ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Οι κόκκινες γραμμές του Δένδια 48 ώρες πριν από τις διερευνητικές επαφές

Οι κόκκινες γραμμές του Δένδια 48 ώρες πριν από τις διερευνητικές επαφές
Ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας
INTIME NEWS / ΠΑΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

Τις «κόκκινες γραμμές» προς την Τουρκία έθεσε ο Νίκος Δένδιας λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα.

Μην θέσετε θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, όπως κάνατε στον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών. Διότι είναι σχήμα οξύμωρο να ζητάτε κάτι τέτοιο, όταν εσείς έχετε παρατάξει απέναντι τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσογείου», ήταν το πνεύμα των δηλώσεων του Έλληνα υπουργού εξωτερικών, Νίκου Δένδια λίγο πριν τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Και μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα η Αθήνα επιδιώκει μια ισχυρή, υποστηρικτική επιστολή από τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν, η επιστολή που θα συνοδεύει την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία και η οποία θα υπογραφεί στις 14 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις των τελευταίων ημερών θυμίζουν στους παλαιότερους διπλωμάτες τις διαβουλεύσεις το 1976 ανάμεσα στους τότε υπουργούς εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ Δημήτρη Μπίτσιου και Χένρι Κίσιγκερ αντίστοιχα. Τα γεγονότα του 1974 ήταν πολύ νωπά και η Ουάσινγκτον είχε μπει σε διαπραγματεύσεις με την Αθήνα και την Άγκυρα. Οι διαπραγματεύσεις αυτές, κατέληξαν σε επιστολή του Χένρι Κίνιγκερ προς τον Δημήτρη Μπίτσιο στις 10 Απριλίου 1976. Η επιστολή αν και δεν έκανε λόγο για εγγυήσεις ασφαλείας, είχε την πολύ ισχυρή διατύπωση: «Αι Ηνωμέναι Πολιτείαι θα αντετάσσοντο ενεργώς και ανεπιφυλάκτως εις την αναζήτησιν υπό εκατέρας πλευράς στρατιωτικής επιλύσεως των διενέξεων και θα καταβάλλουν μείζονα προσπάθειαν διά να παρεμποδίσουν μίαν τοιαύτην εξέλιξιν των πραγμάτων». Η ελληνική κυβέρνηση έμεινε τόσο ικανοποιημένη, καθώς θα έστελνε ένα μήνυμα ισορροπίας στην απέναντι πλευρά.

44 χρόνια μετά, τον Ιανουάριο του 2020, ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ, Μάικ Πομπέο, στέλνει ανάλογη επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου με αφορμή την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας, που υπέγραψε με τον Νίκο Δένδια, εκφράζεται «η προσήλωση των ΗΠΑ στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ειρήνης και της δημοκρατίας».

Αυτή τη φορά η ελληνική πλευρά επιδιώκει ένα πιο ισχυρό μήνυμα από τις ΗΠΑ στον απόηχο των τελευταίων προκλήσεων και της αυξημένης επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας. Το λιγότερο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα είναι μια επανάληψη στο πνεύμα της επιστολής Πομπέο. Από εκεί και πέρα h ελληνική διπλωματία θα είναι ευχαριστημένη εάν υπάρξει αναφορά στον σεβασμό των «κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». Διότι ας μην ξεχνάμε την επιστολή αυτή θα την διαβάσει και η Τουρκία που είναι ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και την οποία δεν θέλει να δυσαρεστήσει το State Department.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp - Συναγερμός σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο

Αποκαλύψεις για τον 58χρονο που «μπούκαρε» στη Βουλή - Τι λένε στο Newsbomb.gr συγχωριανοί του

Συνελήφθη στην Ομόνοια τζιχαντιστής του ISIS - Είχε κάνει δύο αιτήσεις για άσυλο