ΕΘΝΙΚΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Κρόσια» τα νεύρα του Τούρκου προέδρου - Η επίθεση στην Ευρώπη και τα Rafale

Ερντογάν
Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός του Τούρκου προέδρου.
Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Νέα «κατσάδα» από τον Τούρκο πρόεδρο σε άμεσους συνεργάτες του, σε ζωντανή μετάδοση, και απειλές κατά των δυτικών χωρών. Συνεχίζει να ασχολείται με τα Rafale της Ελλάδας ο τουρκικός Τύπος, δείχνοντας την ενόχληση και την ανησυχία του.

Τεντωμένα φαίνεται πως είναι τα νεύρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε ότι είναι ιδιαίτερα εκνευρισμένος το τελευταίο διάστημα, με το τελευταίο περιστατικό στην Κερασούντα να είναι ενδεικτικό.

Ο Ερντογάν από το βήμα εκδήλωσης έκανε έντονες παρατηρήσεις σε στελέχη του κόμματός του, για τον χώρο που επιλέχθηκε για την εκδήλωση στην Κερασούντα και μάλιστα το έκανε on camera…

Οι εξελίξεις στη διεθνή διπλωματία είναι, δεδομένα, ένας από τους λόγους που έχουν προκαλέσει την ένταση στον Τούρκο πρόεδρο. Ειδικότερα οι επισκέψεις του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα φαίνεται πως έριξαν κι άλλο «νερό στον μύλο» για τον Ερντογάν.

Στην Τουρκία, παρά το γεγονός ότι οι επισκέψεις του κ. Τζέφρι ήταν εθιμοτυπικές, αποτελούν θέμα συζήτησης οι κινήσεις του Αμερικανού διπλωμάτη. Το γεγονός ότι επισκέφθηκε τον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, έχει ήδη ενοχλήσει την τουρκική προεδρία και τον Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας έδειξε τις διαθέσεις του. Όπως ανέφερε έχει ήδη κάνει αλλαγές σε υπουργούς κι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε άλλες, ενώ για ακόμα μια φορά δεν παρέλειψε να «επιτεθεί» στις χώρες της Δύσης.

«Δεν βασιζόμαστε στους δήθεν συμμάχους. Μας βάζουν εμπόδια. Εμείς βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Επιχείρησαν να «μαχαιρώσουν» τη χώρα μας με διπλωματικές χατζάρες. Έστειλαν τρομοκρατικές οργανώσεις (PKK, FETO, ISIS)», είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία, Μανώλης Κωστίδης.

Το δεδομένο είναι, πάντως, πως ένας από τους λόγους εκνευρισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των στελεχών της κυβέρνησής του είναι η ενίσχυση της αμυντικής δυνατότητας και των συμμαχιών της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν περάσει περίπου δυο εβδομάδες από την υποδοχή των Rafale στην Τανάγρα για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, όμως, στον Τύπο της Τουρκίας συνεχίζεται ο σχολιασμός της απόκτησής τους από την Αθήνα.

Ο διευθυντής αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, σε δηλώσεις του σε εφημερίδες ανέφερε «Τα Rafale δεν μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες. Δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο, παρά κατασπατάληση των πόρων που θα ξοδεύονταν για την ευημερία του ελληνικού λαού», σχολίασε.

Παράλληλα, έβαλε ξανά στο «τραπέζι» και το θέμα των S-400 υπογραμμίζοντας πως η Άγκυρα εξαρχής είχε συζητήσει για δυο συστοιχίες. Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα των F-16, ο Ντεμίρ παρέμεινε επιφυλακτικός καθώς το θέμα θα πρέπει να «περάσει» από το Κογκρέσο, εκεί όπου η παρουσία του Μενέντεζ δυσκολεύει τα πράγματα για την Τουρκία…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αίτημα Τουρκίας για F-16: Το εξετάζουμε - Θα εφαρμοστούν οι κυρώσεις για S-400