ΕΘΝΙΚΑ

Mε NOTAM για ασκήσεις απαντά η Αθήνα στο ενδεχόμενο προκλήσεων από τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Mε NOTAM για ασκήσεις απαντά η Αθήνα στο ενδεχόμενο προκλήσεων από τουρκικό ερευνητικό σκάφος

Στην περιοχή νότια της Κρήτης από Ιούνιο έως και Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Να προλάβουν κάθε ενέργεια της Άγκυρας που μπορεί να πυρπολήσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου επιθυμούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

Την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί πως θα στείλει το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, το Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική μας Αεροπορία στέλνουν μήνυμα ετοιμότητας διαμηνύοντας στον Τούρκο πρόεδρο πως «σας περιμένουμε»!

Όπως ανέφερε το Mega το βράδυ της Τρίτης (07/06), η Ελλάδα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για αεροναυτικές ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ Κρήτης και Καστελλόριζου, οι οποίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Σε τμήμα αυτής της περιοχής η χώρα μας έχει εκδώσει και NAVTEX για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Δείτε την εικόνα:

NOTAM που έχει εκδόσει η Ελλαδα για τις 22/6

Aυτό σημαίνει ότι στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης από τον Ιούνιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις επιφανείας και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας που θα ελέγχουν κάθε κίνηση στην περιοχή και θα είναι έτοιμα να απαντήσουν σε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας.

Στην Αθήνα επισημαίνουν πως αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς και να προβλέψει μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο η υπομονή έχει και τα όριά της και δεν είναι δεδομένο πως η Ελλάδα θα ανέχεται για καιρό τις προκλήσεις του Ερντογάν και των υπουργών του.

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας απαντούν καθημερινά σε κάθε πρόκληση της τουρκικής ηγεσίας, ενώ ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος έδωσε δυναμική απάντηση στις παράλογες αιτιάσεις περί αποστρατιωτικοποίησης.

Όσο για τα σημεία που έχει «στοχεύσει» το τουρκικό καθεστώς… Αναλυτές επισημαίνουν πως ο Ερντογάν θα ακολουθήσει μια τακτική ανάλογη του 2020, με αποστολή ερευνητικού σκάφους στην Ανατολική Μεσόγειο, είτε κοντά στο Καστελλόριζο είτε κοντά στην Κρήτη, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. Το πόσο δυναμική θα είναι η απάντηση, εξαρτάται πάντα και από το μέγεθος της πρόκλησης. Αν δηλαδή ένα ερευνητικό ποντίσει καλώδια, τότε η είναι στην ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Σχετικές ειδήσεις