ΕΘΝΙΚΑ

Στρατός Ξηράς: Στην Ελλάδα ακόμα 180 θωρακισμένα M1117 - Το κινούμενο τείχος των συνόρων

Στρατός Ξηράς: Στην Ελλάδα ακόμα 180 θωρακισμένα M1117 - Το κινούμενο τείχος των συνόρων
Γενικό Επιτελείο Στρατού

Στρατός Ξηράς: Πώς ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης «κλειδώνει» γρήγορα και μεθοδικά τα σύνορα - Απόλυτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος από το ΓΕΣ

Την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η παραλαβή 180 Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117, τα οποία προστίθενται στα 174 που έχουν ήδη παραληφθεί.

Η άφιξη των M1117 στη Θεσσαλονίκη.

Τα Μ1117 παραχωρούνται στη χώρα μας μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA) και χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης περιοχής, επαυξάνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς, λόγω της ευελιξίας τους και της ενισχυμένης θωράκισής τους.

Λίγο πριν πατήσουν σε ελληνικό έδαφος.

Η παραλαβή των ΤΤΟΑ τύπου M1117 θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα όπως έχει προγραμματιστεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Χαράλαμπο Λαλούσης, θέλει να θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 «Guardian» ζητώντας να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατόν σε Έβρο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΣ με το που φτάνουν τα θωρακισμένα M1117 στις Μονάδες εκστρατείας, θα ξεκινά άμεσα η ταχύρυθμη εκπαίδευση των στελεχών που υπηρετούν στα σύνορα, ώστε το συντομότερο δυνατό τα 44 M1117 να είναι πανέτοιμα επιχειρησιακά και το προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο.

Επισημαίνουμε πως η κατάσταση των M1117 είναι πολύ καλή και όπως εκτιμάται θα προσφέρουν πολύτιμες και πολυεπίπεδες υπηρεσίες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, με στρατιωτικές πηγές να τονίζουν πως τα M1117 θα αποτελέσουν μια κινητή «ασπίδα» σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων.