ΕΘΝΙΚΑ

Ελλάδα - Ισραήλ: Μήνυμα συνεργασίας από την… έρημο – Στη «Blue Flag» τα «γεράκια» της HAF

Ελλάδα - Ισραήλ: Μήνυμα συνεργασίας από την… έρημο – Στη «Blue Flag» τα «γεράκια» της HAF
Ελληνικό μαχητικό F-16 Block 52+ στην άσκηση "Blue Flag" στο Ισραήλ
Πολεμική Αεροπορία

Στην κορυφαία πολυεθνική αεροπορική άσκηση του Ισραήλ η Πολεμική μας Αεροπορία – Απούσα και πάλι η Τουρκία – Ενισχύεται ο άξονας σταθερότητας και ασφάλειας με την Ιερουσαλήμ.

Τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ, απέναντι στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Άγκυρας προωθεί η Ελλάδα, ενδυναμώνοντας τον άξονα σταθερότητας στο… σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Με την Τουρκία να επιμένει στην επικίνδυνη τακτική των προκλήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας με ευθύνη, σοβαρότητα και γνώση της γεωπολιτικής συγκυρίας, ενισχύει τις συμμαχίες με χώρες «κλειδιά» της περιοχής. Υπό αυτό το πρίσμα, οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ αποτελούν τη βάση για ευρύτερη αμυντική και ενεργειακή συνεργασία, θέτοντας στην… απομόνωση το προκλητικό τουρκικό καθεστώς.

Οι δύο χώρες ενισχύουν συνεχώς τη στρατιωτική τους συνεργασία με τις σχέσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με την ισραηλινή να είναι ήδη πολύ στενές και να αποτελούν ίσως τον πιο ισχυρό πυλώνα της στρατηγικής σχέσης στον τομέα της Άμυνας. Υπενθυμίζουμε δε, πως πρόκειται για δύο από τις καλύτερες αεροπορίες στον κόσμο, με βάση μετρήσιμα στοιχεία από εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και επιδόσεις σε όλους τους τομείς.

Φτερό με φτερό Έλληνες και ΙσραηλινοίΠολεμική Αεροπορία

Αυτές τις ημέρες πραγματοποιείται στο Ισραήλ η κορυφαία πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Blue Flag», η οποία συγκεντρώνει την «αφρόκρεμα» των πιλότων από αρκετές χώρες. Όπως είναι λοιπόν φυσικό, δεν θα μπορούσε να λείπει από την «Blue Flag» η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 block 52+ adv από την 336 Μοίρα «ΟΛΥΜΠΟΣ» προσγειώθηκαν την Τρίτη (12/10) στην αεροπορική βάση Ovda στο νότιο Ισραήλ. Μαζί τους πέταξε και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο μετέφερε προσωπικό και εξοπλισμό.

Τις επόμενες 20 μέρες οι πολύπειροι Έλληνες χειριστές θα εκπαιδευτούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό του Αιγαίου, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους πάνω από την έρημο του Ισραήλ. Απέναντί τους θα έχουν μερικούς από τους καλύτερους πιλότους παγκοσμίως, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Israeli Air Force έχει σχεδιάσει μια σειρά από πολύ απαιτητικά σενάρια. Στην «Blue Flag» εκτός από το Ισραήλ και την Ελλάδα συμμετέχουν ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία αλλά και πολεμική αεροπορία της Ινδίας. Τα ελληνικά F-16 Block 52+ λοιπόν θα πετάξουν δίπλα δίπλα αλλά και απέναντι (αναλόγως το σενάριο της άσκησης), F-16, F-15, F-35, Rafale, Tornado και Eurofighter.

Απόντες φυσικά, σε μια ακόμα σπουδαία άσκηση, οι Τούρκοι, οι οποίοι έχουν τεθεί στην απομόνωση επιδιδόμενοι μόνο σε θρασύδειλες παραβιάσεις του FIR Αθηνών και βάζοντάς το στα… πόδια μόλις βλέπουν τα μαχητικά με τη γαλανόλευκη στα φτερά να τους καταδιώκουν.

Στο Ισραήλ αναμένεται να μεταβεί στις 26 Οκτωβρίου ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, για να παρακολουθήσει την VIP DV DAY.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εφιαλτικές εικόνες από το... μέλλον: Πώς θα είναι η Θεσσαλονίκη και ο Πειραιάς (pics-vid)

Κακοκαιρία: Για ποιες περιοχές υπάρχει συναγερμός λόγω του «Μπάλλου»

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Στερέωνε το κινητό σε έπιπλο και βιντεοσκοπούσε τους βιασμούς των ανιψιών του