«ΒΡΕΧΕΙ» ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΘΝΙΚΑ

Στην ημερήσια διάταξη οι τουρκικοί τσαμπουκάδες και εκβιασμοί - Στα ύψη κρατά την ένταση η Άγκυρα

Ελληνοτουρκικά
Intime News

Σε αχαρτογράφητα νερά τα ελληνοτουρκικά - Καθημερινό φαινόμενο που ρίχνει «λάδι στη φωτιά» οι απειλές για πόλεμο η προπαγάνδα και η αμαύρωση των ελληνικών θέσεων σε διεθνές επίπεδο

Στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το καθεστώς της Άγκυρας να μην αφήνει σε καμία περίπτωση να καταπραϋνθεί η ένταση, την οποία προσπαθεί να συντηρεί επί καθημερινής βάσης, τόσο με δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, με «μπροστάρη» τον Ερντογάν, όσο και με προπαγανδιστικές τακτικές των εγχώριων ΜΜΕ, αλλά και διπλωματικές επιθέσεις τις οποίες προσπαθεί να προωθεί στο ανώτατο επίπεδο.

Η επιθετική ρητορική των τελευταίων μηνών που χρησιμοποιείται από το «στρατόπεδο» του «σουλτάνου» έχει φτάσει σε σημείο ανοικτής απειλής για πόλεμο, με την Αθήνα σε κάθε περίπτωση να απαντά με ευθύτητα στις παράλογες και παράνομες αιτιάσεις οι οποίες σε συνδυασμό με το κόψιμο κάθε ουσιαστικής διπλωματικής επικοινωνίας, έχουν οδηγήσει τις δυο χώρες σε «αχαρτογράφητα» νερά, σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία μάλιστα που η Ευρώπη έχει ζήσει ήδη το «σοκ» του πολέμου της Ουκρανίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ο οποίος τόνισε χθες ότι πλέον δεν υπάρχει καμία συνεννόηση με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και μετά, η τουρκική ηγεσία έχει κάνει επιλογές που δεν αφήνουν κανένα πεδίο συνεννόησης.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε συγκεκριμένα ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας έχει εγκλωβίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που περιλαμβάνει τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη, είπε ότι εγκλωβίζει σε συνεχή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο. «Γιατί», αναρωτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, «κάποιος στην Τουρκία που βλέπει μακριά, να επιλέξει αυτή τη στρατηγική, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδα και επικίνδυνες ατραπούς;».

Από το «θα έρθουμε νύκτα» του Ερντογάν, μέχρι σενάρια σύγκρουσης στο Αιγαίο

Τα ηνία των απειλών, με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας έχει κάνει «σημαία» ο Ερντογάν, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά ότι επωφελείται από αυτή τη κατάσταση τόσο εσωτερικά -για την πολιτική του επιβίωση- όσο και διπλωματικά για τις γεωστρατηγικές κινήσεις και απαιτήσεις του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι, η επίθεση που είχε εξαπολύσει για το πυραυλικό αμυντικό σύστημα της Ελλάδας S-300, για οποίο είχε κατηγορήσει την χώρα μας ότι διαθέτει, παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας με αυτό το τρόπο να δικαιολογήσει την απόκτηση των πιο εξελιγμένων S-400 από τη Ρωσία, οι οποίοι προκάλεσαν σχίσμα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει επαναλάβει τουλάχιστον δύο φορές την απειλή πολέμου προς την Ελλάδα ότι, «μία νύχτα μπορούμε να έρθουμε» κόβοντας ταυτόχρονα κάθε δίαυλο επικοινωνίας με προσβλητικές εκφράσεις όπως «η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς, ούτε πολιτικά, ούτε στρατιωτικά, ούτε οικονομικά. Για αυτό το λόγο, δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας», ενώ την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια φανατισμού του τουρκικού λαού με ψέματα όπως ότι η Τουρκία είναι παγκόσμια εστία ισχύος.

«Είναι ξεκάθαρο πως και η Ελλάδα έχει λάβει τα μηνύματα», είχε διαμηνύσει μεταξύ άλλων στα τουρκικά μέσα ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποιούνται συζητήσεις και σενάρια για το πώς η Τουρκία θα αποκλείσει τα ελληνικά νησιά. «Ή θα δεχτούν τους όρους μας ή θα μας επιτεθούν», είπε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος ε.α. Ντενίζ Κουτσλούκ. «Πρέπει να δώσουμε μια προειδοποίηση στην Ελλάδα, ένα τελεσίγραφο στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Δηλαδή, να ζητηθεί να αποστρατιωτικοποιηθούν, να επιστρέψουν στο καθεστώς που προβλέπεται στις Συνθήκες της Λωζάνης και Παρισίων. Μετά τη λήξη του τελεσίγραφου, βήμα - βήμα πρέπει να γίνουν κινήσεις μη αναγνώρισης της κυριαρχίας τους. Όπως τα χωρικά τους ύδατα, τον εναέριο χώρο τους και μετά μέχρι και την χρήση αυτών των νησιών, τον αποκλεισμό τους. Στην περίπτωση αυτή ή θα αποδεχτούν τους όρους μας ή θα επιτεθούν στην Τουρκία».

