ΕΘΝΙΚΑ

Ερντογάν: Η απειλή πολέμου, ο πολιτικός «κουτσαβακισμός» και οι επίφοβες ημερομηνίες για επεισόδιo

Ερντογάν: Η απειλή πολέμου, ο πολιτικός «κουτσαβακισμός» και οι επίφοβες ημερομηνίες για επεισόδιo
Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο και τους Αμερικανούς και τη Δύση
AP Photo

Συνθήκες τεχνητής έντασης με απώτερο στόχο να προετοιμάσει τον τουρκικό λαό για ένα θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας στο παιχνίδι τον χειρότερο του εαυτό αλλά και ότι πιο γραφικό διαθέτει η Τουρκία από στρατηγούς της τηλεόρασης μέχρι ξεπεσμένους δήθεν αναλυτές και δημοσιογράφους – Ποιες είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που θέτουν σε κόκκινο συναγερμό την Ελλάδα;

Κάθε μέρα γίνεται και χειρότερος ο πρόεδρος της Τουρκίας και δεν αναφέρομαι στο ύφος της επιθετικής ρητορικής του. Ο άνθρωπος έχει απωλέσει κάθε ίχνος πολιτικής και διπλωματίας και έχει περάσει στα όρια της γραφικότητας με μια ισχυρή δόση κουλτούρας καφενείου.

Στις τελευταίες δηλώσεις του (έχουμε χάσει πλέον το μέτρημα) με κουτσαβάκικο ύφος ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι του είπε ψέματα: «Εγώ σε φιλοξένησα, σε κέρασα φαγητό, συμφωνήσαμε να μιλάμε χωρίς τρίτους, αλλά μετά από 15 μέρες πήγες στις ΗΠΑ και μίλησες και εναντίον μας και για το F-16… Αυτά δεν τα χάφτουμε Μητσοτάκη. Η μαγκιά αυτού του λαού δεν χάφτει τέτοια… Όταν πριν 100 χρόνια οι πρόγονοι σου πήγαν να κάνουν τέτοια, ξέρεις τι έπαθαν, μην πάθετε το ίδιο. Θα είναι βαρύ το τίμημα… ».

Από τα λεγόμενά του γίνεται πασιφανές ότι το μεγάλο του πρόβλημα είναι οι ΗΠΑ. «Πήγαμε με τον κυβερνητικό μου εταίρο τον Μπαχτσελί στην άσκηση EFES 2022. Δώσαμε μήνυμα κάπου, ξέρετε πού, αυτό που πρέπει εκεί που πρέπει και φαίνεται πώς το κατάλαβαν» πρόσθεσε. Αν μη τι άλλο δεν πλήττουμε με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, όμως είναι γεγονός ότι η περίπτωσή του αποτελεί case study για τα παγκόσμια χρονικά.

Αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις δηλώσεις του θα διαπιστώσει ότι το πρόβλημά του είναι οι ΗΠΑ. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου στις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα: «Ανοίγετε βάσεις και λέτε ότι είναι εναντίον της Ρωσίας… Όλο ψέματα λέτε. Ξέρουμε για ποιο λόγο είναι οι βάσεις».

Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε στο στόχαστρο και τους Αμερικανούς και τη Δύση συνολικά. «Την πολιτική της Δύσης δεν μπορείς να την πιστέψεις» υποστήριξε.

Προφανώς, με το φτωχό πολιτικά μυαλό του εκτιμάει ότι ένα επεισόδιο ή μια σύρραξη με την Ελλάδα θα μπορούσε να του προσφέρει «διέξοδο» στην διαφαινόμενη πολιτική του ήττα στις εκλογές του 2023. Κάτι ανάλογο συνέβη και με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με το οποίο ο Ερντογάν κατάφερε να «εξαφανίσει» τους πολιτικούς του αντιπάλους, στέλνοντας χιλιάδες ανθρώπους στη φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες.

Επί της ουσίας χρησιμοποίησε το πραξικόπημα για να ελέγξει την εσωτερική πολιτική κατάσταση κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να επαναλάβει και τώρα με βασικό εχθρό του την Ελλάδα. Θα μπορούσε ενδεχομένως με αυτό το επιχείρημα ακόμα και να αναβάλει τις εκλογές, αφού δημοσκοπικά κατακρημνίζεται μέρα με τη μέρα.

