ΕΘΝΙΚΑ

Γερμανία για επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα: Δείγμα της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα

Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα
Τα μηνύματα, η ατζέντα και οι συναντήσεις της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα το διήμερο 28-29 Οκτωβρίου
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρθηκε στην επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα στις 28-29 Οκτωβρίου

Ως «σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» χαρακτήρισε την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, στις 28 και 29 Οκτωβρίου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί και την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30. Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ.

Η καγκελάριος Μέρκελ, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το μεταναστευτικό θα περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συναντήσεων, η κ. Ντέμερ αναφέρθηκε στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σχετικά με την δευτερογενή μετανάστευση, τόνισε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Την πρόκληση προς την Γερμανίδα καγκελάριο είχε απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κατ΄ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στη Σλοβενία. Η Άνγκελα Μέρκελ είχε βρεθεί ξανά στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2019 και είχε συναντήσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τους δυο τους να συζητούν για τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Γιατί έρχεται η Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα;

Όπως είχε γράψει το Newsbomb.gr η ελληνική πλευρά προφανώς έχει κάθε λόγο να διατηρεί καλές σχέσεις με την Γερμανία. Όμως είναι αλήθεια ότι η κυρία Μέρκελ έρχεται να υπενθυμίσει αυτό που πέτυχε: να συνεχίσει η Ελλάδα να βρίσκεται στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Ερντογάν είπε: «Το μόνο πράγμα που μπορώ να σας πω ότι θα γίνει το ίδιο και με την επόμενη γερμανική κυβέρνηση: η σχέση της Τουρκίας με τη Γερμανία θα συνεχιστεί, με τις καλές και τις κακές όψεις της».

Το ίδιο θα πει βεβαίως και στην Αθήνα, θέλοντας να ξεκαθαρίσει ότι η γεωστρατηγική και φιλοτουρκική αντίληψη της Γερμανίας δεν θα αλλάξει, οποίο κι αν είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει την εξουσία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άγριο έγκλημα στο Αιγάλεω: Ομολόγησε ο 20χρονος τη δολοφονία της μητέρας του

Άλεκ Μπάλντουιν: Συντετριμμένος ο ηθοποιός - Πώς εκπυρσοκρότησε το όπλο που κρατούσε (vid)

«Θερμό» επεισόδιο: Πού θα χτυπήσει η Τουρκία; Στοχεύει στο αδύνατο σημείο του Ελληνισμού