ΕΘΝΙΚΑ

F-35: Πρώτο βήμα προς το «όνειρο»! Στην Αθήνα οι Αμερικανοί – Ετοιμάζεται το επίσημο αίτημα

F-35: Πρώτο βήμα προς το «όνειρο»! Στην Αθήνα οι Αμερικανοί – Ετοιμάζεται το επίσημο αίτημα

Τα F-35 ετοιμάζονται να βάλουν το εθνόσημο στα φτερά – Οι πρώτες συνομιλίες στο ελληνικό «Πεντάγωνο» και η βούληση των δύο πλευρών για ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.

Όταν στις αρχές του 2020 γράφαμε για το έντονο ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτήσει τα μαχητικά Rafale 4.5 γενιάς, επισημαίναμε παράλληλα το γεγονός πως οι εξελίξεις επιβάλλουν η χώρα μας να μπει δυναμικά πλέον και στην 5η γενιά αεροσκαφών.

Είναι αλήθεια όμως πως, ακόμα και έμπειρα στελέχη τη Πολεμικής Αεροπορίας δεν περίμεναν πως δύο χρόνια μετά η HAF θα είχε ήδη βάλει στη φαρέτρα της τα πρώτα έξι μαχητικά Rafale, θα είχε στα υπόστεγα για αναβάθμιση σε κατηγορία Viper τουλάχιστον δέκα F-16 Block 52+, θα ήταν πανέτοιμη για τον εκσυγχρονισμό των F-16 Block 50 και θα συζητούσε σε προχωρημένο επίπεδο μάλιστα για την ένταξή της στο πρόγραμμα των F-35.

Οι ενέργειες του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, του πρώην Αρχηγού ΓΕΑ, Αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη και φυσικά η συνέχισή τους από τον νυν, Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά, έχουν φέρει τα ελληνικά «φτερά» στο καλύτερο επιχειρησιακά σημείο των τελευταίων δεκαετιών, με τις μεθοδικές τους κινήσεις στα εξοπλιστικά οδηγούν τη HAF στη νέα εποχή με έναν πανίσχυρο αεροπορικό στόλο αποτελούμενο από τα κορυφαία αεροσκάφη της Δύσης.

Είναι προφανές πως με 24 Rafale, 24 αναβαθμισμένα Mirage 2000-5, 84 F-16 Viper, 38 F-16 block 52+, 20 F-35 και τους καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά σαφή υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου, προκαλώντας νέους εφιάλτες στην Άγκυρα, η οποία θυμίζουμε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αναβάθμιση περίπου 80 F-16 σε κατηγορία Viper.

Οι πρώτες επαφές του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου με την αμερικανική πλευρά πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης (24/05), παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα κ. Τζωρτζ Τζέιμς Τσούνης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπογράμμισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, θα ξεκινήσει, άμεσα, η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-35, τα οποία θα καλύψουν προβλεπόμενες επιχειρησιακές απαιτήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι τα Γενικά Επιτελεία θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, στο πλαίσιο της ισχύουσας διαδικασίας προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών. Κατά τη συνάντηση, τονίστηκε ότι η απόκτηση των αεροσκαφών F-35, η οποία θα ενισχύσει, περαιτέρω, την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και την διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και ΗΠΑ, αντανακλά το στρατηγικό επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων.

Σήμερα, (25/05), οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε παρουσίαση των τεχνικών στοιχείων των F-35, των οικονομικών δεδομένων, αλλά και του χρονοδιαγράμματος με τη χώρα μας να φαίνεται διατεθειμένη να πιέσει για όσο το δυνατόν πιο σύντομη παραλαβή και τους Αμερικανούς να μην αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, αν και η ζήτηση για το κορυφαίο stealth μαχητικό έχει αυξηθεί.

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας οι προετοιμασίες για τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι πυρετώδεις με τα στελέχη της HAF να έχουν πολλές απορίες που θα παραθέσουν στους Αμερικανούς. Η χώρα μας θα αποστείλει το συντομότερο το αίτημα μέσω LOR στις ΗΠΑ προκειμένου να εξεταστεί και θα αναμένει την απάντηση μέσω LOA για την διαθεσιμότητα, το κόστος αλλά και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Η διαδικασία φαίνεται χρονοβόρα, ωστόσο, είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν οποιαδήποτε συζήτηση και διαπραγμάτευση οι Αμερικανοί.

Με το που αποδεχτεί την αμερικανική απάντηση η Αθήνα, ξεκινούν οι διαδικασίες σύναψης της συμφωνίας και ουσιαστικά αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση των πρώτων μαχητικών F-35 στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όπως και στην περίπτωση των Rafale, θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των Ελλήνων πιλότων πάνω στο κορυφαίο μαχητικό 5ης γενιάς, αλλά και τα έργα στις υποδομές της Πτέρυγας Μάχης που θα γίνει η «φωλιά» των F-35.