ΕΘΝΙΚΑ

Σταϊκούρας: Μέσα στο επόμενο οκτάμηνο προβλέπεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο «Αρχύτας»

Σταϊκούρας: Μέσα στο επόμενο οκτάμηνο προβλέπεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο «Αρχύτας»
O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, περί το τέλος του 2023 - α' δίμηνο του 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο «Αρχύτας».

Περίπου στο τέλος του 2023 και στο πρώτο δίμηνο του 2024 προβλέπεται να ολοκληρωθεί πλήρως το έργο «Αρχύτας», ενώ από τις αρχές του Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις, αρχικά με λειτουργικό μοντέλο υπό κλίμακα.

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου της διαδικασίας υλοποίησης του προγράμματος, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, εκ μέρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Βάσει της ανά τρίμηνο αξιολόγησης των αρμοδίων, η υλοποίηση του προγράμματος εξελίσσεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Σε εξέλιξη βρίσκεται ο δομικός σχεδιασμός του συστήματος και, παράλληλα, η προμήθεια και ο έλεγχος συσκευών-υλικών για το προς παραγωγή σύστημα.

Το τέταρτο τρίμηνο και έως το τέλος Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες. Ενώ ταυτόχρονα, προχωρούν οι προεργασίες για δεύτερο, αναβαθμισμένο σύστημα, με συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο αποτελεί πρωτοβουλία και χρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομικών. Υλοποιείται, ως προς το ερευνητικό-σχεδιαστικό μέρος, με συνεργασία των Πανεπιστημίων «Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης», «Δημοκρίτειο Θράκης» και «Θεσσαλίας», καθώς και της ΕΑΒ. Η βιομηχανική παραγωγή αναλαμβάνεται από την ΕΑΒ.

Σχετικές ειδήσεις