ΕΘΝΙΚΑ

Σε παραζάλη το τουρκικό καθεστώς: Παρεμβαίνει στο Ιράκ, κατηγορεί την Ελλάδα για... παρεμβάσεις

Σε παραζάλη το τουρκικό καθεστώς: Παρεμβαίνει στο Ιράκ, κατηγορεί την Ελλάδα για... παρεμβάσεις

Ο Ακάρ ζητά ουδετερότητα των τρίτων στο Κυπριακό ενώ δεν ξεχνά την ήττα με τα F-16

Δύο μέτρα και δύο σταθμά για την θολωμένη Τουρκία με τον Ακάρ να απαιτεί ουδετερότητα των τρίτων στο Κυπριακό την ώρα που η Άγκυρα παρεμβαίνει ωμά στο Ιράκ.

Η τουρκική διπλωματία με σπασμωδικές κινήσεις επιβεβαιώνει αυτό που είναι οφθαλμοφανές: ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Με τις δυτικές χώρες να καταδικάζουν την παραβατικότητα έναντι της Ελλάδας (και κατά συνέπεια της ΕΕ) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται για ακόμα μια φορά στη Ρωσία διεκδικώντας ρόλο ρυθμιστή στον πόλεμο με την Ουκρανία.

«Η προσδοκία μας από τα τρίτα μέρη είναι να είναι αντικειμενικοί και ουδέτεροι στο Κυπριακό, να εγκαταλείψουν τη στρατηγική τύφλωση, να ακολουθήσουν ισότιμη προσέγγιση έναντι των Τουρκοκυπρίων και να δεσμευτούν για τα δικαιώματά τους», είπε ο Ακάρ σε δεξίωση με την ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Τουρκία και την «Τουρκική» Κύπρο για επίλυση του Κυπριακού δεν απαντήθηκαν ποτέ, είπε ο Ακάρ, κατηγορώντας την Κύπρο ότι εμποδίζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες διαφοροποιώντας τους Τουρκοκύπριους στο νησί.

Ξεπερνώντας τα όρια της λογικής ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας πως «κανείς δεν πρέπει να ερμηνεύει τις εκκλήσεις μας για διάλογο ως αδυναμία και να μην βλέπει τις δηλώσεις μας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας» ως απειλή. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους Κύπριους αδερφούς της στον δίκαιο σκοπό τους».

Σύμφωνα με το αφήγημα της Άγκυρας που αναπαράγουν τα ΜΜΕ της χώρας, «η Τουρκία εδώ και καιρό καλεί την Ελλάδα να επιλύσει τα διμερή προβλήματα που προέρχονται από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή τρίτων. Η Ελλάδα, ωστόσο, προσπαθεί να μετατρέψει την τουρκοελληνική διαμάχη για τις επικαλυπτόμενες διεκδικήσεις υφαλοκρηπίδας και άλλα προβλήματα σε πρόβλημα Τουρκίας-ΕΕ και Τουρκίας-Ηνωμένων Πολιτειών». Η αναφορά στις ΗΠΑ είναι διόλου τυχαία καθώς θυμίζουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εμποδίσει την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία» όπως και έγινε.

Και ενώ για τα… συμφέροντα επιλέγουν τη στάση της ουδετερότητας, για τα άλλα συμφέροντα, το Ιράκ, έχουν διαφορετική άποψη. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν δίστασε να εκφράσει την… ανησυχία του μετά τον διορισμό νέου πρωθυπουργού.

«Εκφράζουμε την ελπίδα μας για την επίλυση της τρέχουσας πολιτικής αβεβαιότητας το συντομότερο δυνατό, η οποία θέτει τις βάσεις για τις εξελίξεις στο Ιράκ και για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης χωρίς αποκλεισμούς σύμφωνα με τις προσδοκίες του ιρακινού λαού», αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση.

Συμπληρώνει πως η Τουρκία σέβεται το δικαίωμα του ιρακινού λαού να εκφράσει τις απόψεις και τις προσδοκίες του με δημοκρατικά μέσα.