ΕΘΝΙΚΑ

«Poseidon Rage»: Ερντογάν, κοίτα στο Αιγαίο - Ελληνικά F-16 πετούν μαζί με F-15 και F-35 των ΗΠΑ

«Poseidon Rage»: Ερντογάν, κοίτα στο Αιγαίο - Ελληνικά F-16 πετούν μαζί με F-15 και F-35 των ΗΠΑ
ΓΕΕΘΑ

Με απαιτητικά σενάρια σε όλο το FIR Αθηνών και με όλες Πολεμικές Μοίρες της χώρας μας να λαμβάνουν μέρος, συνεχίζεται η σπουδαία διμερής άσκηση «Poseidon Rage 22».

Με ορμητήριο την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά πραγματοποιούν πλήθος ασκήσεων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, με την Πολεμική μας Αεροπορία να βάζει στα σενάρια το Πολεμικό Ναυτικό και τον Στρατό Ξηράς.

Θυμίζουμε πως οι Αμερικανοί έχουν στείλει στην Κρήτη μαχητικά F-15, αλλά και τα κορυφαία αεροσκάφη 5ης γενιάς, τα F-35, με τους Έλληνες πιλότους και τα στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας να έχουν την ευκαιρία να σκιαγραφήσουν τις δυνατότητες του Stealth μαχητικού και να πάρουν μια πρώτη ιδέα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο μέλλον, όταν τα 20+20 stealth αεροσκάφη θα βάλουν το εθνόσημο στα φτερά.

Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 11 και αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022. Ο Αρχηγός ΓΕΑ μάλιστα, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς έχει φροντίσει να… βάλει δύσκολα σε Έλληνες και Αμερικανούς, επιχειρώντας να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπειρία των Ελλήνων χειριστών και τις απεριόριστες τεχνολογικές ικανότητες των αμσρικανικών μαχητικών.

Μάλιστα, τα περισσότερα από τα σενάρια αναπτύσσονται εκεί ακριβώς που «πονάει» το τουρκικό καθεστώς, στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως, όπως και πέρυσι, ελληνικά και αμερικανικά μαχητικά θα πετάξουν απ’ άκρη σ’ άκρη στο ανατολικό Αιγαίο, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών

Το ΓΕΕΘΑ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο με τα μαχητικά αεροσκάφη 3ης, 4ης & 5ης γενιάς που συμμετέχουν στην άσκηση. Σύμφωνα με την ανάρτηση του Γενικού Επιτελείου, το σενάριο της άσκησης προέβλεπε σήμερα και την εκτέλεση πυρών από τα αμερικανικά μαχητικά F-35.