ΕΘΝΙΚΑ

Το σχέδιο «Ακρίτας» θωρακίζει τον Έβρο - Τι λένε οι συνοριοφύλακες στο Newsbomb.gr

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Η «κάνουλα» των μεταναστών στον Έβρο δεν κλείνει - Τι λένε οι συνοριοφύλακες
Τιτάνια είναι η μάχη που δίνουν καθημερινά οι Συνοριακοί Φύλακες στον Έβρο.
Intime news / Φωτογραφία αρχείου

Η Ελλάδα δεν μένει με «σταυρωμένα χέρια» στις μεταναστευτικές ροές - Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «Ακρίτας», ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο θωράκισης των ελληνικών συνόρων.

Με ενίσχυση της φύλαξης της μεθορίου αντιδρά η κυβέρνηση στην αυξανόμενη ροή μεταναστών που διαπιστώνεται το τελευταίο διάστημα στον Έβρο. Οι Συνοριακοί Φύλακες στον Έβρο που δίνουν καθημερινά τιτάνια μάχη προκειμένου να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εκφράζουν ικανοποίηση με το «σχέδιο Ακρίτας» που παρουσιάστηκε την Τρίτη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας και ο πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων Νομού Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μίλησαν στο Newsbomb.gr τόσο για την επίσκεψη στον Έβρο που πραγματοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος όσο και για τις μεταναστευτικές πιέσεις.

«Ο υπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση στον Έβρο, πλέον έχει μια πλήρη εικόνα για τη μεταναστευτική κίνηση που είναι μεγάλη», είπε αρχικά ο κ. Χαρελάς στο Newsbomb.gr.

Περιγράφοντας το σχέδιο «Ακρίτας» ανέφερε ότι «είναι ένα σχέδιο θωράκισης το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του φράχτη κατά μήκος όλων των συνόρων στον Έβρο, νέο προσωπικό με προσλήψεις συνοριοφυλάκων και νέα μέσα επιτήρησης».

Ο κ. Χαρέλας επεσήμανε ότι υπάρχουν αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις αυτό τον καιρό στον Έβρο, αφού μειώνεται και η στάθμη του ποταμού, κάτι που διευκολύνει διακινητές. «Συνεχίζουν οι μεταναστευτικές πιέσεις στα σύνορα και δυστυχώς είναι έντονες όπως τον Αύγουστο και τον Ιούλιο. Γίνεται αγώνας για να προτρέψουμε τις πιέσεις σε όλο τον Έβρο. Έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός στη Β’ ζώνη του Έβρου ο οποίος λειτουργεί σαν φίλτρο για να αποκόψουμε την πορεία των διακινητών», πρόσθεσε.

Ο ίδιος μάλιστα υπογράμμισε πως οι συνάδελφοι του συνοριοφύλακες δίνουν αγώνα καθημερινά για να αποτρέπουν την είσοδο των παράνομων μεταναστών, τόσο στα χερσαία σύνορα του Έβρου όσο και στην θάλασσα.

«Η εντολή που μας δόθηκε από τον υπουργό είναι ρητή δεν πρέπει να μπει κανένας παράνομα στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε», κατέληξε ο κ. Χαρελάς.

Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς: «Η γειτονική χώρα δεν κλείνει τη στρόφιγγα»

Την δική του τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος Ένωσης Συνοριοφυλάκων Νομού Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε πέντε νέα τεθωρακισμένα οχήματα, ειδικού σκοπού τα οποία θα βοηθήσουν για τη φύλαξη των συνόρων. Εμάς το νέο σχέδιο μας βρίσκει σύμφωνους. Η επέκταση του φράκτη διευκολύνει την διασφάλιση των συνόρων», είπε αρχικά ο κ. Γιαλαμάς σχετικά με την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου.

«Εμείς είχαμε αναφέρει ότι χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα και αυτό λήφθηκε υπόψιν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να περιμένουμε να γίνουν γρήγορα. Ήδη τον χειμώνα θα έχουμε τις πρώτες προσλήψεις συνοριοφυλάκων», πρόσθεσε στο Newsbomb.gr.

Όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές ο κ. Γιαλαμάς είπε: «Δυστυχώς η κάνουλα που έχει ανοίξει με τις διακινήσεις από τη γειτονική χώρα δεν έχει κλείσει. Δουλεύουμε στα "κόκκινα" για να μπορούμε να ελέγξουμε τις ροές, γίνονται καθημερινές συλλήψεις διακινητών».

«Η γειτονική χώρα δεν κλείνει τη στρόφιγγα εμείς θα συνεχίσουμε», τόνισε και επισήμανε ότι τον χειμώνα οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται: «Από την εμπειρία μας ξέρουμε ότι τον χειμώνα οι διακινήσεις μεταναστών είναι λιγότερες».

Θεοδωρικάκος: Πέντε θηριώδη τεθωρακισμένα και 250 προσλήψεις συνοριοφυλάκων

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έστειλε από τον Έβρο την Τρίτη μήνυμα εθνικής ενότητας με την εφαρμογή του σχεδίου «Ακρίτας» για τη θωράκιση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού παρελήφθησαν πέντε νέα ειδικά εξοπλισμένα -θηριώδη- οχήματα που θα συμπεριληφθούν στη «φαρέτρα» της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα με ειδικό εξοπλισμό που θα περιπολούν στην οριογραμμή.

Το Σχέδιο “Ακρίτας” περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του φράχτη κατά μήκος του συνόλου των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, την ενδυνάμωση του προσωπικού με 250 νέες προσλήψεις συνοριοφυλάκων και την ενίσχυση και αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης.

Ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι «με το σχέδιο "Ακρίτας" εκπέμπουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας: Απέναντι σε όσους, επενδύοντας στον ανθρώπινο πόνο, επιχειρούν να προωθήσουν κρυφές και αλλότριες επιδιώξεις. Και απέναντι σε όσους, εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, επιχειρούν να εκβιάσουν την ίδια την Ευρώπη. Όλοι οι Έλληνες παραμένουμε ενωμένοι και προσηλωμένοι στον σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, των διεθνών μας υποχρεώσεων, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής».

Ο υπουργός επιθεώρησε την εφαρμογή του σχεδίου φύλαξης και επιτήρησης των συνόρων και παρέλαβε στις Φέρες τα πέντε νέα τεθωρακισμένα οχήματα.

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον Έβρο, δίπλα στους ακρίτες μας, τα στελέχη της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων, τους συνοριοφύλακες και όλους όσους προστατεύουν καθημερινά τα σύνορά μας. Έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο “Ακρίτας”. Ένα σχέδιο θωράκισης των συνόρων μας, ένα σχέδιο σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις