ΕΘΝΙΚΑ

Νέες προκλήσεις:Ο Ερντογάν πετάει «λάσπη» στην Ελλάδα για την άσκηση EFES - Έτοιμες οι... απαντήσεις

Νέες προκλήσεις:Ο Ερντογάν πετάει «λάσπη» στην Ελλάδα για την άσκηση EFES - Έτοιμες οι... απαντήσεις
Intime

Για μια ακόμη φορά η Τουρκία επιλέγει να εξαπολύσει κατηγορίες και μάλιστα ανυπόστατες, την ώρα που απόστρατοι των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων, εξηγούν γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν καλό θα είναι να αφήσει τις σκέψεις περί επίθεσης στην Πατρίδα μας...

Σε απόλυτo εφιάλτη έχει μετατραπεί η Ελλάδα για τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος... ξημεροβραδιάζεται με την Πατρίδα μας στο μυαλό του, ακόμη και όταν τον καλούν να μιλήσει για άσχετα θέματα, όπως σε βραβεία φωτογραφίας!

Ο Ερντογάν έδωσε το «παρών» το βράδυ της Παρασκευής σε τελετή απονομής βραβείων φωτογραφίας, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος από την εφημερίδα «Yeni Safak», στη μνήμη του φωτορεπόρτερ της, Μουσταφά Τζαμπάζ, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών, κατά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Και αφού βρήκε βήμα, αποφάσισε να πετάξει «λάσπη» για ακόμη μια φορά προς την Ελλάδα, με αφορμή την άσκηση EFES, για την οποία φαντασιώνεται πως η χώρα μας έλεγε σε άλλα κράτη να μη συμμετέχουν. Προφανώς ακόμη θυμάται το χουνέρι της αποβολής από άσκηση του ΝΑΤΟ, προ εβδομάδων, οπότε ο «Σουλτάνος» και η οργιώδη φαντασία του δημιουργούν σκηνικά τουρκικής επιστημονικής φαντασίας...

«Πραγματοποιήσαμε την άσκηση EFES 2022 χθες στη Σμύρνη. Σε αυτή την άσκηση συμμετείχαν 37 χώρες και η Ελλάδα διεμήνυσε σε περισσότερες από τις μισές ότι δεν πρέπει να συμμετάσχουν. Όλες συμμετείχαν στην άσκηση μαζί μας, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ. Αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα πολύ ευεργετικό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση. Έτσι θα συνεχιστεί από εδώ και πέρα με σταθερά βήματα. Όλοι θα δουν τι μπορεί να κάνει αυτό το έθνος», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Θα τους φάνε τα μαύρα ψάρια και το αλμυρό νερό»

Και αν τα... χαστούκια σε διπλωματικό επίπεδο είναι πολλά, με το Υπουργείο Εξωτερικών να διεθνοποιεί τους χάρτες της ντροπής και να κάνει την τουρκική προκλητικότητα όπλο υπέρ μας, και επί του πεδίου τα πράγματα δεν θα είναι μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο, όπως διατυμπανίζουν οι απέναντι...

Γιατί καλές οι απειλές, εν προκειμένω της Άγκυρας, αλλά αν δεν μπορείς να φανείς και αντάξιός τους αυτό σε κάνει θρασύδειλο. Ή σε απλά... τουρκικά «korkutmak».

Ενδεικτική του σθένους, της αποφασιστικότητας και του φρονήματος των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι η ανάρτηση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου.

Ο στρατηγός όχι μόνο σήκωσε αλλά επέστρεψε το γάντι των απειλών στον Ομέρ Τσελίκ.

Ο στρατηγός Κωσταράκος προειδοποιεί και συμβουλεύει τον Ομέρ Τσελίκ να σκεφτούν πολλές φορές πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση γιατί όπως γράφει σε ανάρτησή του «θα τους φάνε τα μαύρα ψαρια και το αλμυρό νερό».

Μάλιστα προτείνει στον κ. Τσελίκ να σκεφτεί τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αποφασίσει να ... συναντήσει τους Τούρκους κάποιο βράδυ.

