ΕΘΝΙΚΑ

Tiger Meet 2022: Μήνυμα από τις «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ - Κύκλωσαν την Ελλάδα τα συμμαχικά COMAO

Tiger Meet 2022: Μήνυμα από τις «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ - Κύκλωσαν την Ελλάδα τα συμμαχικά COMAO
Οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ σκέπασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.
INTIME

Υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» ξεκίνησε την Δευτέρα η άσκηση Tiger Meet 2022 - Τα απαιτητικά σενάρια, οι εναέριες μάχες, η συνεργασία ελληνικών F-16 με γαλλικά Rafale και το «άκυρο» στην Τουρκία - «Κλειδωμένο» όλο το FIR Αθηνών.

Σχεδόν 1,5 μήνα μετά τον «ΗΝΙΟΧΟ 2022», την κορυφαία εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Μεσόγειο, η Πολεμική μας Αεροπορία οργανώνει και φιλοξενεί στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, ένα ακόμα σπουδαίο ραντεβού για την ελίτ των πιλότων παγκοσμίως.

Πρόκειται για την Tiger Meet 2022, μία από τις πιο απαιτητικές εναέριες ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχουν όλες οι Μοίρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που φέρουν την ονομασία «Τίγρεις» και έχουν στο cockpit μερικούς από τους καλύτερους χειριστές στον κόσμο.

Η άσκηση ξεκίνησε χθες, 9 Μαΐου και μέχρι τις 20 του μήνα περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη θα έχουν «κλειδωμένο» το FIR Αθηνών, ενώ περίπου 1.000 άτομα προσωπικό από τις συμμετέχουσες χώρες έχουν δημιουργήσει ένα νατοϊκό στρατηγείο στη «φωλιά» των ελληνικών «Τίγρεων», στον Άραξο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Πηγές της Πολεμικής μας Αεροπορίας επισημαίνουν πως η φετινή «Tiger Meet 2022» είναι πιο απαιτητική από κάθε άλλη χρονιά, μιας και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αδράνεια. Εδώ και ένα περίπου μήνα, το «πρώτο γεράκι» της HAF, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλή Μπουρολιάς, σε συνεργασία με τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Φασούλα και συνεχή ενημέρωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έχουν διαμορφώσει τα σενάρια της άσκησης, τα οποία αναπτύσσονται σε όλο τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελλόριζο μέχρι τους Οθωνούς, οι «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Τσεχία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Πολωνία, αναπτύσσουν και εκπαιδεύονται σε κάθε είδος εναέριου πολέμου, με τα σενάρια να έχουν σχεδιαστεί με βάση τις προκλήσεις που αναδύονται από τα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων.

Από την πρώτη κιόλας μέρα της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν περίπου 60 έξοδοι μαχητικών από τον 116 Πτέρυγα Μάχης, με τους πιλότους των συμμαχικών COMAO να προσαρμόζονται σε κάθε περιβάλλον, τόσο πάνω από το γαλάζιο του Αιγαίου και του Ιονίου όσο και πάνω από την ηπειρωτική χώρα, με τις εναλλαγές να είναι φυσικά έντονες και να απαιτούν άριστη προσαρμοστικότητα.

Άλλωστε, το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες καλούνται να αντιμετωπίσουν ή να συνεργαστούν (σ.σ. ανάλογα με το σενάριο) με τόσα διαφορετικού τύπου αεροσκάφη (F-16, Rafale, F-18 και Eurofighter) ανεβάζει ακόμα περισσότερο το επίπεδο και ταυτόχρονα τις απαιτήσεις, ενώ… ιντριγκάρει και τους διοργανωτές για τη δημιουργία σεναρίων προσαρμοσμένα στις δυνατότητες των συμμαχικών αεροσκαφών.
Όπως αναφέρει άλλωστε και η Πολεμική μας Αεροπορία, σκοπός της «Tiger Meet 2022» είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας επιχειρησιακή εκπαίδευση, υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τη συνεργασία των μελών στη διεξαγωγή σύνθετων επιχειρήσεων.

Στα σενάρια θα συμμετάσχει και το Πολεμικό Ναυτικό, με μονάδες επιφανείας, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Πολεμική μας Αεροπορία έχει το γεγονός ότι τα ελληνικά F-16 Block 52+ θα κληθούν να συνεργαστούν με τα γαλλικά Rafale της Armee de L’Air, η οποία δίνει δυναμικό παρών στην Tiger Meet με επτά αεροσκάφη.

Θυμίζουμε πως από την άσκηση έχει αποβληθεί η Τουρκία, με απόφαση της διοργανώτριας Ελλάδας, που δεν δέχτηκε να συμμετάσχει σε μια συμμαχική άσκηση η χώρα που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και τη συνοχή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η spotters day, στις 15 το Air Show και στις 16 η DV day, προσελκύοντας δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο. Το Newsbomb.gr θα βρίσκεται στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο και θα σας μεταφέρει εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο από το Air Show της Κυριακής και την DV day την επόμενη Δευτέρα.