ΕΘΝΙΚΑ

Υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο: H απέλπιδα προσπάθεια Ερντογάν κατά της Ελλάδας

Υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο: H απέλπιδα προσπάθεια Ερντογάν κατά της Ελλάδας
INTIME NEWS

Στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων σκοντάφτουν τα σχέδια του «σουλτάνου».

Αναβίωση του 2015 και 2016 φαίνεται να επιθυμεί η Τουρκία επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει για ακόμα μια φορά το μεταναστευτικό σε βάρος της Ελλάδας.

Το διπλωματικό αδιέξοδο και οι συνεχείς ήττες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πολιτικό επίπεδο έχουν οδηγήσει την τουρκική ηγεσία στην επιλογή του ανορθόδοξου πολέμου για να πιέσει αφενός την Αθήνα και να πλήξει την καλή της εικόνα.

Τα σχέδια όμως του σουλτάνου φαίνεται να σκοντάφτουν στην ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων οι οποίες αποδεικνύονται καλά προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν την όποια επίθεση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως το πρώτο επτάμηνο του έτους επιχείρησαν να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα περισσότεροι από 19.000 παράνομοι μετανάστες, αριθμός υπερδιπλάσιος από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα όπου καταγράφηκαν περίπου 9.000.

Πρόκειται για μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Τουρκία και έρμαιο στα χέρια του Ερντογάν. Αυτή τη φορά ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως επενδύει σε κάποιο πολύνεκρο ναυάγιο στο Αιγαίο για να το χρεώσει στην Ελλάδα την οποία κατηγορεί – χωρίς αποδείξεις- για push backs.

Τα οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα δεν έχουν κανένα ενδοιασμό και αναστολή στο να στοιβάζουν σε τελείως αναξιόπλοα σκάφη όλων των τύπων (φουσκωτά, ιστιοφόρα, αλιευτικά) χωρίς τον στοιχειώδη σωστικό εξοπλισμό, υπεράριθμα άτομα και να τα στέλνουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας σε «οργανωμένα ταξίδια θανάτου» από τα τουρκικά παράλια ακόμα και με εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Για την αντιμετώπιση αυτής της ιδιότυπης επίθεσης τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος βρίσκονται σε εγρήγορση. Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχει αυξήσει σημαντικά τα μέσα και το προσωπικό στις νευραλγικές περιοχές των ανατολικών συνόρων. Από Έβρο έως Καστελόριζο έχουν διατεθεί περισσότερα από 2.500 στελέχη καθώς και περισσότερα από 60 πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα ενώ πολύ σημαντική θεωρείται και η συνδρομή του οργανισμού FRONTEX που μέσω της μεγαλύτερης επιχείρησης που διεξάγει και είναι η επιχείρηση "ΠΟΣΕΙΔΩΝ" έχει διαθέσει 02 εναέρια, 14 πλωτά και 30 χερσαία μέσα.

Παράλληλα, όπως σχολιάζουν πηγές από το Λιμενικό, λαμβάνονται σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την παροχή συνδρομής σε οποιοδήποτε πρόσωπο που κινδυνεύει. «Όλες οι ενέργειές των στελεχών του Λιμενικού Σώματος διενεργούνται με απόλυτο σεβασμό στην διεθνή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας που αποτελούν παράλληλα και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνεται.