ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Θα αποκτήσουμε κι άλλα γεωτρύπανα - Θα βρούμε ό,τι υπάρχει στη Μεσόγειο

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Θα αποκτήσουμε κι άλλα γεωτρύπανα - Θα βρούμε ό,τι υπάρχει στη Μεσόγειο
Η Τουρκία αγόρασε και 4ο γεωτρύπανο 7ης γενιάς από τη νοτιο-κορεατική Daewoo
AP Images

Νέες προκλήσεις από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του για τα ενεργειακά προγράμματα -  Αγόρασε τέταρτο γεωτρύπανο η Τουρκία

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για τις γεωτρητικές επιχειρήσεις, χωρίς να δείχνει διάθεση για υποχωρήσεις και τόνισε πως μετά το εργοστάσιο στο Ακούγιου, η χώρα θα αποκτήσει «και δεύτερο και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο».

«Τα τελευταία χρόνια ενεργούμε με τρόπο παραδειγματικό στις έρευνες και τις γεωτρήσεις. Έχουμε συμπεριλάβει τρια γεωτρύπανα και δυο πλοία σεισμικών ερευνών στον στόλο μας κι έχουμε κάνει 14 γεωτρητικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν είχαμε θετικά μηνύματα από τις έρευνες μέχρι πρόσφατα, όμως αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και φτάσαμε στις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Μαύρης Θάλασσας. Η Τουρκία περνάει σε άλλο επίπεδο, ελπίζουμε πως θα ξεκινήσουμε τη χρήση των ευρημάτων αερίου το 2023. Θα μοιραστούμε το αέριο με τους πολίτες μας» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Θα βρούμε και θα μετακινήσουμε ό,τι υπάρχει στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο. Η αντιπολίτευση λέει πως φοβόμαστε. Όσα κι αν λέτε, εμείς θα αυξήσουμε τον αριθμό των γεωτρύπανων και των ερευνητικών πλοίων μας, είτε το θέλετε είτε όχι».

yavuz.jpg
Μετά το Yavuz απέκτησε κι άλλο γεωτρύπανο η Τουρκία

Αγοράζει τέταρτο γεωτρύπανο από τη Νότια Κορέα

Η Τουρκία αγόρασε και 4ο γεωτρύπανο 7ης γενιάς από τη νοτιο-κορεατική Daewoo, μετά από ένα χρόνο έντονης αναζήτησης, καθώς οι διεθνείς εταιρείες αρνούνταν λόγω Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», με τίτλο «Το καλύτερο του κόσμου», τα γεωτρύπανα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ, «που έχουν κάνει την Τουρκία σημαντικό παράγοντα στον τομέα της ενέργειας, απέκτησαν "αδελφάκι". Η τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (TPAO), η οποία βρισκόταν σε αναζήτηση ενός 4ου γεωτρύπανου βαθέων υδάτων για περισσότερο από ένα χρόνο, σύναψε συμφωνία αγοράς με τη νοτιοκορεατική Daewoo. Το γεωτρύπανο 7ης γενιάς ‘West Cobalt’ θα καταπλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα, αφού του δοθεί νέο όνομα».

Η Τουρκία θα είναι η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει το West Cobalt, γνωστό κι ως Cobalt Explorer στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά. Τα τρία υπάρχοντα γεωτρύπανα της Τουρκίας είναι 6ης γενιάς, αλλά τώρα θα προσθέσει και ένα 7 γενιάς στο στόλο της με την αγορά του West Cobalt.

Η κατασκευή του Cobalt Explorer βρίσκεται στο τέλος της και θα παραδοθεί έπειτα από ορισμένες τελευταίες προσαρμογές που έχουν ζητηθεί.

Ενόχληση στα Τουρκικά ΜΜΕ και για την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη

Πληθαίνουν την ίδια ώρα τα δημοσιεύματα σε τουρκικά Μέσα που εκφράζουν τη δυσφορία για την ενίσχυση της παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «μήνυμα» Ελλήνων και Αμερικανών προς την Άγκυρα ενώ παράλληλα επαναλαμβάνουν το αφήγημα περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

Χαρακτηριστικό και το ρεπορτάζ από το δελτίο ειδήσεων του δικτύου TGRT Haber:

«Στην πραγματικότητα αυτές εδώ οι περιοχές έχουν μεγάλη σημασία. Η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη, μπροστά στη μύτη της Τουρκίας, στα σύνορα. Έρχονται πληροφορίες πως οι ΗΠΑ κάνουν μεγάλη μεταφορά δυνάμεων στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη. Στέλνουν άρματα μάχης, μαχητικά, πλοία. Εδώ υπάρχει μια συγκέντρωση δυνάμεων. Ήδη υπήρχαν δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή τώρα αυξάνεται η παρουσία τους. Ήδη υπάρχουν αναφορές για αποστολή 200 αρμάτων μάχης. Όπως και στην Ξάνθη όπου υπάρχει πυκνή ‘’τουρκική’’ μειονότητα εκεί κάνουν κοινές ασκήσεις οι ΗΠΑ με την Ελλάδα. Εδώ υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία».

ΠΗΓΗ: alphanewslive.cyprus/Σκάι

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νέα μέτρα: Έρχονται αλλαγές στον τρόπο που ψωνίζουμε στα σούπερ μάρκετ

Θεοφάνους: «Είδα τη μητέρα του Παντελίδη πάνω από το μνήμα να καταριέται εμένα και τα παιδιά μου»

Δίκυκλα από 100 ευρώ: Πώς θα τα αποκτήσετε - Δείτε όλη τη λίστα με τα οχήματα και τις τιμές