ΕΘΝΙΚΑ

Μήνυμα Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και ΗΑΕ που ζεσταίνουν τις μηχανές τους για την «Μέδουσα-11»

Μήνυμα Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και ΗΑΕ που ζεσταίνουν τις μηχανές τους για την «Μέδουσα-11»

Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προετοιμάζονται για την μεγάλη άσκηση «Μέδουσα-11»

Συνεκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της νήσου Κρήτης ενόψει της μεγάλης άσκησης «Μέδουσα-11».

Ειδικότερα, από την Ελλάδα συμμετείχαν η Φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ, η Κανονιοφόρος ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ, το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνομένων Βλημάτων ΜΠΛΕΣΣΑΣ και Ελικόπτερο της Διοίκησης Αεροπορίας Ναυτικού, από την Αίγυπτο η Φ/Γ BERNEES, το Ελικοπτεροφόρο – Αμφίβιο Αποβατικό GAMAL ABDEL NASSER, η Κορβέτα PORTSAID, τα ΤΠΚ ENS FOUAD ZEKRY και ABU BAKR ALSEDDEQ, και από την Κύπρο το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ.

Κατά την διάρκεια του PASSEX, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, προχωρητικοί ελιγμοί και γυμνάσια προστασίας πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Επίσης, κατά τη συνεκπαίδευση εκτελέστηκαν γυμνάσια Αντιαεροπορικού Πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με συμμετοχή τεσσάρων Αεροσκαφών, 2 από την Ελλάδα και 2 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, καθώς και στην βέλτιστη προετοιμασία τους για την Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ – 11».

Από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και για περίπου δέκα ημέρες, γύρω από την Κρήτη φέτος (σ.σ. πέρυσι διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου) θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολυεθνική διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 11». Εκτός από τις τρεις χώρες που είναι υπεύθυνες για τη διοργάνωση, το «παρών» στην αεροναυτική άσκηση θα δώσουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την United Arab Emirates Air Force να μην χάνει ευκαιρία για συνεκπαίδευση με τους κορυφαίους πιλότους του ΝΑΤΟ. Όπως τονίζουν άλλωστε συνεχώς και οι ίδιοι, έχουν να μάθουν πολλά από τους Έλληνες χειριστές και τους τρόπους που λειτουργούν σε όλα τα σενάρια εναέριου πολέμου.

Στα σενάρια θα συμμετάσχει και η πλέον αξιόπιστη σύμμαχος της Ελλάδας, αλλά και της Αιγύπτου, η πανίσχυρη Γαλλία, η οποία αναμένεται να στείλει πιθανότατα μονάδες επιφανείας στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης. Θα είναι η πρώτη άσκηση στην οποία θα συμμετάσχει η Γαλλία, μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Παρισιού, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να είναι σε λίγο καιρό μόνιμη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΗΣΑΠ: O 41χρονος πήδηξε από τον συρμό για να σωθεί - Έσπασαν τα φρένα σε βαγόνι εργασιών

Βόλος: Κατέρρευσε ο δικηγόρος μπροστά στους αστυνομικούς - Ένα φλιτζάνι τσάι πρόδωσε τον δολοφόνο

Μαρκέλλα Γιαννάτου: Νευρίασα που με λένε η σύντροφος του σκηνοθέτη από τις «Άγριες Μέλισσες»