ΕΘΝΙΚΑ

Εκνευρισμός στην Τουρκία για το «μπλόκο» στα F-16: Οι Έλληνες προσπαθούν να εμποδίσουν την πώληση

τουρκικά F-16
Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός και η δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας
AP

«Βράζουν» στην Άγκυρα για την επιστολή Αμερικανών βουλευτών που θέλει «μπλόκο» στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία

Έκδηλος είναι ο εκνευρισμός και η δυσαρέσκεια της τουρκικής ηγεσίας, που σε πρώτη φάση εκφράζεται μέσω των εγχώριων ΜΜΕ, μετά την επιστολή που απέστειλε ομάδα βουλευτών του Κογκρέσου στον Τζο Μπάιντεν, με σκοπό να μπλοκαριστεί η προμήθεια των F-16, στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικό είναι το πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής Hurriyet, η οποία σχολιάζει την υπόθεση των μαχητικών που επιθυμεί η Άγκυρα, γράφοντας χαρακτηριστικά σε σημερινό της άρθρο, «Πανικός των λόμπι για τα F-16».

Η τουρκική εφημερίδα πάει ένα ακόμα «βήμα» παραπέρα εξαπολύοντας και πάλι επίθεση στην Ελλάδα και τονίζοντας σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ότι γίνεται προσπάθεια από, «Έλληνες, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους και κάποιους βουλευτές που στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις να εμποδίσουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στη συνέχεια παρά τις «παραφωνίες» που υπάρχουν ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιθυμεί να εγκρίνει την συμφωνία, όπως άλλωστε υπογράμμισε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επισημαίνεται ότι με την επιστολή τους προς τον Αμερικανό πρόεδρο, οι γερουσιαστές ζητούν να μη δοθούν νέα μαχητικά στην Τουρκία, αφού τα χρησιμοποιεί για να παραβιάζει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

«Το καθεστώς του Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», επισημαίνουν.