ΕΘΝΙΚΑ

Κυπριακό: Στην Κύπρο η βοηθός Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ

Κυπριακό: Στην Κύπρο η βοηθός Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ

Κυπριακό: Κρίσιμης σημασίας για το κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη νέα κατάσταση πραγμάτων που διαμορφώνεται μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κρίνεται η επίσκεψη της Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιας για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόριας Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ επισκέφθηκε προηγουμένως την Τουρκία και την Ελλάδα.

Το απόγευμα της Τετάρτης η κ. Νούλαντ συνοδευόμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη θα βρεθεί στη Λάρνακα για τα εγκαίνια του εκπαιδευτικού Κυπριακού Κέντρου για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS.

Η κα. Νούλαντ θα επισκεφθεί νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, συνοδευόμενη από τον Ιωάννη Κασουλίδη, την Πλατεία δίπλα στο Μεσαιωνικό Κάστρο στη Λάρνακα, όπου βρίσκεται το γλυπτό με τίτλο «Άγκυρα – Καρδία», δωρεά της πόλης της Οδησσού, που κοσμεί το παραλιακό μέτωπο της πόλης του Ζήνωνα. Εκεί στην παρουσία και άλλων επισήμων, η κα. Νούλαντ, ο κ. Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Κύπρο, Ruslan Nimchynskyi, θα προβούν σε δηλώσεις.

Αργότερα η κ. Νούλαντ και ο κ. Κασουλίδης θα μεταβούν στο εκπαιδευτικό Κυπριακό Κέντρο για τη Χερσαία και Θαλάσσια Ασφάλεια και την Ασφάλεια Λιμένων CyCLOPS που δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη Λάρνακα, με τη συνδρομή και στήριξη των ΗΠΑ. Εκεί οι δυο αξιωματούχοι θα έχουν συνομιλίες, θα τελέσουν τα εγκαίνια του Κέντρου και θα προβούν σε δηλώσεις.,

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της η κα. Νούλαντ θα συναντηθεί το πρωί της Πέμπτης, 7 Απριλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Κατά τη συνάντηση, όπως ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέα Ιωσήφ, αναμένεται ότι ο Πρόεδρος θα αναλύσει την πρόταση του για τα ΜΟΕ και θα αναφερθεί στην ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση η κα. Νούλαντ αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις. Θα επισκεφθεί επίσης τα κατεχόμενα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Συναντήσεις Στιούαρντ με κόμματα

Στο μεταξύ ο Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Κόλιν Στιούαρντ, είχε σειρά επαφών με κόμματα και πρώην ηγέτες των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα την Τρίτη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είδε τον επικεφαλής του Κόμματος του Λαού Κουντρέντ Οζερσάι στα κατεχόμενα καθώς και τον πρώην ηγέτη των Τ/κ Ντερβίς Έρογλου.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα η Νούλαντ: Η πίεση, η απάντηση και η ετοιμότητα ένταξης αντιαρματικών σε δύναμη του ΝΑΤΟ