«Υποθέτω ότι έχει βρει ήδη τρύπες να κρυφτεί» σημειώνει ο στρατηγός Κωσταράκος και καταλήγει πως «και μέρα και νύχτα η αποφασιστικότητα μας και τύχη τους θα είναι ίδια. Ας το αναλογισθούν. Έχουν ακόμα πολύ χρόνο»

Η ανάρτηση Κωσταράκου:

Μια φιλική συμβουλή στον καλοντυμένο κύριο κ. Ομέρ Τσελικ που μας απειλεί ότι οι Τούρκοι θα έρθουν ξαφνικά μια νύχτα. Όχι ότι τους φοβόμαστε ή ότι μας τρομάζει ο κομψός Κυριος Τσελικ, τον έχουμε συνηθίσει με βαρύγδουπες και προκλητικές δηλώσεις, εξ άλλου ένας απλός εκπρόσωπος κόμματος που αντιπροσωπεύει τον εαυτό του και τους ομοϊδεάτες του είναι , αν όμως είναι να έρθει βράδυ ή πρωί , με τον τρόπο που ενεργουν και επιχειρουν στην μεγαλειώδη άσκηση τους ΕΦΕΣ 2022, τότε θα τους συμβούλευα όλους και τον Κύριο Τσελικ και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του να το σκεφτούν πολλές φορές, γιατί όπως λέει και το τραγούδι ( ίσως το γνωριζει) « θα τους φάνε τα μαύρα ψαρια και το αλμυρό νερό», χώρια που πρέπει να αναλογισθούν τι θα συμβεί αν εμείς αποφασίσουμε να έρθουμε να τους συναντήσουμε κάποιο βράδυ. Υποθέτω ότι έχει βρει ήδη τρύπες να κρυφτεί. Αυτό θα τους συμβούλευα εγώ. Μας έχουν κουράσει με τις απειλές και τις άναρθρες κραυγές τους. Και μέρα και νύχτα η αποφασιστικότητα μας και τύχη τους θα είναι ίδια. Ας το αναλογισθούν. Έχουν ακόμα πολύ χρόνο. Προλαβαίνουν να αναθεωρήσουν τις απειλητικές απόψεις τους και να γίνουν αξιοπρεπείς ειρηνικοί, και πολιτισμένοι γείτονες για να δουλέψουμε μαζί για το κοινό καλό των λαών μας.

«Αυτό που θα τους συμβεί δεν το έχουν διανοηθεί»

Στους ίδιους τόνους ήταν και η τοποθέτηση του αντιναύαρχου ε.α, Γιάννη Εγκολφόπουλου, ο οποίος σε πάρα πολύ απλά ελληνικά προειδοποίησε την Τουρκία πως αν αποφασίσει να κάνει αυτή την πρώτη κίνηση για μια (απευκταία για όλους) σύρραξη, τότε η Άγκυρα «δεν θα έχει διανοηθεί αυτό που θα συμβεί».

«Επειδή έζησα και την υπόθεση των Ιμίων από πρώτο χέρι, τότε και η κ. Τσιλέρ είχε ξανασηκώσει τους τόνους, μετά εξαφανίστηκε. Πού είναι τώρα; Την έχετε δει»; σχολίασε.

«Εμείς που τους έχουμε ζήσει δεν φοβόμαστε. Γράψτε το με μεγάλα γράμματα. Όχι, δεν φοβόμαστε, δεν μας ενδιαφέρουν. Μακάρι να κάνουν κίνηση, διότι αυτό που θα τους συμβεί δεν το έχουν διανοηθεί και δη τώρα. Αλλά θέλω να πω, ότι δεν είναι ούτε πατριωτικό ούτε εθνικιστικό αυτό. Είναι η αλήθεια. Πολλοί από μέσα δεν μπορούν να βγουν να τα πουν αυτά. Εγώ τους έχω ζήσει 38 χρόνια και ξέρω πώς είναι, πώς σκέπτονται. Κάνουν τους νταήδες και μετά φεύγουν. Αυτοί είναι οι Τούρκοι. Αυτό κάνει και ο κ. Ερντογάν», υπογράμμισε ο κ. Εγκολφόπουλος μιλώντας στο OPEN.

«Ο κ. Ερντογάν όταν μπήκε στην εξουσία πήρε μια διαλυμένη οικονομία, όσο η οικονομία του πήγαινε καλά δεν ασχολείτο με τα εξωτερικά. Μόλις η οικονομία άρχισε να μην πηγαίνει καλά και δεν είχε αφήγημα για το εσωτερικό, άρχισε να κοιτάει στο εξωτερικό» συμπλήρωσε.

«Αυτό που φοβάται ο Ερντογάν είναι η Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα μετά το 2019 έριξε πολλά λεφτά και έχει φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πολύ καλό επιχειρησιακό επίπεδο. Μπορούν να αντιμετωπίσουν στα ίσια και καλύτερα τους Τούρκους, ενώ οι Τούρκοι με το εμπάργκο, η κατάσταση του στρατεύματος βρίσκεται σε άσχημα επίπεδα» είπε ο αντιναύαρχος.

