ΕΘΝΙΚΑ

H Τουρκία προκαλεί ξανά: Ζητά αποστρατιωτικοποίηση των νησιών με επιστολή της στον ΟΗΕ

Τουρκία ΟΗΕ
Την προκλητική στάση που έχει επιδείξει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει η επιστολή στον ΟΗΕ
AP PHOTO

Την προκλητική στάση που έχει επιδείξει η Τουρκία το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει η επιστολή στον ΟΗΕ

Τα προκλητικά ζητήματα της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας και της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών επαναφέρει η Τουρκία ξεχνώντας ότι είναι αυτή που διατηρεί το casus belli απέναντι στην Ελλάδα.

Τα προκλητικά αυτά τουρκικά επιχειρήματα περιλαμβάνονται σε επιστολή με αποδέκτη τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, και αποστολέα τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Στην επιστολή που εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου αναφέρει, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι «η Τουρκία καλεί για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να συμμορφωθεί με τις προβλέψεις αποστρατιωτικοποίησης» μιας σειράς συνθηκών «και να επαναφέρει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπως ήταν πριν από την πραγματοποίηση των παραβιάσεων της Ελλάδας».

Μάλιστα τονίζεται ότι από την στιγμή που η Ελλάδα διατηρεί στρατιωτική παρουσία σε συγκεκριμένα νησιά, χάνει τα δικαιώματα που απορρέουν γι' αυτά από τις συνθήκες Λωζάνης και Παρισιού.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στον ΟΗΕ κάνει ονομαστική αναφορά για το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης για Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Ικαρία προσθέτοντας ότι για τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη οι προβλέψεις είναι ακόμα αυστηρότερες «λόγω της εγγύτητας στην τουρκική ενδοχώρα».

Πρόκειται για άλλο ένα προκλητικό βήμα της Τουκρίας την ώρα που στην Άγκυρα θα συναντηθούν σήμερα εκ νέου οι διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Τουρκίας, με την ελληνική πλευρά να έχει επικεφαλής τον πρέσβη ε.τ. Παύλο Αποστολίδη και την τουρκική τον υφυπουργό Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ επιβεβαιώνοντας ότι ο 63ος κύκλος των Διερευνητικών Επαφών έρχονται σε μια στιγμή όπου η Τουρκία έχει «εξαγριωθεί» από τη συμφωνία της Ελλάδας με τη Γαλλία και έχει ανεβάσει ξανά το θερμόμετρο των προκλήσεων.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, κ. Νίκος Δένδιας, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η Τουρκία παρότι ισχυρίζεται ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο έχει παραβιάσει σχεδόν όλα τα άρθρα του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας. Όπως διαβάσατε στο Newsbomb.gr και το «Διπλωματικό Διαβατήριο», ο υπουργός Εξωτερικών έχει χαράξει «κόκκινες γραμμές» ενόψει των διερευνητικών επαφών τις οποίες δεν πρόκειται να επιτρέψει να ξεπεράσει η Άγκυρα.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία τεντώνει το σκοινί στα… άκρα, καθώς πέρα από τις προκλητικές ενέργειες – όπως οι παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά και η παρενόχληση του Nautical Geo εντός της κυπριακής ΑΟΖ – υπάρχει και η επικίνδυνη ρητορική από πλευράς των αξιωματούχων της Άγκυρας. Ο πρόεδρος Ερντογάν αμφισβητεί τη νόμιμη οριοθέτηση των ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ προχώρησε εκ νέου σε προκλητικές δηλώσεις στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Αρναούτογλου: Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες διαρκείας - Πότε θα επηρεαστεί η Αττική

Δίκη βιτριόλι: Η ένταση στην αίθουσα, η εμφάνιση του Νώντα και το αίτημα για κλήτευση νέων μαρτύρων

Μενεγάκη: Αυτό της ζητάει ο Μάκης εδώ και χρόνια και εκείνη αρνείται «Τον λατρεύω αλλά δεν μπορώ»