ΕΘΝΙΚΑ

Έβρος: Σκηνικό αλά 2020 στήνει η Τουρκία - Το «Καραβάνι του Φωτός», τα fake news και η «Τask Force»

Σύνορα Έβρος
Εικόνες ανάλογες με του 2020 θέλει να δει στον Έβρο η τουρκική πλευρά.
InTime / ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Έβρος: Νέα πίεση στα σύνορα ετοιμάζει η Άγκυρα εργαλειοποιώντας μετανάστες. Παίρνει... φωτιά η μονταζιέρα στην Τουρκία, πώς θα απαντήσει η Αθήνα.

Κλειστές ομάδες στο διαδίκτυο, οι οποίες διαφημίζονται από φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και media στην Τουρκία, προετοιμάζουν νέα κατάσταση πολιορκίας στα σύνορα του Έβρου. Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Real News» της Κυριακής, με τις αποκαλύψεις να αφορούν την ομάδα «Το Καραβάνι του Φωτός». Σύμφωνα, άλλωστε, με τη «Milliyet» υπάρχουν ήδη 70.000 πρόσφυγες από τη Συρία που είναι έτοιμοι να προχωρήσουν προς την Ελλάδα χωρισμένοι σε ομάδες των 50 ατόμων.

«Οι 70.000 ήταν απλώς τα μέλη αυτών των ομάδων. Αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο κομβόι τότε θα αυτοί που θα συμμετάσχουν θα είναι πολλοί περισσότεροι», δηλώνει στη Real News αξιωματικός που έχει επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των ελληνικών συνόρων, ενώ ο ίδιος υπενθυμίζει πως στην Τουρκία ζουν πάνω από 4 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργηθεί αρκετές αντίστοιχες ομάδες όπως το «Το Καραβάνι του Φωτός», τονίζοντας πως ήδη σε οκτώ πόλεις της Τουρκίας έχουν συγκεντρωθεί μετανάστες και περιμένουν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν πορεία για τον Έβρο. Στην Τουρκία γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί το «Καραβάνι του Φωτός» και άλλες παρόμοιες διαδικτυακές ομάδες με Σύρους αντικαθεστωτικούς, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Έλληνες αξιωματούχοι δεν θεωρούν ότι αυτό ισχύει. Αυτό που πιστεύουν ακράδαντα είναι πως πρόκειται για ακόμα μια προσπάθεια αύξησης της πίεσης στα χερσαία σύνορα από πλευράς Τουρκίας.

Επί της ουσίας, στήνεται ένα σκηνικό ίδιο με αυτό του 2020 και εκτιμούν πως οι διαχειριστές αυτών των ηλεκτρονικών ομάδων είναι σε ανοικτή γραμμή με τους Τούρκους διακινητές παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι από την πλευρά τους είναι πάντα αναμεμιγμένοι και με τις αρχές της Τουρκίας. Για τη δράση των κυκλωμάτων αυτών, αλλά και για το πώς «διαφημίζουν» μέσω διαδικτύου τις… παροχές τους, πρόσφατα το Newsbomb.gr ενημέρωσε άλλωστε με εκτενές ρεπορτάζ.

Την ίδια ώρα, η «Real News» σε συνέχεια του ρεπορτάζ για τα «καραβάνια» των προσφύγων που ετοιμάζονται να προχωρήσουν προς τον Έβρο, προσθέτει και τα πλάνα του Ερντογάν για μπαράζ fake news σε βάρος της Ελλάδας. Στην Αθήνα υπάρχει εγρήγορση για την κλιμάκωση της έντασης αλλά και της τουρκικής προπαγάνδας, ένα «εργαλείο» υβριδικού πολέμου που συγκαταλέγεται στα λεγόμενα PsyOps, ετοιμάζοντας, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, ειδική Task Force έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται όλα τα fake news της Άγκυρας εν τη γενέσει τους και να μην «δηλητηριάζουν» το εσωτερικό της χώρας.

Θυμίζουμε, άλλωστε, πως έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο «Ακρίτας» έτσι ώστε να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο Έβρος. Οι τέσσερις βασικοί άξονες του σχεδίου είναι:

  • επέκταση του φράκτη στον Έβρο μέχρι 140km, ως «φραγή» σε κάθε ασύμμετρη απειλή,
  • ενδυνάμωση, εκπαίδευση, έμπρακτη στήριξη του προσωπικού μας και 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων,
  • αναβάθμιση και επέκταση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού επιτήρησης, με τα πλέον σύγχρονα μέσα,
  • ενημέρωση και συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με ισχυρή προβολή της αλήθειας διεθνώς, μέσω ανάληψης αντίστοιχων πρωτοβουλιών,

Σχετικές ειδήσεις