ΕΘΝΙΚΑ

Ο ανιστόρητος Ερντογάν, τα tweets στα ελληνικά και η «πληρωμένη» απάντηση της Αθήνας

Ο ανιστόρητος Ερντογάν, τα tweets στα ελληνικά και η «πληρωμένη» απάντηση της Αθήνας
AP IMAGES

Η Άγκυρα συνεχίζει να βαυκαλίζεται για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, ο Ερντογάν εξαπολύει μύδρους και απειλές κατά δικαίων και αδίκων και η Αθήνα απέχει από την επιτηδευμένη ένταση των Τούρκων, προχωρώντας σε ουσιαστικές κινήσεις άμυνας απέναντι στο κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας.

Ότι η Τουρκία έχει μια κύρια πολιτική γραμμή έντασης και πόλωσης το γνωρίζαμε. Ότι για κάποιο άγνωστο, δικό της, λόγο πιστεύει πως της ανήκει το μισό (και βάλε) Αιγαίο, το γνωρίζαμε επίσης. Το γεγονός πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ανιστόρητος, το μάθαμε ή μάλλον το πιστοποιήσαμε...

Ο Τούρκος πρόεδρος από την άσκηση «EFES 2022» έδωσε νέο ρεσιτάλ χυδαιότητας και προκλητικότητας καθώς δεν φτάνει που κουνάει το δάχτυλο στη χώρα μας επειδή δεν θέλει να έχει στρατό (!), μας κάνει και μαθήματα ιστορίας ή μάλλον τουρκικής εκδοχής της ιστορίας, θέλοντας να κάνει το άσπρο... μαύρο!

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε και την υποψηφιότητά του για την προεδρία του 2023 (ή μάλλον για τη συνέχιση του καθεστώτος του), είπε «Μιλάω σοβαρά και δεν αστειεύομαι»...

Ερντογάν και στα.... ελληνικά!

Και αν νομίζατε (και νομίζαμε) πως τα έχουμε δει όλα από τον Ερντογάν, το βράδυ της Πέμπτης... ξαναχτύπησε στο Twitter απειλώντας στα ελληνικά (!) την Αθήνα, σε μια κίνηση που δείχνει την ταραχή της Άγκυρας!

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν», αναφέρει ο Ερντογάν στο πρώτο μήνυμά του.

«Τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας των 40.000χλμ2 για τη Μεγίστη, που βρίσκεται στη Αν. Μεσόγειο κι απέχει από τα ηπειρώτικα της χώρας μας λιγότερο από 2χλμ ενώ από την ηπειρωτική Ελλάδα πάνω από 600χλμ, εναποθέτουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει.

«Η προσπάθεια εργαλειοποίησης του ΝΑΤΟ και τρίτων χώρων, εμπλέκοντας τους στην παρανόμια των διαφόρων στρατιωτικών ασκήσεων σε νησιά με μη στρατικοποιημένο καθεστώς, δεν είναι πάρα μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ταυτόχρονα, η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να καταπιέζει την Τουρκική μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω, αγνοώντας τις αξίες της Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως και τις διεθνείς συμφωνίες», συμπλήρωσε.

«Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών», ανέφερε στη συνέχεια ο Ερντογάν.

«Βλέπουμε όμως ότι η υπομονή μας και η ψυχραιμία που επιδεικνύουμε εκλαμβάνεται λανθασμένα από τον ομόλογο μας», ήταν τα επόμενα λόγια του Τούρκου προέδρου.

«Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να συνετιστεί, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα για τα οποία θα μετανιώσει, όπως συνέβη έναν αιώνα πριν», συνέχισε να προκαλεί ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών», ήταν το τελευταίο του μήνυμα στα ελληνικά.

Μια στιγμή παραφροσύνης (από τις πολλές άλλωστε το τελευταίο διάστημα) που δεν μπορούσε να αφήσει η Αθήνα αναπάντητη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έστειλε «πληρωμένη» και συστημένη την απάντηση στην Άγκυρα, αναφέροντας: «Είναι αξιοπρόσεκτο ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν επέλεξε να εκφραστεί στα ελληνικά. Είναι γνωστό ότι η ελληνική είναι η γλώσσα της λογικής, της ελευθερίας και του δικαίου. Οι μητρικοί της χρήστες και ο δυτικός κόσμος το γνωρίζουν άριστα. Η τακτική που έχει επιλέξει η Τουρκία δεν εμπίπτει σε καμία από αυτές τις εκδοχές».

Ο παροξυσμός στην άσκηση «EFES 2022»

«Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Παραιτηθείτε το συντομότερο, δεν αστειεύομαι», τόνισε σε απειλητικό τόνο ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να κάνει έμμεση αναφορά και στην Μικρασιατική Καταστροφή, καλώντας την Ελλάδα να συμμορφωθεί και «να μείνει μακριά από ενέργειες που θα την κάνουν να μετανιώσει όπως έκανε πριν από έναν αιώνα».

