ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στις ΗΠΑ σήμερα ο Υπ. Εξωτερικών - Ξεκινά η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης

Στις ΗΠΑ σήμερα ο Υπ. Εξωτερικών - Ξεκινά η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πιο σημαντική διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης αρχίζει από σήμερα στη Ν. Υόρκη από την ελληνική διπλωματία με στόχο να καταστεί σαφές ότι η τουρκική πολεμική ρητορική έχει ξεπεράσει κάθε όριο.

Το ανησυχητικό είναι ότι η ρητορική αυτή αναπαράγεται καθημερινά πλέον τόσο από την τουρκική αντιπολίτευση όσο και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στο υπουργείο εξωτερικών έχουν καταγράψει ότι παρατηρείται ένας ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων στη γειτονική χώρα για το ποιος θα πλειοδοτήσει εναντίον της Ελλάδας με τον εθνικιστικό λόγο. Και ότι ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έχει εγκλωβιστεί σε απειλές για εισβολή στην Ελλάδα που ο μόνο τρόπος για να διασώσει το κύρος του είναι να κάνει πράξη τις απειλές του και να επιχειρήσει να στήσει ένα θερμό επεισόδιο σε ένα ελληνικό νησί.

Ο Νίκος Δένδιας έφτασε τα ξημερώματα στη Νέα Υόρκη ενώ αύριο Τρίτη θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα παραθέσει δεξίωση προς όλους τους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση, επομένως αναμένεται να έχει συνάντηση τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος μάλιστα επιδιώκει και μια διμερή συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν. Παίζει μάλιστα ως διπλωματικό χαρτί την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο στο Ουζμπεκιστάν. Εκπρόσωποι της ελληνικής ομόγενειας μάλιστα μιλώντας στο newsbomb μετέφεραν την εκτίμηση ότι αν τελικά δεν υπάρξει αυτή η διμερής συνάντηση του Αμερικανού με τον Τούρκο πρόεδρο, να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο. Πολύ περισσότερο που η Τουρκία δεν έκρυψε την ενόχλησή της για την απόφαση του State Department να άρει το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο που ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως να αγοράσει αμερικανικά όπλα. Διότι όσο πιο αδύναμος είναι στο εσωτερικό ο Ταγίπ Ερντογάν τόσο πιο κοντά σε μια ακραία κίνηση θα βρίσκεται.

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Αντόνι Μπλίνκεν αναμένεται να έχει ο Νίκος Δένδιας στο διατλαντικό δείπνο.

Η εντεινόμενη ανησυχία που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση που μιλά πλέον για ραγδαία επιδείνωση και εγκλωβισμό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δρομολογεί και συγκεκριμένη ατζέντα στις συνομιλίες που θα έχει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Ετσι λοιπόν ο υπουργός εξωτερικών σχεδιάζει να ενημερώσει έναν έναν τους ομολόγους του για την τουρκική προκλητικότητα. Θα συναντήσει λοιπόν μεταξύ άλλων τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι , την αμερικανίδα υφυπουργό εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, την ηγεσία του American Jewish Committee και ομολόγους του από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Οι επαφές αναμένεται να είναι περίπου 30 τον αριθμό και αποτελούν μια καλή ευκαιρία για ενδυνάμωση των διπλωματικών σχέσεων.

Αυτό που αναμένεται να πούνε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είναι ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε μία συνεχή προσπάθεια σπίλωσης της δημόσιας εικόνας της χώρας μας, μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η ρητορική αυτή ξεφεύγει από τα όρια του αναθεωρητισμού και κινείται στη σφαίρα της ακραίας εθνικιστικής ρητορικής και του απατηλού ονείρου για αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Σχετικές ειδήσεις