ΕΘΝΙΚΑ

Ο «καυτός» Αύγουστος και το «Αμπντουλ Χαμίτ» που πήρε άδεια από τα Κατεχόμενα

Ο «καυτός» Αύγουστος και το «Αμπντουλ Χαμίτ» που πήρε άδεια από τα Κατεχόμενα

Ο φετινός Αύγουστος κρύβει μέσα του ένα νέο διπλωματικό θρίλερ – Πώς θα κινηθεί η Ελλάδα έναντι του νέου σόου που ετοιμάζει με το νέο γεωτρύπανο ο Ταγίπ Ερντογάν – Ποιες δηλώσεις εξόργισαν τον Τούρκο;

Τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο, μάλλον πρέπει να τα ξεχάσουμε… Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, αποκάλυψε τις προθέσεις των Τούρκων εν όψει των ερευνών του τουρκικού γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίτ στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Άγκυρα έχει προαναγγείλει ότι οι έρευνες θα ξεκινήσουν στις 9 Αυγούστου, ενώ το τουρκικό ερευνητικό βγήκε ήδη από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας πριν από μέρες. Όμως ο Καλίν μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Haber 7 ανέφερε πως όπως και το Oruc Reis έτσι και το «Σουλτάν Αμπντουλ Χαμίτ» θα κάνει έρευνες, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η Τουρκία κάνει αυτές τις εργασίες απολύτως νόμιμα, επικαλούμενος μάλιστα και άδεια από τα Κατεχόμενα.

Αυτή η δήλωση προφανώς βάζει φωτιά στο σκηνικό και έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά των τουρκικών προκλήσεων. «Έχουμε δει προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά πιστεύω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα τα καταφέρει καλύτερα αν αναβιώσει την τουρκική οικονομία αντί την Οθωμανική αυτοκρατορία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα παράγοντας ευθύνης και σταθερότητας, αλλά δεν θα επιτρέψει παραβιάσεις και αμφισβητήσεις εθνικής κυριαρχίας. Πρακτικά, οι δηλώσεις Μητσοτάκη μεταφράζονται πάνω στην λογική: «είμαστε ανοικτοί και αφήνουνε διαύλους για επικοινωνία, αλλά δεν είμαστε ανεκτικοί».

Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι νέο αμυντικό μπλοκ της ελληνικής διπλωματίας με Γερμανία και Γαλλία έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο το καθεστώς της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας επιχειρεί μέσω των αλληλοδιάδοχων συναντήσεών του με τις υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας να εξασφαλίσει ότι η επόμενη κίνηση επιβουλής της Άγκυρας έναντι της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο θα απαντηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια κίνηση που όπως όλα δείχνουν δεν θα αργήσει, καθώς η Άγκυρα ετοιμάζεται να βγάλει στη Μεσόγειο το τέταρτο γεωτρύπανό της.

Αυτό που ζητά η Αθήνα από το Βερολίνο, σε περίπτωση που το τουρκικό γεωτρύπανο κινηθεί εντός δυνάμει ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή ακόμα χειρότερα εντός οριοθετημένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι μια πολύ δυναμικότερη αντίδραση από αυτή του 2020.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενώπιον της Γερμανίδας ομολόγου του, αναφέρθηκε ανοικτά στα γερμανικά υποβρύχια 214 τα οποία και πρόκειται να προμηθευτεί η Άγκυρα από το Βερολίνο. Ο Νίκος Δένδιας είπε ξεκάθαρα ότι η αγορά τους από τον Ερντογάν αλλάζει την ισορροπία των δυνάμεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και η ισορροπία αυτή αλλάζει υπέρ της αποδεδειγμένα αναθεωρητικής Τουρκίας.

Η ελληνική διπλωματία εργάζεται πολυεπίπεδα και προς τη στήριξη της Λευκωσίας, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα στήσει πάλι σκηνικό Όρουτς Ρέις.