ΕΘΝΙΚΑ

Τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Λάμπρεχτ με φόντο το υλικό στην Ουκρανία - Οι ελληνικές επιδιώξεις

Τετ-α-τετ Παναγιωτόπουλου-Λάμπρεχτ με φόντο το υλικό στην Ουκρανία - Οι ελληνικές επιδιώξεις
Το τετ-α-τετ των υπουργών Άμυνας Γερμανίας και Ελλάδας.
Newsbomb.gr

Τρία καυτά θέματα για τις ελληνογερμανικές σχέσεις, στο αμυντικό επίπεδο, συζήτησε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίν Λάμπρεχτ, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr οι δύο υπουργοί συζήτησαν κυρίως το πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας Μητσοτάκη - Σόλτς για την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η ανταλλαγή των δύσχρηστων ελληνικών ΒΜΡ-1 με ισάριθμα γερμανικά ΤΟΜΑ Marder.

Στρατιωτικές πηγές εκτιμούν ότι ο στόχος, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων Ελλάδας και Γερμανίας, θα πρέπει να είναι σε πρώτη φάση η απόκτηση Marder σε επαρκή αριθμό για τουλάχιστον 3 Μ/Κ τάγματα πεζικού (~130), καθώς ο αριθμός των ανταλλασσόμενων ΒΜΡ-1 είναι επαρκής προς τούτο. Σε δεύτερη φάση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να στοχεύσει στην αύξηση του αριθμού των Marder σε τουλάχιστον 400, ώστε σταδιακά να επανεξοπλιστεί με αυτά το σύνολο των Μ/Κ ταγμάτων πεζικού του Δ’ Σώματος Στρατού.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί στο πλαίσιο της κυοφορούμενης συμφωνίας απόκτησης νέων ΤΟΜΑ Lynx και αναβάθμισης των ελληνικών Leopard 2A4. Η ιδανική τελική κατάσταση σε μερικά χρόνια θα ήταν ο εξοπλισμός των Μ/Κ ταξιαρχιών με ένα ομοιογενές μείγμα Leopard 1Α5 (στις ΕΜΑ) και Marder (στα Μ/Κ ΤΠ), ενώ οι τεθωρακισμένες ταξιαρχίες θα βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογία με ένα μείγμα Leopard 2 (στις ΕΜΑ) και Lynx στα (Μ/Κ ΤΠ).