ΕΘΝΙΚΑ

Οικονόμου στο Newsbomb: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Οικονόμου στο Newsbomb: Δεν θα αφήσουμε αναπάντητη καμία πρόκληση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ
Ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο Γιάννης Οικονόμου περιέγραψε τις θέσεις της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ μετά από ερώτηση του Newsbomb.gr

Μήνυμα και προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr για το πώς θα αντιδράσει η ελληνική αποστολή σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να φέρει και στην σύνοδο της βορειοατλαντικής συμμαχίας την ανιστόρητη θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Όπως κάνουμε σε όλα τα φόρα, η Ελλάδα ψύχραιμα, τεκμηριωμένα, αποφασιστικά με επιχειρήματα αποδομεί κάθε έωλο και ανιστόρητο τουρκικό ισχυρισμό» είπε αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου για τη στάση της χώρας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Δεν πάμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση αναπάντητη» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι «ανυποχώρητη όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και απέναντι σε κάθε πρόκληση και κάθε κατασκευή που δεν μπορεί να σταθεί στο διεθνές δίκαιο».

Ο Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγική του τοποθέτηση σχολίασε ότι η κυβέρνηση καλύπτεται από το κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου Κορυφής της περασμένης εβδομάδας.«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απευθύνει παράλληλα, πρόσκληση προς τη γείτονα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μειώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπενθύμισε, δε, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Τουρκία ότι από τη μια υπάρχει ο δρόμος της της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη, ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης πρόσθετων μέτρων.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. Θα συνεχίσει ωστόσο να προβάλλει σε όλα τα φόρα τις θέσεις της και να υπερασπίζεται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις

Εντωμταξύ καμία διάθεση να ρίξει τους τόνους όσον αφορά τις ανιστόρητες προκλήσεις και την εμπρηστική ρητορική δεν φαίνεται να έχει η Τουρκία λίγα 24ωρα πριν να ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ιμπραήμ Καλίν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συνέχισαν να διατυπώνουν αβάσιμες θέσεις ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» περιγράφοντας το πού και πώς θα κινηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ με την ελληνική πλευρά να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Πρώτος ο εκπρόσωπος τύπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Haber Turk από τη μια επέμεινε στον ανυπόστατο ισχυρισμό περί παράνομης στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και από την άλλη επανέφερε τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Εμείς πάντα είμαστε η πλευρά που προσπαθεί να χτίσει κάτι θετικό. Όμως όταν ο άλλος πάει να παρουσιάσει τα δικαιώματά μας, τότε παίρνουμε ξεκάθαρη θέση. Η στρατιωτικοποίηση των νησιών είναι ένα από τα κεφάλαια αυτά» είπε ο Καλίν προσπαθώντας να δικαιολογήσει τις θέσεις του «διαβάζοντας» με τουρκικό τρόπο τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τη Συνθήκη των Παρισίων.

Τη σκυτάλη πήρε ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου ο οποίος σε δηλώσεις του εξαπέλυσε απειλές ότι η Άγκυρα θα δείξει στην Ελλάδα «τι θα συμβεί με τα όπλα στα νησιά».

«Οι Έλληνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν πως εμείς είμαστε της εθνικής αντίστασης. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση έχουν καταγωγή και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Εκείνες οι κυβερνήσεις γνωρίζουν καλά και τους αείμνηστους Ετσεβίτ και Ερντογάν. Τώρα ας συνεχίσουν να μιλούν ,όταν θα αναλάβουμε την κυβέρνηση θα τους δείξουμε τι θα συμβεί στα όπλα που βρίσκονται σε εκείνα τα νησιά» κατέληξε ο Κιλιτσντάρογλου