ΕΘΝΙΚΑ

Η συζήτηση περί Αιγαίου και ελληνικής λίμνης προσφέρει κακές υπηρεσίες στον τόπο

Η συζήτηση περί Αιγαίου και ελληνικής λίμνης προσφέρει κακές υπηρεσίες στον τόπο

Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος άνοιξε μια συζήτηση ότι «το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη». Μια συζήτηση από το «πουθενά» και σε περίεργο timing όπου ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει χτυπήσει κόκκινο. Ποιοι και γιατί θέλουν να μας χρυσώσουν το χάπι και προωθούν το περίφημο «καζάν – καζάν» του Ταγίπ Ερντογάν;

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. «Τώρα είναι η στιγμή και για λόγους γεωπολιτικούς και για λόγους ενεργειακούς, να λύσουμε το θέμα της οριοθέτησης … το Αιγαίο δεν θα είναι χώρος εξορύξεων αλλά εν πάσει περιπτώσει δεν είναι και ελληνική λίμνη. Έχει και η Τουρκία. Θυμίζω ότι έχουμε 6 μίλια χωρικά ύδατα εμείς, 6 μίλια χωρικά ύδατα η Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο όμως, έχει 12 μίλια η Τουρκία και 6 εμείς. Άρα μπορούμε εκεί να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα και να είμαστε επί ίσης βάσης», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου (OT FORUM). Η δήλωση αυτή όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έντονο θόρυβο και αντιδράσεις. Ο κ. Βενιζέλος δεν έμεινε εκεί. Έκρινε σκόπιμο να πάει το θέμα παραπέρα και με ανάρτησή του στο facebook, απέδωσε τη φράση αυτή στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Η φράση ότι η Ελλάδα δεν θεωρεί το Αιγαίο ελληνική λίμνη, συνιστά υπενθύμιση και επανάληψη ιστορικής δήλωσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή που διατυπώθηκε προς τον Μπουλέντ Ετσεβίτ κατά τη συνάντηση των δυο τότε πρωθυπουργών στο Μοντραί στις 10-11 Μαρτίου 1978. Η σχετική δήλωση περιλαμβάνεται στα πρακτικά της συνάντησης που δημοσιεύονται στον 10ο τόμο του αρχείου Κωνσταντίνου Καραμανλή (γενική επιμέλεια Κ. Σβολόπουλος), σελ. 136. Η διατύπωση αυτή επαναλήφθηκε προς τον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό από τον ειδικό απεσταλμένο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, πρέσβη Δ. Κοσμαδόπουλο, στις 25 Οκτωβρίου 1978. Η αναφορά του πρέσβη δημοσιεύεται στο αρχείο Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο.π, σελ. 380», έγραψε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συγκυβερνήτης με τον Αντώνη Σαμαρά.

Είναι όμως αυτή η ουσία της διένεξης Ελλάδας – Τουρκίας; Έχει ποτέ η Αθήνα ισχυριστεί ότι το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη; Ουδέποτε. Γιατί ο κύριος Βενιζέλος βάζει στο ίδιο κάδρο την Ελλάδα με τους αναθεωρητές; Έχει ζητήσει η Ελλάδα κάτι από τα κυριαρχικά δικαιώματα ή κάτι άλλο επί της τουρκικής εθνικής κυριαρχίας; Ουδέποτε. Τότε γιατί ο κατά κοινή ομολογία διαβασμένος και ευφυής συνταγματολόγος φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα περί «ελληνικής λίμνης»; Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα συζητά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Άλλαξε κάτι επί των εθνικών κόκκινων γραμμών και συζητάμε περί λιμνών; Έχουμε ήδη μια εθνική απώλεια από λίμνες (βλέπε συμφωνία των Πρεσπών), άραγε χρειαζόμαστε και άλλες;

Δεν γνωρίζει άραγε ο διακεκριμένος συνταγματολόγος ότι οι Τούρκοι εδώ και χρόνια ισχυρίζονται ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ; Δεν γνωρίζει ότι ο Ερντογάν ζητά να οριοθετηθεί το Αιγαίο με βάση τις τουρκικές ακτές και τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας (όπως έχουν πει πολλές φορές και ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου); Βεβαίως και τα γνωρίζει, όπως τα γνωρίζουν και άλλοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που μας έλεγαν «να μην είμαστε μοναχοφάηδες» και «πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο;».

Αν κάποιοι θέλουν να μας σερβίρουν με γλαφυρό τρόπο το θέμα της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, θα έπρεπε να το πουν ευθέως. Αν κάποιοι υιοθετούν το «καζάν – καζάν» ας επιδείξουν ειλικρίνεια προς τον ελληνικό λαό. Να μας πουν τί είναι διατεθειμένοι να δώσουν για να έχουμε «ήσυχα νερά», γιατί μέχρι τώρα μας το φέρνουν γύρω – γύρω… Όσοι κινούνται στην λογική του «sweeten the pill» δεν θα έλεγα ότι προσφέρουν καλές υπηρεσίες στον τόπο, μάλλον το αντίθετο.