Ο αντιναύαρχος στο κλείσιμο της συζήτησης επανέλαβε «αυτό που θα τους συμβεί δεν το έχουν διανοηθεί και ξέρετε αυτό τους το φυλάμε από τα Ίμια, τότε η πολιτική ηγεσία, ήμουν εκεί κυβερνήτης φρεγάτας, αν μας είχε αφήσει τότε θα είχαν πάθει τέτοιο πατατράκ που δεν θα είχαν κουνηθεί καθόλου μέχρι τώρα. Δυστυχώς δεν μας άφησαν γιατί υπήρξαν πολλοί άλλοι λόγοι.

Οι κυβερνήτες των πλοίων έχουν ζήσει την ταπείνωση όταν οι δικοί μας, μας είπαν να φύγουμε. Αυτή η ταπείνωση θα εκδηλωθεί κάποια στιγμή, όχι με τον τρόπο που περιμένει ο κ. Ερντογάν και ο κ. Τσελίκ που λέει “θα ‘ρθούμε νύχτα. Όσο ξέρει αυτός από στρατιωτικά, ξέρετε εσείς και εγώ από ραπτική. Αυτά που λένε είναι αστειότητες».

«Ο κ. Ερντογάν μακάρι να κάνει την πρώτη κίνηση» κατέληξε.

Κυνήγι στον αέρα όλη την Παρασκευή

Με συνολικά οχτώ αεροσκάφη να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο συνεχίζεται και σήμερα το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας.

Τα πέντε ζεύγη έσπασαν το FIR Αθηνών στο ανατολικό Αιγαίο, σε μια προσπάθεια να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία. Ελληνικά μαχητικά βρέθηκαν μπροστά τους, προχωρώντας στην προβλεπόμενη αναγνώριση και αναχαίτιση, ωστόσο, εκτιμάται ότι τα τουρκικά μαχητικά θα επιστρέψουν εκ νέου. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπάρχει αναφορά για υπερπτήση πάνω από ελληνικά νησιά.

Θυμίζουμε πως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας έχει δώσει εντολή σε όλες τις πολεμικές Μοίρες να ενισχύσουν τις ετοιμότητες, με στόχο να βρίσκονται πάντοτε ένα βήμα μπροστά από τους Τούρκους στο Αρχιπέλαγος.

Στη λεωφόρο Μεσογείων οι Επιτελείς αναλύουν καθημερινά τα δεδομένα που διαμορφώνονται και δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για την παρουσία των ελληνικών δυνάμεων από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και την Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει απλωθεί σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, με τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια να ελέγχουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ενισχύσει τις πολεμικές Μοίρες, με αυξημένες ετοιμότητες, ενώ ο Στρατός Ξηράς είναι πανέτοιμος στα νησιά για άμεση αντίδραση.

Πάντως, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως η εμπρηστική ρητορική των γειτόνων προς το παρόν δεν συνοδεύεται και με ανάλογες κινήσεις επί του πεδίου.

«Κλειδωμένο» το Αιγαίο

Θα ήταν σίγουρα υπερβολή να πούμε πως στις Ένοπλες Δυνάμεις επικρατεί κατάσταση συναγερμού. Υπάρχει ωστόσο αυξημένη ετοιμότητα σε όλους τους Κλάδους και προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.

Στη λεωφόρο Μεσογείων οι Επιτελείς αναλύουν καθημερινά τα δεδομένα που διαμορφώνονται και δίνουν συγκεκριμένες οδηγίες για την παρουσία των ελληνικών δυνάμεων από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο και την Κρήτη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει απλωθεί σε όλο το μήκος του Αρχιπελάγους, με τις μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια να ελέγχουν όλα τα σημεία ενδιαφέροντος. Η Πολεμική Αεροπορία έχει ενισχύσει τις πολεμικές Μοίρες, με αυξημένες ετοιμότητες, ενώ ο Στρατός Ξηράς είναι πανέτοιμος στα νησιά για άμεση αντίδραση.

Πάντως, στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως η εμπρηστική ρητορική των γειτόνων προς το παρόν δεν συνοδεύεται και με ανάλογες κινήσεις επί του πεδίου. Μάλιστα, μετά την άσκηση «EFES 22» τα πλοία των Τούρκων μαζεύτηκαν ξανά στους ναυστάθμους, ενώ και κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν καταγράφηκε απειλητική ενέργεια εναντίον ελληνικών μονάδων που επιτηρούν κάθε κίνηση στο Αρχιπέλαγος.

Σχετικές ειδήσεις