Αυτή η εμμονική συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου με πολεμικές ιαχές, διαδέχεται και τις αντίστοιχες δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην Ανατολία, σε μια προσπάθεια αμαύρωσης των ελληνικών θέσεων στην διεθνή σκηνή.

Σε νέες προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα προέβη και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, ο οποίος στόχευσε και τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεστε το βράδυ, ελάτε τη μέρα. Δεν ξέρει ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα. Θα χιονίσει στα νησιά».

«Η Ελλάδα προσπαθεί καθημερινά να καταχράται τον εναέριο χώρο μας και τη γαλάζια πατρίδα μας. Εξοπλίζει νησιά με αποστρατικοποιημένο - σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες καθεστώς. Γίνεται καθημερινά η αιτία για το θάνατο πολλών μωρών με τις οικογένειές τους σπρώχνοντάς τους πίσω στο Αιγαίο. Πώς γινόμαστε η πλευρά που ανεβάζει την ένταση όταν λέμε ‘βάλε μυαλό’ και ‘μην ξεχνάς τη Σμύρνη’ σε μια Ελλάδα που ενεργεί έτσι απερίσκεπτα; Ο πρόεδρός μας προειδοποίησε ανοιχτά και ξάστερα. Είπε ‘σταματήστε να εξοπλίζετε τα νησιά, διαφορετικά θα έρθουμε μία νύχτα ξαφνικά’. Βλέπουμε ότι και ο Μητσοτάκης λέει μην έρχεσαι νύχτα, έλα μέρα. Δεν ξέρει άραγε ότι όταν η Τουρκία δείξει την αντίδρασή της στο Αιγαίο, η μέρα της Ελλάδας θα γίνει νύχτα. Αν η Τουρκία κάνει ό,τι χρειαστεί βάσει διεθνών συμφωνιών, θα χιονίσει στα νησιά που εμπιστεύεται ο Έλληνας. Όσοι τους παρασέρνουν σε τέτοιες περιπέτειες, όσοι κάνουν τους φίλους, φυσικά μετά θα εξαφανιστούν ακαριαίως. Γι’ αυτό λέμε μην ξεχνάτε τη Σμύρνη, μην ξεχνάτε την Κύπρο», τόνισε.

Σενάρια «σύγκρουσης» μέσω τουρκικών ΜΜΕ

Την ίδια ώρα πολεμικά σενάρια κάνουν τα τουρκικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές, μετά την προκλητική ρητορική των στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης και του ίδιου του Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, εξετάζουν σενάρια «σύγκρουσης στο Αιγαίο», υποστηρίζοντας ότι οι βάσεις των ΗΠΑ στο Αιγαίο έχουν επιθετική διάταξη. Παράλληλα, αναφέρονται στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τα εξοπλιστικά της Ελλάδας.

Ένας πολιτικός αναλυτής, ο Χακάν Μπαρντακτσί, μιλώντας στο CNN Turk είπε: «Στην Ελλάδα έχουμε τις βάσεις, τις παρενοχλήσεις, τις δηλώσεις, ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά; Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν ήρεμη και ήταν εκεί που ήταν, τι συνέβη;»

Επίσης, ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν τόνισε: «Η Τουρκία βλέπει το τι προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα. Ότι παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι και ότι δεν το κάνει με τη δική της βούληση».

«Σφυρίζει» αδιάφορα το ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα μάλιστα που το τουρκικό κρεσέντο προπαγάνδας και απειλών έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο -και παρά τις προσπάθειες Γαλλίας και ΗΠΑ να κρατηθούν οι ισορροπίες- η ηγεσία του ΝΑΤΟ «ξεπλένει» τα τουρκικά «συμπλέγματα» και παραβατικότητα, κατεδαφίζοντας όποια διεθνή κατακραυγή κατά των προκλήσεων προς την Ελλάδα.

Με ξεκάθαρη στάση υπέρ της Τουρκίας -για ακόμα μια φορά- η οποία προκαλεί ερωτήματα αλλά και προβληματισμό, εμφανίστηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Foreign Policy.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εκτός ότι έδωσε «συγχωροχάρτι» στην Τουρκία, η οποία το προηγούμενο διάστημα κόντεψε να τινάξει στον αέρα τη συνοχή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, βάζοντας «φρένο» στην ένταξη της Φινλανδίας και Σουηδίας, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν και «κάποιες ελληνοτουρκικές διαφορές».

Αναφορικά με το βέτο που έθεσε η Άγκυρα, στις δυο σκανδιναβικές χώρες, ο Γεν Στόλτενμπεργκ δικαιολόγησε την στάση Ερντογάν. η οποία ήταν ενάντια στην απόφαση όλων των υπόλοιπων μελών, με την πρόφαση ότι έχει «υποφέρει» κατά το παρελθόν «από την τρομοκρατία» και οι εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά.

Συνεχίζοντας το «ξέπλυμα» της Άγκυρας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν η Τουρκία «είναι ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα του ΝΑΤΟ», λέγοντας για τα ελληνοτουρκικά ότι «υπάρχουν διαφορές που πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα».

Σχετικές ειδήσεις:

Το τοτέμ του πολέμου και ο Ερντογάν

Μικρασιαστική Καταστροφή: Ανοικτή «πληγή» και διαχρονικό δίδαγμα

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Η Ελλάδα λέει ψέματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Σχετικές ειδήσεις