ΕΘΝΙΚΑ

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Παπαδήμου στην Κύπρο

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Παπαδήμου στην Κύπρο

Γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να επισκεφθεί τώρα την Κύπρο - Τι συζήτησε με τον Δ. Χριστόφια

Του Κώστα Τζεβελέκου

Ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος επισκέφθηκε την Κύπρο και εκτός από τις συνομιλίες που είχε με την πολιτική ηγεσία και την τιμή που του έκαναν στην Κυπριακή βουλή, είχε παράλληλα σημαντικές επαφές με οικονομικούς παράγοντες του νησιού.

Για ποιο λόγο όμως επέλεξε τώρα να πραγματοποιήσει αυτή την επίσκεψη;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαδήμος επισκέφθηκε την Κύπρο στο τέλος της πρωθυπουργικής του θητείας (εάν ανακοινωθούν οι εκλογές την Μεγάλη Εβδομάδα) , δεν είναι λίγοι όμως αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους μήπως η επίσκεψη του σηματοδοτεί έναν πρωθυπουργό εν εφεδρεία;

Ο κ. Παπαδήμος τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού και εναντιώθηκε στις μεθοδεύσεις της Άγκυρας και στις πενταμερής διασκέψεις που οργανώνει.

Το ενδιαφέρον για την ΑΟΖ και την ενεργειακή συνεργασία

Η κυπριακή βουλή με τον πρόεδρο της κ. Γιαννάκη Ομήρου τίμησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε σημαντικές συζητήσεις για την υπόθεση της ΑΟΖ της Κύπρου και ενδιαφέρθηκε για την πρόοδο των εργασιών όσον αφορά το ενεργειακό σκέλος αλλά και τις κινήσεις της κυβέρνησης Χριστόφια για συνεργασίες .

Στο ατζέντα και οι τράπεζες

Παράλληλα ένα από τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης ήταν το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα που είναι και η ειδικότητα του.

Στην Αθήνα προβληματίζονται πολύ από την εντολή που έχουν δώσει οι ευρωπαϊκοί κύκλοι με την υποστηρίζουν ότι: « Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει τόσα πολλά τραπεζικά ιδρύματα και θα πρέπει να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες , ειδικά με την εφαρμογή του PSI».

Διπλωματικές πήγες υπογραμμίζουν ότι ο κ. Παπαδήμος έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο συνεργασιών μεταξύ των τραπεζικών ιδρυμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν όλες αυτές τις κινήσεις ως δυσάρεστες εκπλήξεις για αρκετά ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα .

Πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τον κ. Χριστόφια –ενόψει ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Κύπρο - στενότερη συνεργασία .

Τελικά μήπως ο κ. Παπαδήμος γνωρίζει ότι θα είναι αυτός ο εν εφεδρεία πρωθυπουργός με τις ευλογίες της Ε.Ε και προετοιμάζει το έδαφος με τις διάφορες επαφές του;

Διαβάστε ακόμη:

Τι συζήτησαν Παπαδήμος – Χριστόφιας για ενεργειακή συμφωνία