Παράλληλα, εξαπέλυσε και νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας πως μάλλον ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει… τουρισμό στα νησιά και πως: «Δεν μπορεί να πάει πουθενά έτσι».

«Εφαρμόζουμε σταδιακά την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας με μια γραμμή ασφαλείας 30 χιλιομέτρων», σημείωσε.

Μάλιστα, τραβώντας παραπάνω το σχοινί, είπε ότι «αυτή η χώρα από την ίδρυση της βασίζεται στις πλάτες άλλων χωρών και εμπλέκεται στους υπολογισμούς άλλων χωρών».

Προφανώς και η ιστορία που διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία, όπου οι μαθητές λιποθυμούν από την πείνα ελέω του καθεστώτος Ερντογάν, είναι πολύ διαφορετική από όσα μαθαίνει όλος ο πλανήτης για την Πατρίδα μας...

Οι χάρτες της ντροπής και η ελληνική... σφαλιάρα

Χάρτες που τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, δίνει στη δημοσιότητα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947) και απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις, με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού.

Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Δείτε τους χάρτες στα παρακάτω αρχεία και θα καταλάβαιτε το ύπουλο, παράνομο και ανήθικο παιχνίδι που επιχειρεί να παίξει η Τουρκία:

Νταηλίκια και από Τσελίκ!

Ο θυμόσοφος ελληνικός λαός έχει μια παροιμία που λέει «Κοντά στον βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα». Αν θεωρήσουμε βασιλικό (ή μάλλον μαϊντανό με τόσες εμφανίσεις), τον Ταγίπ Ερντογάν, τότε η γλάστρα (του), ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του καθεστώτος, μας απείλησε πως οι Τούρκοι ίσως έρθουν... νύχτα στα ελληνικά νησιά!

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Τσελίκ στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης «EFES» στα παράλια της Σμύρνης, από την οποία ανήρτησε και φωτογραφίες στον λογαριασμό του.

«Η Ελλάδα είναι ξεδιάντροπη», λέει ο Ακάρ...

Το ρεπερτόριο της τουρκικής κουστωδίας είναι ανεξάντλητο όταν πρόκεται για προκλήσεις. Έτσι, δεν έχασε την ευκαιρία και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ να πει τα... δικά του, προφανώς στη γραμμή της Άγκυρας.

«Δυστυχώς, η γειτονική και σύμμαχός μας Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές και επιθετικές της πολιτικές με τις προκλητικές ενέργειες και ρητορική της, συνεχίζει επίμονα τις πρωτοφανείς διεκδικήσεις της στον κόσμο, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, τη λογική, τη λογική και τα γεγονότα, χωρίς να διδαχθεί από την ιστορία», ανέφερε αρχικά ο Χουλουσί Ακάρ.

«Η Ελλάδα, που μεγάλωσε τρεις φορές σε 200 χρόνια, κατηγορεί ξεδιάντροπα την Τουρκική Δημοκρατία για επεκτατισμό. Είναι αδύνατο να εξηγηθεί με ιστορικά δεδομένα, λογική και λογική. Αυτό είναι υποκρισία, αυτό είναι υποκρισία. Ο εξοπλισμός της Ελλάδας και κάποιες προσπάθειες συμμαχίας είναι μάταιες προσπάθειες Συνεχίζουμε την έκκλησή μας για διάλογο, απλώνουμε το χέρι μας για ειρήνη», πρόσθεσε.

Μάλλον για τον Ακάρ, η Επανάσταση του 1821 ήταν μια πράξη επεκτατισμού και όχι απελευθέρωσης από τον οθωμανικό ζυγό, την ίδια ώρα μάλιστα που η Άγκυρα ορέγεται τα εδάφη της Συρίας, στα νότια σύνορά της.

Μόνο που εκεί υπάρχει ο «μπαμπούλας» της Ρωσίας και η επιχείρηση ονομάστηκε «ειδική για την ασφάλιση των τουρκικών συνόρων»...

Άναρθρες κραυγές η Άγκυρα, απόλυτη νηφαλιότητα η Αθήνα

Και η Άγκυρα θεωρεί, σαν παιδί δημοτικού, πως η Αθήνα θα «τσιμπήσει» στις κραυγές της, οι οποίες έχουν αρχίσει και ενοχλούν πραγματικά όλη την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση, η Αθήνα συνεχίζει μια πολιτική σταθερή και αποφασιστική.

Χαρακτηριστικότερη όλων, η τοποθέτηση νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης του κυβερνητικού εκπρόσωπου, Γιάννη Οικονόμου.

Όπως σημειώνει «ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες».

Ο Γιάννης Οικονόμου καταλήγει ότι τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία.

«Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας» καταλήγει η κυβερνητική ανακοίνωση.

Από εκεί και πέρα, το Διεθνές Δίκαιο είναι με την Ελλάδα. Γιατί η Τουρκία λεονταρίζει (ή μάλλον καγχάζει) είναι δικό της θέμα. Η ελληνική Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει καμία άλλη τακτική πέρα από εκείνη που ορίζει η διπλωματία και οι νόμοι...

Σχετικές ειδήσεις