Η τελευταία δημοσκόπηση για λογαριασμό της Cumhurriyet είναι αποκαλυπτική για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται πλέον ο Ερντογάν μετά από μήνες λανθασμένων χειρισμών στην οικονομία με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, βρίσκεται πίσω από οποιονδήποτε άλλον υποψήφιο έβαλαν απέναντι του οι δημοσκόποι. Μπροστά στην κατάσταση αυτή ο Ερντογάν καταφεύγει στο έσχατο όπλο των πολιτικών όταν είναι στριμωγμένοι: ένταση, προκλήσεις, ρητορικές υπερβολές. Στόχος του η Ελλάδα γιατί έτσι πιστεύει ότι θα ακουμπήσει στο θυμικό των τούρκων ψηφοφόρων ελπίζοντας ότι όταν έρθει η ώρα να βρεθούν μπροστά στην κάλπη θα ξεχάσουν εικόνες όπως τα λουκέτα στο γάλα ή είδη πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ και θα «χορτάσουν» με αναφορές για την μικρασιατική καταστροφή.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Cumhurriyet ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί μεν στον β’ γύρο των εκλογών, πλην όμως εκεί ηττάται από κάθε πιθανό αντίπαλο. Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει 36,4% απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς - νυν δήμαρχος Άγκυρας – του CHP ο οποίος συγκεντρώνει 50,3%.

Απέναντι στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ερντογάν συγκεντρώνει 39,4% έναντι 46,7%. Ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται πίσω κι από τη Μεράλ Ακσενέρ, του «Καλού Κόμματος», καθώς συγκεντρώνει 40,9% έναντι 43,2% ενώ απέναντι στον «ορκισμένο εχθρό» του, πλέον, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου λαμβάνει 40,5% έναντι 42,7%.

Σόου στα Κατεχόμενα και από τον Τσαβούσογλου

Από τα Κατεχόμενα όπου βρέθηκε, έδωσε σόου και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος συνάντησε τόσο τον ομόλογό του όσο και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ και δεν έχασε την ευκαιρία να συνεχίσει στον δρόμο των προκλήσεων και της επιθετικής ρητορικής σε βάρος της Ελλάδας, τον οποίο ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Είμαστε υπέρ της συνεργασίας, όχι της έντασης», είπε ο Τσαβούσογλου και στη συνέχεια αναφέρει πως «Η Ελλάδα δημαγωγεί, κλαίγεται στη Διεθνή Δοινότητα και λέει ‘η Τουρκία θα μας επιτεθεί’».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε εκ νέου στο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «Δεν περιμέναμε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μας επαινέσει στο αμερικανικό Κογκρέσο. Ωστόσο», τόνισε, «υπάρχει αλληλεγγύη με τα δυο κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στην ασφάλεια».

Στη συνάντηση με τον Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τον τουρκοκύπριο ομόλογό του, σχολίασε πως «είναι αδύνατον η Άγκυρα να παραμελήσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και τον λαό της».

«Χρειάζεται λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο ίσων κυρίαρχων κρατών», πρόσθεσε.

Ο Ερτουγρούλογλου, από την πλευρά του, είπε ότι οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο μπορούν να ξεκινήσουν μόνο με βάση την αναγνώριση δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, με σχέσεις καλής γειτονίας που στοχεύουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος. «Η μπάλα είναι στο γήπεδο της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την Κύπρο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για θερμό επεισόδιο

Είναι εμφανές πως ο κ. Ερντογάν θα συνεχίσει να ρίχνει λάδι στην φωτιά τόσο με εμπρηστικές δηλώσεις όσο και με μια σειρά προκλητικών κινήσεων. Το αμέσως επόμενο διάστημα υπάρχουν κρίσιμες ημερομηνίες για τα ελληνοτουρκικά με την Αθήνα να επιμένει σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο.

Την Παρασκευή στις 17 Ιουνίου ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο και οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.

Ακολουθεί στις 23-24 Ιουνίου η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ήδη ζητήσει από τους ομολόγους του να σταλεί αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, με σαφή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ρητής και ξεκάθαρης καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας.

Τέλος, στις 29-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να συζητηθεί το αίτημα Σουηδίας και Φιλανδίας για ένταξη στη Συμμαχία με όλους να περιμένουν τη στάση θα κρατήσει ο Ερντογάν. Οι παραπάνω ημερομηνίες θέτουν σε κόκκινο συναγερμό τις ελληνικές αρχές για παν ενδεχόμενο…

Σχετικές ειδήσεις