ΕΘΝΙΚΑ

Αδίστακτος Ερντογάν: Βρόμικα κατασκοπικά παιχνίδια, όπως με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτών

Αδίστακτος Ερντογάν: Βρόμικα κατασκοπικά παιχνίδια, όπως με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτών
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
AP Photo/Burhan Ozbilici

Συνθήκες διπλωματικής εμπλοκής επιχειρεί να στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν με την πρόσφατη σύλληψη δήθεν κατασκόπου της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

Αδίστακτος εμφανίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος χρησιμοποιεί τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας για να στήσει σκληρό διπλωματικό επεισόδιο εναντίον της Ελλάδας. Το δημοσίευμα που έχει κάνει τον γύρο των media και των social media στη γειτονική χώρα κάνει λόγο για τη σύλληψη του Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα ο οποίος σύμφωνα με τους Τούρκους εργαζόταν ως «κατάσκοπος» για λογαριασμό της ΕΥΠ και το συμβάν παρουσιάζεται ως μια μεγάλη επιτυχία της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η ιστορία είναι βεβαίως πανομοιότυπη με την εμπλοκή που δημιούργησαν την 1η Μαρτίου του 2018, όταν συνέλαβαν δύο Έλληνες στρατιώτες τον Ανθυπολοχαγό Άγγελος Μητρετώδης και τον Λοχία Δημήτρη Κούκλατζη με κατηγορίες για κατασκοπεία και για παράνομη είσοδο στην χώρα τους. Θυμίζουμε ότι η ιστορία με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς είχε προκαλέσει τεράστια αναστάτωση αφού κρατήθηκαν παρανόμως για περίπου 167 ημέρες χωρίς να απαγγελθούν βάσιμες κατηγορίες και έπειτα από πολλές αιτήσεις αποφυλάκισης. Για όλη αυτή την περίοδο η σύλληψή τους χρησιμοποιήθηκε ως μέσο εκβιασμού κατά της Ελλάδας, ειδικά για την παράδοση των 8 Τούρκων οι οποίοι κατηγορούνταν από το καθεστώς Ερντογάν για συμμετοχή στο περίφημο πραξικόπημα του 2016.

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και σήμερα επιχειρούν να στήσουν ένα έντονο διπλωματικό θρίλερ με πολλή δόση μυστηρίου και κατασκοπικά σενάρια, τα οποία όμως αγγίζουν και ξεπερνούν τα όρια των fake news. Συγκεκριμένα, σε ιστοσελίδες αλλά και λογαριασμούς μεγάλων μέσων όπως το TRT World στα social media, οι Τούρκοι πανηγυρίζουν πως «ο Έλληνας πολίτης Μοχάμεν Αμάρ Αμπάρα, που είχε χαρακτηριστεί ως κατάσκοπος της Ελληνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) στην Τουρκία, συνελήφθη μετά από επιχείρηση που οργάνωσε η Εθνικός Τουρκικός Οργανισμός Πληροφοριών (ΜΙΤ)». Σύμφωνα με τους Τούρκους, υπήρχαν πληροφορίες από πηγές ασφαλείας οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι ο Αμπάρα εργαζόταν ως κατάσκοπος σε βάρος της Τουρκίας.

Στη νέα – ανεπιτυχή - προσπάθεια της Τουρκίας, να προπαγανδίσει σε βάρος της Ελλάδας για ακόμα μια φορά το τελευταίο διάστημα, η απάντηση της Αθήνας ήταν ξεκάθαρη. «Ο ισχυρισμός περί Έλληνα πράκτορα που συνελήφθη από τη ΜΙΤ είναι χοντροκομμένο fake news», ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές εκθέτοντας για ακόμα μια φορά την Άγκυρα και τις πρακτικές της. Παρόλα αυτά θεωρείται δεδομένο ότι η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα σταματήσει εδώ και θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο, και με όλα τα μέσα, να πολώσει ακόμα περισσότερο το – ήδη τεταμένο – κλίμα στα ελληνοτουρκικά, με το καλοκαίρι να προμηνύεται «καυτό» στη συνέχεια του…

Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χρησιμοποιήσει την συγκεκριμένη υπόθεση στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως ένα εκ των βασικών της επιχειρημάτων για να αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι ταραξίας και επιβουλεύεται την κυριαρχία της Τουρκίας.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο αυτής της ακραίας προπαγάνδας Τούρκος πολιτικός άνοιξε την τουρκική σημαία μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων στο Σύνταγμα, λέγοντας «εμείς είμαστε εδώ» και στη συνέχεια έκανε και ανάρτηση στα social media. Πρόκειται για τον Μουσταφά Σαρίγκιουλ, πρώην δήμαρχο της περιοχής Σισλί της Κωνσταντινούπολης και ηγέτη του Κόμματος Αλλαγής της Τουρκίας, το οποίο δεν εκπροσωπείται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Είμαι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Μη ζητάς βοήθεια από την Αμερική. Ζήτα φιλία από την Τουρκία. Μητσοτάκη, πάρε το χέρι σου από τα όπλα. Ελάτε σε ειρήνη, είμαστε εδώ», ανέφερε ο Μουσταφά Σαριγκιούλ στο βίντεο που ανάρτησε στα social media, ενώ ανοίγει τη σημαία της χώρας του μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος.

Γίνεται αντιληπτό όπως έχουμε ήδη επισημάνει με σχετική αρθρογραφία ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα τινάξει στον αέρα τη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη μετατρέποντάς την σε αρένα ταυρομαχίας.

«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» - απαντά η Αθήνα

Την ίδια ώρα που η τουρκική προκλητικότητα χτυπάει κόκκινο, εντολή για την άμεση πραγματοποίηση διαβημάτων προς την Άγκυρα κάθε φορά που τουρκικά μαχητικά προχωρούν σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Προκειμένου μάλιστα να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση γραφειοκρατικών ζητημάτων που θα δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία, θα εντατικοποιηθούν οι επαφές ανάμεσα στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ώστε να δίνονται λύσεις χωρίς χρονοτριβή.