ΕΘΝΙΚΑ

Στην Αθήνα η Νούλαντ: Η πίεση, η απάντηση και η ετοιμότητα ένταξης αντιαρματικών σε δύναμη του ΝΑΤΟ

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ
Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ
AP Photo

Ακόμα πιο ενεργό ρόλο της χώρας μας στις νατοϊκές επιχειρήσεις επιθυμούν οι δυτικοί, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στην τακτική της «ουδετερότητας» - Η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας στο αίτημα για αποστολή ισχυρών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία και ο κίνδυνος για την άμυνά μας.

Με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία και ένα νέο «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης να είναι σε πλήρη εξέλιξη, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα.

Το νούμερο 3 του State Department θα έχει στην ελληνική πρωτεύουσα σειρά επαφών, με πρώτο θέμα φυσικά στην ατζέντα το ουκρανικό. Πρώτος σταθμός για την κυρία Νούλαντ θα είναι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα συναντηθεί με το Έλληνα υπουργό κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από το κ. Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια θα κατέβει την Ηρώδου Αττικού για να περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σαφώς και η επίσκεψη της Βικτόρια Νούλαντ δεν είναι εθιμοτυπική. Με τις νατοϊκές δυνάμεις να βρίσκονται σε επιχειρησιακό αναβρασμό, η χώρα μας έχει αναλάβει από την αρχή της ουκρανικής κρίσης πρωταγωνιστικό ρόλο, ανήκοντας στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ. Η δράση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού είναι καθημερινή στο πλαίσιο των συμμαχικών δεσμεύσεων, με την χώρα μας να αναδεικνύεται σε ένα σταθερό πυλώνα της βορειοατλανττικής συμμαχίας στην νευραλγική περιοχή της Ανατολική Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Η κυρία Νούλαντ λοιπόν αναμένεται να τονίσει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην ουκρανική κρίση, επισημαίνοντας την στρατηγική σημασίας της Αλεξανδρούπολης ως «αιμοδότη» των συμμαχικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται λίγα μόλις μίλια από τις συμμαχικές χώρες Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο αυτό και ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», το ΝΑΤΟ ενεργοποίησε τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες, που μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα σε κάθε πεδίο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η πρώτη «σοβαρή» αντίδραση των νατοϊκών απέναντι στη Ρωσία, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αποτροπής, λίγα μόλις μίλια μακριά από το θέατρο επιχειρήσεων της νότιας Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης θα αποτελείται από 1.000 άτομα, με τις συμμαχικές χώρες να στέλνουν στη Βουλγαρία και οπλικά συστήματα.

Η κυρία Νούλαντ λοιπόν αναμένεται να διαμηνύσει κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα πως η Ελλάδα είναι αναγκαίο να στηρίξει περαιτέρω τις νατοϊκές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη, στέλνοντας στρατιωτικό υλικό και προσωπικό. Η χώρα μας ωστόσο καθιστά σαφές προς όλες τις πλευρές πως, σε καμία περίπτωση δεν θα στείλει αμυντικά συστήματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο που η Τουρκία, παρά τις δεσμεύσεις για ηρεμία, συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί τη χώρα μας, ενώ επιμένει να «πατά σε δύο βάρκες». Το ίδιο επεσήμανε και ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος προς τον Ουκρανό πρέσβη στην Αθήνα, Σεργκέι Σουτένκο, ο οποίος ζήτησε να παραχωρηθούν από τη χώρα μας οπλικά συστήματα ρωσικής κατασκευής τα οποία διαθέτουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι TOR M-1, οι οποίο ωστόσο αποτελούν την ασπίδα προστασίας των νησιών μας.

Εντούτοις, η Ελλάδα θα παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και θα συνεισφέρει στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης με αποστολή στη Βουλγαρία αντιαρματικών μέσων, μια δύναμη ενισχυμένης διμοιρίας, πιθανότατα αποτελούμενη μικρό αριθμό τεθωρακισμένων που θα φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους. Πότε θα γίνει αυτό; Όποτε ληφθεί πολιτική απόφαση, μιας και για οποιαδήποτε μετακίνηση αμυντικού εξοπλισμού εκτός Ελλάδος απαιτείται απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Όσο για τις πληροφορίες περί αποστολής αντιαεροπορικών πυραύλων, δεν επιβεβαιώνονται σε καμία περίπτωση, με τη χώρα μας να ξεκαθαρίζει πως δεν θα θέσει για κανέναν λόγο σε κίνδυνο την ασφάλειά της, στέλνοντας σε μια άλλη αμυντικά συστήματα καίριας σημασίας.

Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει αποδείξει πόσο σαφείς είναι οι θέσεις της, πόσο τάσσεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Ουκρανίας και πόσο τυπική είναι απέναντι στις νατοϊκές της δεσμεύσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορεί να βοηθά απεριόριστα με αποστολή οπλικών συστημάτων, αποδυναμώνοντας τη δική της αμυντική θωράκιση. Υιοθετήσαμε πλήρως το πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στείλαμε αδρανή αμυντικό εξοπλισμό, το ιπτάμενο ραντάρ της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχει συμμετάσχει στις αποστολές του ΝΑΤΟ, το Πολεμικό Ναυτικό συνδράμει καθημερινά στις νατοϊκές δράσεις. Δεν είναι όμως δυνατόν να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα την ασφάλειά μας.