ΕΘΝΙΚΑ

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας
O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
AP

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε νέα προκλητική δήλωση σε βάρος της Ελλάδας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι συνομιλητής της Τουρκίας σε κανένα επίπεδο

Στην τακτική της κλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις με την Ελλάδα επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν, ανέφερε: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς, ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά. Για αυτό το λόγο, δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας».

anadolou.jpg
Το δημοσίευμα του Anadolu.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια ακόμα προκλητική του ομιλία κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "κατέχει" νησιά του Αιγαίου που έχουν καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη "να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο" όταν έρθει ο καιρός.

"Η κατοχή από εσάς των νησιών δεν μας δεσμεύει. Όταν έρθει ο καιρός, [όταν έρθει] η ώρα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο", είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία στην επαρχία Σαμψούντα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης την Ελλάδα να "μην ξεχνά τη Σμύρνη", αναφερόμενος στο 1922.

Υπ. Εξωτερικών σε Ερντογάν: Δεν σε ακολουθούμε στον κατήφορο - Δυναμιτίζετε τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Καμία πρόκληση των Τούρκων δεν αφήνει αναπάντητη η Αθήνα, είτε σε ρητορικό επίπεδο είτε επί του πεδίου.

Μετά τις απαράδεκτες, προσβλητικές και ασεβείς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν προς τον ελληνικό λαό, «να μην ξεχάσετε την καταστροφή της Σμύρνης», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει στον Τούρκο πρόεδρο με μια αιχμηρή ανακοίνωση.

Η ελληνική διπλωματία διαμηνύει προς την Άγκυρα ότι δεν θα την ακολουθήσει στον εξωφρενικό της κατήφορο, επισημαίνοντας πως θα ενημερωσει άμεσα τους συμμάχους για τις ασεβείς και προκλητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, πρέπει να καταστεί σαφές πως η Τουρκία δυναμιτίζει τη συνοχή του ΝΑΤΟ και μάλιστα σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο.

Η ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

«Χαστούκι» της Τσεχίας στον Ερντογάν για τις «απαράδεκτες απειλές κατά της Ελλάδας»

Για «απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών-μελών» από την Τουρκία κάνει λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας με ανάρτηση στο twitter σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας.

«Ένας από τους στόχους της τσεχικής προεδρίας είναι η προώθηση του διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας. Η απαράδεκτη απειλή κατά των κρατών μελών της ΕΕ, όπως αυτή που εκφράστηκε για την Ελλάδα κατά την πρόσφατη δημόσια ομιλία του Προέδρου Ερντογάν, είναι εξαιρετικά επιζήμια από αυτή την άποψη», σημειώνει το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας προειδοποίησε την Ελλάδα ότι θα πληρώσει «βαρύ τίμημα» εάν συνεχίσει να «παρενοχλεί» τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο. Απευθυνόμενος στους Έλληνες, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: «Ρίξτε μια ματιά στην ιστορία. Αν προχωρήσετε παραπέρα, θα πληρώσετε βαρύ τίμημα».

Η δήλωση αυτή του τσέχικου υπουργείου Εξωτερικών έχει ιδιαίτερη σημασία, τη στιγμή που οι προκλήσεις της γείτονας κορυφώνονται, με τον Τύπο σήμερα να μιλάει ανοιχτά για «πόλεμο».