ΕΘΝΙΚΑ

Εντολή Στρατηγού Φλώρου: Συνεχείς ασκήσεις αεράμυνας στο Αιγαίο - Ετοιμότητα σε όλη την Επικράτεια

Εντολή Στρατηγού Φλώρου: Συνεχείς ασκήσεις αεράμυνας στο Αιγαίο - Ετοιμότητα σε όλη την Επικράτεια

Σαφείς εντολές από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για αντιμετώπιση κάθε τουρκικής πρόκλησης - «Να είστε πανέτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα» η διαταγή των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη τη χώρα - Δυναμική και άμεση η απάντηση της Ελλάδας μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων από τουρκικά μαχητικά.

Όταν στις 13 Μαρτίου, κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος δεσμεύονταν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα μειωθούν οι εντάσεις και οι ενέργειες που διαταράσσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στο Αιγαίο, κανείς δεν περίμενε πως οι Τούρκοι θα ήταν ικανοί να ξεπεράσουν και τον εαυτό τους στην αφερεγγυότητα.

Ακόμα και ένα 24ωρο μετά τη συνάντηση, το τουρκικό καθεστώς έδωσε εντολές για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις, ενώ η τουρκική ηγεσία επιδόθηκε σε απειλές, εκβιασμούς και ύβρεις εναντίον Ελλάδας και Κύπρου.

Η Ελλάδα απάντησε με διπλωματική κινητικότητα, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις τέθηκαν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, με συνεχείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε όλη την Επικράτεια και μόνιμη επαγρύπνηση όλων των Μονάδων. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 20 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια ανεπτυγμένα στο Αρχιπέλαγος, ο Στρατός Ξηράς είναι σε κατάσταση «επιφυλακής», ενώ η Πολεμική Αεροπορία δίνει καθημερινά ηχηρά ραπίσματα στους προκλητικούς Τούρκους βγάζοντας πάντα μεγαλύτερο αριθμό αεροσκάφων και αναχαιτίζοντας με συνοπτικές διαδικασίες.

Οι Τούρκοι ωστόσο επιμένουν στις επικίνδυνες και ανόητες πρακτικές, με συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Την Τετάρτη μάλιστα έσπασαν κάθε ρεκόρ, με 168 παραβιάσεις και 41 υπερπτήσεις σε ένα μόνο 24ωρο, δοκιμάζοντας την ψυχραιμία αλλά και την ετοιμότητα της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε λίγες ώρες μετά, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να διατάζει την άμερση ενεργοποίηση της αεράμυνας στα νησιά του Αρχιπελάγους, λαμβάνοντας φυσικά και την έγκριση και στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας.

Τι σημαίνει αυτό; Πώς ότι πετάει πάνω από το Αιγαίο θα εντοπίζεται άμεσα από την πανίσχυρη ελληνική αεράμυνα, θα εγκλωβίζεται και θα μπαίνει στο στόχο για κατάρριψη. Μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έδωσε νέα διαταγή ζητώντας να εξελιχθεί η ετοιμότητα των μονάδων αεράμυνας σε συνεχείς εκπαιδευτικές ασκήσεις.

Η ενεργοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν παραβιάσεις του FIR Αθηνών, ενώ οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες είναι επίσης σε πλήρη εξέλιξη με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού.

Θυμίζουμε επίσης πως, σε συνέχεια της συμμαχικής συνεργσίας με την Γαλλία, η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» θα συμμετάσχει σε άσκηση με γαλλική φρεγάτα δυτικά της Κρήτης ενώ την Παρασκευή (29/04) η ίδια μονάδα επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει σε ασκήσεις με αμερικανικό πλοίο αποσπασμένο από τη δύναμη του αεροπλανοφόρου «HARRY TRUMAN».

Είναι προφανές πως η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες εμπόλεμης κατάστασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο βρίσκει συνεχώς μπροστά της ελληνική σημαία.

Είναι γεγονός εξάλλου πως η Τουρκία μετρά μόνο ήττες επί του πεδίου από την Ελλάδα. Το ηχηρό μήνυμα στον Έβρο τον Μάρτιου του 2020 έστειλε το πρώτο μήνυμα τα τελευταία δύο χρόνια. Ακολούθησε η άμεση κινητοποίηση του ελληνικού Στόλου στις 21 Ιουλίου του ίδιου χρόνου, το σοβαρό πλήγμα της φρεγάτας ΛΗΜΝΟΣ στην τουρκική ναυαρχίδα KEMAL REIS και η «συντριβή» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας από τα ελληνικά μαχητικά πριν και μετά την αεροναυτική άσκηση Eunomia στην Κύπρο. Αυτά ήταν μερικά από τα «δείγματα γραφής» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη, ούτε Αρμενία... έχει οργανωμένο, έμπειρο και σε πλήρη ετοιμότητα Στράτευμα που μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτο πλήγμα σε οποιονδήποτε.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με την Σάνα Μάριν.

«Μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκαναν υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, συνάντηση με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ θα έχει το απόγευμα της Πέμπτης (28/4) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση των δυο ανδρών θα γίνει λίγες ώρες μετά την επίσκεψη της Φινλανδής πρωθυπουργού Σάνα Μάριν αλλά και την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα με ρεκόρ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Το σχόλιο της κυβέρνησης στην ερώτηση του Newsbomb.gr

Nωρίτερα σήμερα, το πρώτο σχόλιο της κυβέρνησης μετά τη διακοπή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία έκανε ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του Newsbomb.gr και της Αμαλίας Κάτζου.

«Oι ενέργειες αυτές δεν μένουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε σε διπλωματικό επίπεδο», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι οι ενέργειες αυτές δεν συνάδουν και δεν είναι στο πνεύμα της τελευταίας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου στο πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για τις συναντήσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. «Οι προκλήσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο. Ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Προφανώς και παντού θα τεθούν τα ζητήματα και η τουρκική προκλητικότητα θα λάβει τις απαντήσεις της», είπε ο κ. Οικονόμου.

Λίγο αργότερα, με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε νέο εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο Πρέσβη αναφορικά με τις πρωτοφανείς σε αριθμό παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία, είναι απολύτως καταδικαστέα και απαράδεκτη.

Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε ότι με μονομερή ευθύνη της Τουρκίας, οι ενέργειες αυτές δημιουργούν κλίμα ιδιαίτερης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών που έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος αυτού.

Παράλληλα, υπονομεύουν την συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε άμεση σχετική ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ΟΗΕ, του ICAO, καθώς και Χωρών Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις