ΕΘΝΙΚΑ

Tiger Meet 2022: Το Newsbomb.gr με τις «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ – Μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας

Tiger Meet 2022: Το Newsbomb.gr με τις «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ – Μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας
Αλεξιπτωτιστής με τη σημαία της Tiger Meet 2022 προσγειώνεται στην 116 Πτέρυγα Μάχης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε μια ακόμα σπουδαία άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε το «παρών» το Newsbomb.gr – Εντυπωσίασαν οι «Τίγρεις» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και έστειλαν μήνυμα ενότητας και συνεργασίας την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να… βρυχάται!

Εντυπωσιακές απογειώσεις, εκκωφαντικές διελεύσεις μπροστά από τις κάμερες, ελιγμοί στον αέρα που έκοβαν την ανάσα, άψογοι σχηματισμοί με απόλυτη ακρίβεια, βομβαρδισμός επίγειου στόχου με παράλληλη υποστήριξη, ακόμα και άλματα από αλεξιπτωτιστές, είναι μερικές μόνο από τις άκρως εντυπωσιακές εικόνες που πρόσφερε η άσκηση Tiger Meet 2022, σε όσους βρέθηκαν την Δευτέρα (16/05) στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο Αχαΐας.

Η Πολεμική μας Αεροπορία επιβεβαίωσε και πάλι πως εκτός από τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες, έχει και την ικανότητα να οργανώνει άρτια συμμαχικές ασκήσεις και μάλιστα με τη συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών και δεκάδων μαχητικών. Από τις 9 έως τις 20 Μαΐου 2022, περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη και 1.000 άτομα προσωπικό, βρίσκονται στη «φωλιά» των ελληνικών «Τίγρεων», στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, με την «Tiger Meet 2022» να είναι πιο απαιτητική από κάθε άλλη χρονιά, με δεδομένες φυσικά και τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς απέσπασε δικαίως τα εγκωμιαστικά σχόλια των συμμετεχόντων, για το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο της άσκησης, το οποίο περιελάμβανε σενάρια τόσο πάνω από το γαλάζιο του Αιγαίο και του Ιονίου, όσο και πάνω από την ηπειρωτική χώρα, σε βουνά και κάμπους. Στην Πολεμική Αεροπορία άλλωστε το τόνιζαν εδώ και καιρό, πως εκτός από τον «ΗΝΙΟΧΟ 2022» - που έφερε στα όρια τους Ικάρους – η Tiger Meet θα ήταν ανάλογης δυσκολίας και απαιτήσεων.

Πώς θα μπορούσε όμως να είναι και διαφορετικά, όταν στο cockpit των μαχητικών βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ; Πώς θα μπορούσαν τα σενάρια να είναι λιγότερο απαιτητικά, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένας πόλεμος και η Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτείται να είναι σε απόλυτη ετοιμότητα;

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα σχέδια του Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτέραρχου Θεμιστοκλή Μπουρολιά για τα COMAO που απογειώνονται κατά κύματα από τον Άραξο απαιτούν απόλυτη προσήλωση, εμπειρία, οξυδέρκεια και φυσικά δυναμισμό και αποφασιστικότητα, με τους πιλότους να καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλο το φάσμα του εναέριου πολέμου, έχοντας ως συμμάχους, αλλά και αντιπάλους διαφορετικού τύπου αεροσκάφη. Τα ελληνικά F-16 της 335 Μοίρας «Τίγρης» συναντούν στον αέρα τα γαλλικά Rafale της Armee de l’ Air, με τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας να τεστάρουν και τους τρόπους συνεργασίας των κορυφαίων γαλλικών μαχητικών με τα μπαρουτοκαπνισμένα μαχητικά της HAF, τα οποία καλούνται πλέον να συνεργαστούν αρμονικά με τα 4.5 γενιάς υπερόπλα, που ήδη βρίσκονται στο οπλοστάσιό της. Οι Ισπανοί απογειώνονται με F-18, οι Ιταλοί με τα πανίσχυρα Eurofighter, οι Βέλγοι με F-16, οι Ελβετοί επίσης με F-18, ενώ οι Τσέχοι έχουν έρθει και με ρωσικό ελικόπτερο Mi-24, με τα σενάρια να περιλαμβάνουν φυσικά και αντιμετώπιση εχθρικού ελικοπτέρου. Μάλιστα, σε ένα από τα σενάρια της άσκησης προβλέπεται να βρίσκονται στον αέρα ακόμα και 40 αεροσκάφη, χωρισμένα σε δύο ομάδες, δραστηριότητα εξαιρετικά απαιτητική και επικίνδυνη που καλούνται να φέρουν εις πέρας οι έμπειροι χειριστές του ΝΑΤΟ.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε και σε αυτό το μεγάλο γεγονός για την Πολεμική μας Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, μεταφέροντας μέσα από live μετάδοση στο Facebook τα όσα εντυπωσιακά συνέβησαν στο πλαίσιο της DV Day.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE ΤΟΥ NEWSBOMB.GR:

Το «παρών» στον Άραξο έδωσε σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο να εκφράζει την ικανοποίησή του τόσο για την άρτια οργάνωση από την Πολεμική Αεροπορία και την 335 Μοίρα «Τίγρης», όσο και για την άψογη συνεργασία μεταξύ των συμμαχικών χωρών.

Δείτε το ποστάρισμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου λίγο μετά την ολοκλήρωση της DV DAY:

Οι προκλήσεις προφανώς που αναδύονται από τα σύγχρονα θέατρα επιχειρήσεων, επιβάλλουν τη διενέργεια εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με βάση αυτές τις συνθήκες και όχι σενάρια που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει άλλωστε και η Πολεμική μας Αεροπορία, σκοπός της «Tiger Meet 2022» είναι να παρέχει υψηλής ποιότητας επιχειρησιακή εκπαίδευση, υπό το πνεύμα «Εκπαιδεύσου όπως θα πολεμήσεις» βελτιώνοντας τις δεξιότητες και τη συνεργασία των μελών στη διεξαγωγή σύνθετων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, στα σενάρια συμμετέχει και το Πολεμικό Ναυτικό, με μονάδες επιφανείας, ενώ αντίστοιχη συμμετοχή έχουν τα ελληνικά μαχητικά στις ασκήσεις του ελληνικού Στόλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Θυμίζουμε πως από την άσκηση έχει αποβληθεί η Τουρκία, με απόφαση της διοργανώτριας Ελλάδας, που δεν δέχτηκε να συμμετάσχει σε μια συμμαχική άσκηση η χώρα που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, αλλά και τη συνοχή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Μπορεί η αμηχανία των δυτικών και η έλλειψη συνοχής και συνεννόησης να ήταν εμφανής τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο, φαίνεται πως το ΝΑΤΟ ανασυντάσσεται και θέτει σε ετοιμότητα τις χώρες του.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το εντυπωσιακό Air Show, στο οποίο συμμετείχαν η ομάδα επιδείξεων «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» με τα T-6, το F-16 της ομάδας «ΖΕΥΣ», το Τσέχικο Mi-24, το Ισπανικό E/A-18, το Βελγικό F-16, γαλλικό Rafale, αλλά και το επετειακό Spitfire με Έλληνα χειριστή.

Εδώ και δύο περίπου μήνες οι δυνάμεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας βρίσκονται σε επιχειρησιακό αναβρασμό, με τη χώρα μας να έχει αναλάβει από την αρχή της ουκρανικής κρίσης πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι δράσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού μας είναι καθημερινές στο πλαίσιο των συμμαχικών δεσμεύσεων, με το ΓΕΕΘΑ να έχει δώσει σαφή εντολή για συνεχή εκπαίδευση όλων των Κλάδων.

Η Tiger Meet 2022 ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου, ωστόσο, η δράση για την Πολεμική μας Αεροπορία δεν σταματά ούτε λεπτό, μιας και οι πιλότοι μας σε καθημερινή βάση συμμετέχουν σε διμερείς ή και πολυμερείς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ τα ελληνικά φτερά φροντίζουν να είναι πάντα στο ανατολικό Αιγαίο, ασπίδα απέναντι στις ανόητες τουρκικές προκλήσεις.