ΕΘΝΙΚΑ

Ρεκόρ παραβιάσεων από την Τουρκία μέσα στο 2022 – Δήλωση Μενέντεζ για την Άγκυρα

Ρεκόρ παραβιάσεων από την Τουρκία μέσα στο 2022 – Δήλωση Μενέντεζ για την Άγκυρα
INΤΙΜΕ / Φωτογραφία Αρχείου

Συνολικά 4.734 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου έχει πραγματοποιήσει η Τουρκία μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2022

Κλιμακώνεται η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα καθώς είναι ξεκάθαρο ότι η γειτονική χώρα αμφισβητεί την εθνική κυριαρχία μας τόσο από αέρα όσο και από θάλασσα, παραβιάζοντας τα σύνορα όλο και συχνότερα.

Η χειρότερη χρονιά παραβιάσεων φαίνεται να είναι η φετινή καθώς όπως προκύπτει από τις έως τώρα εξελίξεις. Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούλιο του 2022 σημειώθηκαν συνολικά 4.734 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, μόλις 77 λιγότερες σε σχέση με ολόκληρο το 2019 όπου είχαν καταγραφεί μέσα σε 12 μήνες 4.811 παραβιάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», παρουσιάζονται ορισμένα συγκεντρωτικά στοιχεία από το 2009 έως και το πρώτο επτάμηνο του 2022, αναδεικνύοντας τη συνεχόμενη τουρκική παραβατικότητα της Άγκυρας, η οποία έχει πολλές φορές επισημανθεί από ελληνικής πλευράς στα δημόσια fora και αποτελεί σοβαρή απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, ενώ παράλληλα εγκυμονεί διαρκώς κινδύνους σοβαρού ατυχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε, κατά την αναγόρευσή σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί ως δημοκρατική χώρα και ότι αποτελεί μόνιμη απειλή για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.