας ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμα αυστηρότερες «λόγω της εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχεται η κακοκαιρία «Αθηνά» με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Στο ΚΑΤ, με πολλαπλά τραύματα, ο Μένιος Φουρθιώτης

Μπογδάνος για διαγραφή του: Ορισμένες αλήθειες δεν λέγονται χωρίς επιπτώσεις